fbpx

Det ligger i vår natur å misbruke makt, uansett hvem du er!

Datalagringsdirektivet krenker menneskerettighetene!

Det ligger i vår natur å misbruke makt, uansett hvem man er!

Sitatet er fra Naomi Wolf, en amerikansk forfatterinne og politisk konsulent, som jeg personlig ble «kjent med» når jeg så dokumentaren «The End of America«. Boken og senere dokumentaren tar for seg hvordan Amerika har tatt i bruk virkemidler – mange kjent fra Nazi-tyskland – for å skape et lukket samfunn, med en klar ytre fiende – og at dette har gått utover demokratiet… Men som hun videre også sier «Vi har denne bobla, som vi kaller for demokrati, og som liksom bare vil ta vare på oss, og som vi ikke trenger å kjempe for å beskytte.»

Datalagringsdirektivet – eller DLD for enkelhetens skyld – er en direkte trussel for demokratiet og for vårt eget personvern, og et virkemiddel for å skape et mer lukket samfunn.

Er det fordi vi ikke bryr oss at vi ikke lar vår stemme bli hørt, eller fordi vi ikke forstår konsekvensene av DLD?

Hva er DLD og hvorfor er DLD farlig for oss?

Formålet er greit nok – det skal brukes til å bekjempe terrorisme og kriminalitet – og de fleste av oss vil si at dette er positivt…. MEN – siden det er vanskelig å vite PÅ FORHÅND hvem som er kriminelle og potensielle terrorister, så skal man overvåke ALLE!

Noen som har sett Minority Report med Tom Cruise?

«In the future, criminals are caught before the crimes they commit, but one of the officers in the special unit is accused of one such crime and sets out to prove his innocence.»

Hva om dette plutselig blir deg, for DLD skal lagre mye om deg og din kommunikasjonshverdag.

Her er hva EU-kommisjonen vil overvåke og lagre – OM DEG og din personlige kommunikasjon – som de vil spare på i 2 år:

Som sagt – ALT vil de vite, og ikke minst LAGRE – om deg og din elektroniske kommunikasjon. Dette skal kunne brukes i mot deg hvis nødvendig. Synes du det høres helt greit ut? Hva om naboen – eller noen i nabolaget – «låner» ditt åpne trådløse nettverk …. disse «aktivitetene» kan potensielt bli brukt mot deg senere – med inntil 2 års tilbakevirkende kraft!

DLD er en sikker vei mot begrenset ytringsfrihet

I USA leste jeg 5. desember at det studenter blir advart om å uttale seg om WikiLeaks på sosiale medietjenester som Facebook og Twitter – fordi det vil kunne ødelegge for deres sjanser om å bli ansatt i staten i fremtiden…. «Er man på WikiLeaks og leser om de sakene som WikiLeaks har lekket, viser man at man ikke klarer å håndtere sensitiv og konfidensiell informasjon» heter det ….. Kan en negativ kommentar på Facebook feks hindre en nordmann fra å få visum til USA – hvis feks en slik kommentar tilfeldigvis skulle komme på avveie …. slik informasjon tidligere har gjort? Er ikke WikiLeaks det BESTE eksemplet på at sensitiv og konfidensiell informasjon aldri kan lagres 100% sikkert?

Norsk politi- og justisvesen hevder at datalagringen vil være 100% sikker….Det er kun EN ting her i livet som er helt sikkert! Det er direkte NAIVT å tro at denne informasjonen vil være mer sikker enn annen informasjon som har havnet på avveie….gang på gang…som sagt – se på WikiLeaks!

DLD er ikke noe nytt

Diskusjonen har faktisk pågått i lang tid, siden 2006, men frem til nå har det nærmest ikke vært skrevet noe som helst. Vår tidligere direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, skrev en kronikk i Dagbladet i 2006, og advarte sterkt mot en totalitær overvåking…..men det var ingen som hørte…

Nå ser (HELDIGVIS) diskusjonen ut til å ta seg opp – takket være Facebook og Twitter – og ikke minst takket være organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet som kjemper kampen for oss – og for vårt værn om privatlivet vårt. Vår egen demokratiske rett til å være privat!

Les en fantastisk god artikkel om temaet på Linux1.no – hvor jeg også fant en link til det som kan bli en særdeles viktig tjeneste for å beskytte personvernet – Tor!

På vei mot slutten for direktivet?

I mars i år vedtok Tyskland å IKKE følge direktivet – på bakgrunn av at den rett og slett krenker menneskerettighetene. Dette var en viktig seier for Freedom Not Fear bevegelsen som ble dannet for å motsette seg Datalagringsdirektivet fra et EU perspektiv. I Danmark – hvor direktivet har blitt vedtatt – har politiet nå bla muligheten til å overvåke alle samtaler som blir tatt på et hotellrom bla.

Nå har også European Data Protection Supervisor – EDPS – fremmet et krav om at DLD som en absolutt nødvendighet skal bevises. «Evalueringen vi nå venter på er sannhetens øyeblikk for datalagringsdirektivet», sier Peter Hustinx i en pressemelding. (Les hele pressemeldingen her).

Hva kan DU gjøre?

Det viktigste du kan gjøre nå er å spre det her videre – DLD MÅ IKKE BLI EN REALITET I NORGE!

Vis din stemme her – på Stopp Datalagringsdirektivets egen hjemmeside!!!!