fbpx

Denne harddisken hadde kostet over 90 millioner kroner for 20 år siden!

Datalagring har blitt vannvittig billig

Denne harddisken hadde kostet over 90 millioner kroner for 20 år siden!

Her om dagen var jeg innom Expert-butikken som ligger rett under oss hvor jeg jobber – i Gambit Hill & Knowlton – som holder til i Fridtjof Nansens plass 4. Årsaken var at jeg trengte en «liten» USB-disk da jeg var i akutt behov for en portabel harddisk for rask og enkel backup. Jeg endte opp med å kjøpe en liten og lekker harddisk fra Samsung som for 799 kroner inkl. moms kunne huse så mye som 750 Gigabyte med data.(Lenken går til NetShop.no da Expert ikke hadde harddisken ute på egen hjemmeside?).

Kostnaden var med andre ord så lite som 1 krone og 6 øre for hver Gigabyte. Ufattelig billig spør du meg.

Prisreduksjon av en annen verden på 20 år

I 1992 flyttet jeg til Oslo og begynte mitt «data-studie» på Datahøgskolen, som i dag heter NITH. En stor del av stipendiet mitt ble brukt til å finansiere et innkjøp av en datamaskin, noe som i 1992 ble en veldig dyr affære. Harddisken jeg kjøpte var på 50 megabyte, og kostet meg nærmere 4,000 kroner. Jeg betalte altså 80 kroner per megabyte, som er en tusendel av en Gigabyte. I følge WestEgg sin inflasjonskalkulator har inflasjonen (basert på USA) vært på 53% de siste 20 årene, hvilket vil tilsi at en megabyte i dag ville kostet 122 kroner.

Et prisfall uten sidestykke!

Hvis en megabyte koster 122 kroner vil altså en Gigabyte – som er det samme som 1,000 Megabyte – kostet meg utrolige 122,000 kroner.

122,000 kroner er veldig mye penger det, men det var jo bare for en av de 750 Gigabyte-ene jeg fikk, så den Samsung harddisken jeg betalte 799 kroner for i 2012, ville kostet meg svimlende 91,5 millioner kroner i 1992!

Tenk om alt annet hadde falt like mye i pris …….