fbpx

Med apps og Web2.0 tjenester kan du samle backchannel-dialogen effektivt!

Slik kan du skape gode interaktive foredrag

Med apps og Web2.0 tjenester kan du samle backchannel-dialogen effektivt!

Hva er Backchannel?

Har du holdt en presentasjon engang så har du sikkert lagt merke til at det foregår mye i salen. Noen visker, snakker litt seg i mellom, noterer av og til hva du sier på et papir, mens andre kanskje noteter digitalt. Det engelske uttrykket for alt som foregår «utenfor» presentasjonen er backchannel og ble utviklet innenfor lingvistikk tilbake i 70-årene for å beskrive lytterens atferd under verbal kommunikasjon. I dag har begrepet blitt tatt i bruk igjen for å beskrive alt som skjer i sosiale medier mens en foredragsholder foreleser.

I dag er det feks ikke uvanlig at mange som deltar på en konferanse er ivrige under hele eller deler av foredraget med å oppdatere foredraget via Twitter eller Facebook, for å oppdatere og informere omverden om hva som skjer, nyheter som blir lansert, eller bare for å gi en status om hvor man er.

Utnytt backchannel-diskusjonen til å skape en bedre presentasjon

Med enkle backchannel-verktøy kan du som foredragsholder ta aktivt del i samtalen som foregår underveis, for å skape en bedre og mer interaktiv opplevelse. Tenk deg å ha muligheten til å kunne lese tankene til alle i rommet! Det er ikke alltid like enkelt å få salen til å stille deg spørsmål, eller respondere på utspill og utsagn. Med enkle verktøy kan du nå ta del i samtalen – ta opp spørsmål som blir stilt digitalt, og følge opp usvarte spørsmål i etterkant.

Web-tjeneste & App

Jeg har funnet to gode (og helt gratis) verktøy som vil løfte dine presentasjoner til et nytt nivå, og samtidig skape en langt mer interaktiv og direkte kontakt med dine lyttere; Todays Meet og Backchannel….

Todays Meet


 

På TodaysMeet (ingen registrering) setter du raskt og enkelt opp din backchannel – og «rommet» kan automatisk fjernes etter eget ønske – alt fra 2 timer til 1 år kan rommet være tilgjengelig. Det står også at du kan legge til en Twitter hashtag slik at Twitter brukere kan poste sine kommentarer rett i TodaysMeet, men dette har jeg ikke fått til å virke.

Når du har skrevet et navn på rommet ditt er du i gang – med ditt eget rom – og rommets URL blir også da enkelt å dele …. https://todaysmeet.com/hanspetter100211

Her er dialogen i gang som du kan se ovenfor – kommentarer er sendt fra min Mac, min iPad og min iPhone – via standard web-browser.

Du har også to valg her – transcript – hvis du feks ønsker å ha strømmen gående på din iPad ved siden av den PCen du bruker, slik som her:

Alternativt – hvis du ikke bruker PCen til å presentere, så kan du også kjøre hele tjenesten opp i prosjektor-modus for å få den ut til salen igjen.

Hva synes du – gå inn påhttps://todaysmeet.com/hanspetter100211 og fortell meg hva du synes, og om du kommer til å bruke den her i egen presentasjon- og foredragssammenheng. Møterommet er åpent i en uke :)

Backchannel app til iPhone & iPad

Som med alt annet finnes det også en egen app til å håndtere Backchannels på en god og oversiktlig måte. Mitt ønske er selvsagt at TodaysMeet for orden på Twitter-integrasjonen, slik at begge kan brukes om hverandre – men enn så lenge så blir det enten eller.

Backchannel appen gir deg mulighet til å følge nettopp en backchannel – eller et diskusjonstema hvis du vil. Det som kanskje er veldig intr er at du IKKE trenger å ha en Twitter-konto selv for å følge dialogen, så strengt talt kan appen også brukes for å overvåke hva som blir sagt om selskapet ditt, eller et tema du er spesielt intr i.

I tilfeller her har jeg laget en hashtag lik den jeg lagde til TodaysMeet – #hanspetter100211 – og har lagt inn et par kommentarer, så om du ikke ønsker å gi meg tilbakemeldinger på TodaysMeet, eller i kommentar-feltet under – så har du også mulighet til å kommentere det her via Backchannel appen, men også hvilken som helst annen Twitter-klient.

Som du ser under den siste tweeten min så kan jeg velge å markere kommentaren som en favoritt, slik at jeg husker den til senere, jeg kan også Re-Tweete den (videresende) samt også sende en tweet til vedkommende – utenfor backchannelen – hvis jeg ønsker det – og jeg kan selvsagt også kommentere selv.

Igjen – lekkert – både for de som bruker Twitter fra før av – men også for de som ikke er på Twitter, men som ønsker å følge dialogen/kommunikasjonen. Som jeg liker å si «Du er hva du kommuniserer, men også hva andre kommuniserer om deg!»

Backchannel appen laster du ned her (gratis)

Lykke til med ditt neste fordrag – og med en mer interaktiv deltagelse fra salen :)