Clubhouse

Cyberangrep, spionasje, søksmål, Clubhouse-stup og rekordmange mobiler

EU vil regulere AI med GDPR-grep. Huawei anklages for spionasje mot Nederland. Clubhouse stuper. Facebook satser på Clubhouse, podkast og Instagram for barn, og blir samtidig utsatt for et europeisk gruppesøksmål.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

For en (nyhets)uke

Jeg kunne ha snakket om EU som planlegger å regulere bruk av kunstig intelligens på nivå med GDPR – som i praksis betyr at EU egentlig kan drite i å utvikle så mye kunstig intelligens, for i et globalt perspektiv kommer vi uansett til å tape mot USA og ikke minst Kina. 

Dobling av statssponsede cyberangrep på tre år

Jeg kunne snakket om at statssponsede cyberangrep har mer enn doblet seg mellom 2017 og 2020, ifølge en ny studie sponset av HP. Rapporten tegner et bekymringsfullt bilde hvor nasjonalstater utnytter Covid-19 til å tilegne seg viktig informasjon om sine utenlandske fiender – og venner, og hvor det utvikles “farlige” chatbots for enda mer sofistikerte phishing-angrep, spredning av falske nyheter i sosiale medier og en fremtid hvor deepfakes, drone-svermer som forstyrrer kommunikasjonsteknologi, kvantemaskiner som kan bryte alle krypteringsnøkler og hvor alt som kan overvåkes vil bli overvåket. 

Det er kanskje derfor sterke krefter også mener at USA må holde seg langt utenfor en avtale som skulle forby utvikling av AI-baserte våpen …. fordi Kina definitivt vil utvikle AI-baserte våpen. Samtidig høres det fryktelig skummelt ut å la kunstig intelligens – som fortsatt sliter med å identifisere andre enn hvite menn – til å få makt og mulighet til å drepe. 

4 av 10 phishing-agrep er relatert til Microsoft

Jeg kunne også snakket om nesten 4 av 10 phishing-angrep er relatert til Microsoft – altså at de som angriper utgir seg for å jobbe hos Microsoft, og vil gjerne installere en aldri så liten ondsinnet kode hos deg, slik at du må betale i bitcoins for å få tilbake datamaskinen din etterpå. 

Massesøksmål mot Facebook

Og jeg kunne snakket mye om Facebook …. som planlegger å lansere en Instagram-utgave for barn under 13 år, som planlegger å lansere en podkast-spiller, Clubhouse-konkurrent, og “what not”, samtidig som de står ovenfor et gruppesøksmål her i Europa etter 2019-lekkasjen, hvor 533 millioner brukerkontoer ble funnet på et hackerforum hvor hvem som helst kunne laste den ned. 

Pimeyes identifiserer hvem som helst – for alle

Og så kunne jeg også snakket om den polske tjenesten Pimeyes, som for en liten sum penger, kan identifiser nesten hvem som helst på et bilde. Og tjenesten kan i tillegg brukes av hvem som helst – inkludert deg og meg. Og ca 900 millioner andre mennesker. 

Huawei anklages for spionasje

Og så hadde det vært veldig interessant å snakke om Huawei, som står ovenfor nye anklager om spionasje. Denne gangen i Nederland, og da via telekomselskapet KPN, hvor det hevdes at Huawei fikk ubegrenset tilgang til KPNs nettverk, at Huawei fikk oversikt over hvilke telefonnumre som var overvåket av politiet og etterretningstjenesten og at Huawei hadde mulighet til å avlytte alle de ønsket å avlytte, inkludert Nederlands daværende statsminister. Ikke overraskende avviser Huawei alle beskyldninger … og det skulle vel heller ikke forundre meg om Kina nå vil boikotte tulipaner og tresko fra Nederland i overskuelig fremtid. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Clubhouse stuper

Det hadde også vært på sin plass å nevne at antallet nedlastinger av Clubhouse har stupt med hele 72 prosent i USA i perioden februar til mars. Her hjemme har også interessen “dabbet” av for å si det mildt. Fra å ligge på førsteplass på App Store i februar, ligger appen nå for øyeblikket rundt 200. plass. Til sammenligning ligger Facebook – som har eksistert en liten stund – på en 39. plass, Instagram på en 31. plass, Snapchat på 26. plass og TikTok på 25. plass. 

Ikke trenger jeg å snakke om Apple sine nye produkter heller, for det har jeg allerede gjort – på “Oppgradert med Eirik og Hans-Petter”. Men jeg kunne jo nevnt at Apple har blitt utsatt for et løsepengevirus hvor de cyberkriminelle krever 50 millioner dollar. Men jeg skal ikke gjøre det. 

Kraftig vekst i smarttelefon-markedet

Derimot har jeg lyst til å nevne at salget av smarttelefoner globalt, opplevde den største veksten siden 2015, nå i første kvartal 2021 – seks år senere. Totalt 340 millioner enheter ble shippet – tilsvarende en vekst på 24 prosent år-over-år.

De 5 største leverandørene, Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo og Vivo – en koreaner, en amerikaner og tre kinesere – og ingen Huawei – sto for nesten 80 prosent av salget. 

Det skal bli spennende å se hvordan resten av 2021 blir, med tanke på at den pågående handelskrigen og pandemien – backet opp av blokaden i Suez-kanalen, har ført til en global chip-krise med en umettelig etterspørsel som ekspertene tror vil vare til 2023 … spøker det for september-lanseringen av iPhone 13 kanskje? 

Kan løsningen være – siden det spøker – at Apple dropper iPhone 13, for å slippe ulykkestallet fullt og holdent? 

Den som lever får se.