fbpx

Attersyn 7

Ukens #Attersyn er utenom det vanlige, men så er ikke 16. februar en helt vanlig dag heller – i alle fall ikke for meg.

Tradisjoner er bra. For 20 år siden var jeg med på å starte en tradisjon jeg også. I 1994 var det OL på Lillehammer, uten at det hadde noe med saken å gjøre, men det gjorde det ekstra enkelt å huske når tradisjonen startet. Da dro jeg sammen med gode venner fra hjembyen min Sandefjord på hyttetur for å drikke, spise, stå på ski og juge slik bare gutter kan juge. De første årene dro vi på Veggli, til en liten hytte uten innlagt strøm og vann, utedo og kun de absolutt nødvendige fasiliteter. Den helgen så vi Bjørn Dæhli tape stafetten mot Italias Silvio Fauner, vi lagde hoppbakke utenfor hytta og vi filmet det hele med et dårlig videokamera.

Vi hadde en liten kassettspiller med oss, ingen mobiltelefoner eller laptops og strøm til TV-en på hele 12″ kom fra et lite solpanel på taket. Etterhvert flyttet vi de årlige hytteturene fra Veggli og begynte å dra til forskjellige skisteder i Norge – det ble mindre juging og mer skigåing – «nedoverski» vil det si, men hvert år møttes vi. Fredagen til søndag ble også forlenget, gjerne med en dag eller to – slik at vi kunne være mer sammen. Etter at vi ble «voksne» og flere av oss fikk barn, ble det øvrige samværet mindre under året som sådan. Flere av oss ser vi aldri mer enn kun disse 3 til 4 dagene i året. Hyttene har etterhvert blitt større også, og bedre utstyrt.

Fra at vi alle hadde bodd i Sandefjord, var vi nå spredd over alle vinder. Foruten et par som fortsatt bodde i Sandefjord, hadde de fleste slått seg ned utenfor. I dag er vi «utplassert» i Tønsberg, Stavanger, Trondheim og Oslo. Men hytteturen hvert år står fortsatt ved lag – i tradisjonens tro.

Oppgradert og utvidet

For 3 år siden oppgraderte vi ytterligere. Etter en tur til Trysil i 2011 bestemte vi oss for å legge til en alpetur annenhvert år og i 2012 var vi samlet i St. Anton. I 2013 dro vi til Hemsedal og i går kom vi hjem fra årets 20. hyttetur som vi tilbrakte i Val Thorens. Ikke 100 prosent heldige med været, men over 100 prosent tilfredse med samværet.

liquid-imageTeknologi og ski

Nå har vi bilder og videopptak fra mer enn 10 enheter. Alle har smarttelefoner med foto- og videokamera. I tillegg hadde jeg med meg mine helt nye Liquid Image slalombriller med innebygd HD-videokamera og to av de andre hadde hvert sitt GoPro-kamera. I år har vi nok råmateriale av film til å lage en hel spillefilm av. Med en privat skyløsning fra Western Digital – WD MyCloud (test fra DinSide) – skal bilder og videosnutter lastes opp og ned, og alt skal deles. De beste bildene skal vi dele og diskutere i ettertid via vår hemmelige Facebook-gruppe, hvor vi samtidig skal planlegge de neste hytteturene. I 2015 drar vi til Åre, mens i 2016 skal vi atter igjen finne oss et sted i alpene.

Det er lenge siden kassettspilleren forsvant. Nå er det streaming av musikk som gjelder. Fra iPhones og iPad ble musikken vår streamet til den medbrakte Libratone Zippen jeg hadde tatt med meg og for å sikre oss strøm gjennom skidagene hadde jeg tatt med meg det jeg hadde av eksterne batterier og deksler slik at alle kunne låne nok «juice» til å knipse bilder og filme.

Teknologi for å dele og kommentere minner

Tradisjoner er bra. De siste 20 årene med våre gutteturer har jeg alltid sett frem til, alltid gledet meg over og alltid satt pris på når de har vært ferdige. Hvert år har vi fått mer teknologi å leke oss med, bedre utstyr til å lagre minnene med og enklere løsninger til å kunne dele minnene etterpå.

Hytteturene våre handler selvsagt ikke om teknologi, men om å være sammen og det har vi tenkt til å fortsette med i minst 20 år til. Teknologi er bare tillegg og bonus. Nå har vinterferien startet i store deler av Norge, OL i Sotsji går sinn gang, Kjetil Jansrud har tatt gull i Super-G og som for 20 år siden på Lillehammer ble det heller ikke denne gangen gull i stafett for herrene…..

Fra Val Thorens til Norefjell SPA & Resort

norefjellsparesortUkens #Attersyn er ikke bare litt annerledes enn de andre, den er veldig annerledes. Det er faktisk min bursdag i dag, min 42. og i stedet for å feire den hjemme har jeg invitert med meg fruen og våre to minste opp til Norefjell SPA & Resort for noen dager. I skrivende stund har vi nesten akkurat sjekket inn, pakket litt ut og blogget meg ferdig før vi tar oss en tur på den «lokale pizzeria’n».

Det er heldigvis mulig i 2014 å kombinere «business & pleasure» og det kan vi takke teknologien for.

#UkensPoll

Som alltid på en søndag stenger jeg #UkensPoll og åpner en ny. For uken som har gått har jeg lurt på hva som gjør at vi liker å handle på nett. Nesten 250 svar ble det – og om svarene overrasker eller ikke skal jeg ikke kommentere «her og nå».

Screenshot 2014-02-16 18.21.21

Siden vinterferien enten er i gang, eller er snart underveis så lurer jeg på for #UkensPoll hvor du kommer til å tilbringe den – vinterferien altså

He en strålende søndag og ny uke, med eller uten snø og ski.