Det er ikke ferie å være offline!

Ferie handler ikke om å være offline, selv om ferie handler om å være mer sammen med familien.

Nå er det skoleferie. Ungene mine på 8 år skal ha skolefri i 8 uker. Det er helt urealistisk å pålegge de å være offline i disse 8 ukene. Ikke er det et mål heller synes jeg. Barna våre er «digital natives» – de er født inn i en digital tidsalder hvor Internett har endret hvordan de lærer, leker og lever. For oss litt eldre som husker en hverdag uten Internett, har Internett også endret hvordan vi jobber.

Mens ungene ikke kommer til å bruke Internett i løpet av sommerferien til å lære så mye via Internett, vil vi voksne bruke Internett (mindre) til å jobbe når vi er på ferie. Det burde vi også. Men kan vi ikke bruke Internett til å leke og leve bare fordi vi har fri og er på ferie? Om ikke sommerferien allerede er en krevende tid for familieinstitusjonen, vil det garantert være å kaste mer bensin på bålet om vi skal frastjele våre barn muligheten til å være online. Eller frastjele deg og meg den samme muligheten. Når vi snakker om at offline og online smelter sammen, at Internett er en del av hverdagen, så burde vel det også gjelde ferietiden også, eller?

Ferie handler ikke om å være offline, selv om ferie handler om å være mer sammen med familien

Å være online handler ikke kun om å ha tilgang til jobbmailen lenger. I dag brukes Internett til så veldig mye mer, og da tenker jeg på mer enn bare å legge ut bassengdrinken på Facebook.

Når vi (les: familien Nygård-Hansen) drar på tur i Norge – til fjellet eller sjøen – og det innebærer enten en lengre biltur eller et opphold på en hytte uten trådløst bredbånd tar vi med oss den mobile bredbåndsruteren fra Banzai. Da kan vi i forsetet streame musikk fra Spotify, mens ungene i baksetet kan kose seg med sin underholdning fra hver sin iPad. Slik kan bilturen bli en hyggelig og ikke en slitsom affære.

AurisAuris i bilen

For å slippe kabel mellom vår iPhone og bilradioen har vi satt inn Auris, en liten «dings» som kobles mellom bilens jackplug til bilradioen og iPhone via Bluetooth.

I baksetet kan Hedvig og Gustav på åtte år spille Minecraft mot hverandre via Banzai-ruteren, se en film fra Netflix eller surfe litt på YouTube. Har de lyst til å lese en bok kan de gjøre det via iPaden. For bøker som ikke er kjøpt og lastet ned før vi dro, kan disse lastes ned via den samme Banzai-ruteren som hele familien er tilkoblet til.

Trådløs minnebrikke

Skulle ungene ha lyst til å se en film og det ikke er god nok dekning har jeg tatt med meg SanDisk sin trådløse minnebrikke hvor barnefilmene ungene har fått til jul eller i bursdagspresang på DVD, er rippet og lastet over.

Minnebrikken oppretter sitt eget trådløse nettverk, og krever ikke Internett tilgang. Denne løsningen er også helt genial å ha med seg på lengre flyturer. Ikke sjelden har flyturen endt med krangling hvis Hedvig vil se de filmene kun Gustav har på sin iPad og motsatt. Med SanDisk-løsningen har inntil 5 personer tilgang til de samme filmene (eller musikk) samtidig.

Mobilt 4G-basert trådløst nettverk mye raskere enn hotellet

Banzai-ruteren blir også ofte brukt når vi drar på hotelltur. Da slipper vi ikke bare tungvindte påloggingsløsninger som til stadighet krever nytt brukernavn og passord (høyere terskel for barna), men ikke minst tilgang til et trådløst nettverk som har mye høyere Internett-hastighet. Altfor mange hoteller har fortsatt basert sitt trådløse nettverk på den «urgamle» standarden 802.11b som gir en delt trådløs hastighet på fattige 4 til 5 Mbps. Ikke sjeldent opplever vi hastigheter som mest av alt minner om ISDN og da er det veldig behagelig å ta frem Banzai-ruteren som takler langt høyere hastigheter.

For utenlandsferier går vi for lokale SIM-kort for å slippe #roamingsjokk

zyxel_wah-7130Når vi drar på utenlandsferier tar vi alltid med oss den mobile bredbåndsruteren fra Zyxel. Når vi har kommet frem til det landet vi skal feriere i, kjøper vi oss et SIM-kort for datatrafikk som installeres i bredbåndsruteren. Da har vi ETT abonnement som alle kan surfe på, og et abonnement som koster en brøkdel per MB i forhold til «sommerpakkene» som våre norske mobiloperatører forsøker å friste oss med. Innenfor EU er det snakk om å redusere kostnaden per MB med inntil 35x, mens reiser du enda lenger kan det være snakk om ekstreme kostnadsbesparelser. En MB datatrafikk i Indonesia koster 40 kroner, mens datatrafikk via en lokal mobiloperatør koster 0,04 kroner – 1000x billigere med andre ord. Da unngår du #roamingsjokk i utlandet.

Mer stress når jeg ikke kan velge

Tilbake til dette med å være offline fordi man er på ferie. For meg er det et mål å ikke jobbe (så mye) når jeg er på ferie. Jeg liker å ta meg en kopp kaffe hver dag og gå igjennom mailen for å slette det som slettes kan, og flagge det som må følges opp. Det tar meg kanskje et par minutter, og da trenger jeg ikke å grue meg til å komme tilbake på jobb vel vitende at det ligger hundrevis av eposter og venter på meg.

Utover det handler det å være online på ferie om så veldig mye mer. Jeg liker å kose meg med å lese aviser når jeg er på ferie, og avisene leser jeg på min iPad. Dagens utgave av Aftenposten og Dagens Næringsliv lastes ned hver morgen. Gjennom Facebook og Twitter holder jeg meg oppdatert på hvilke andre nyheter jeg «må få med meg». Fra iPad-appen Feedly synkroniseres innholdet fra en rekke nasjonale- og internasjonale blogger og jeg elsker å holde meg oppdatert på mine interesseområder via Zite-appen. På min Kindle Whitepaper kan jeg lese bøker jeg har kjøpt og lastet ned, men nye bøker kan også kjøpes underveis.

libratone-zipp-620-400Musikk hører med når man har ferie. Libratone Zipp-høyttaleren har blitt en fast følgesvenn og den blir raskt en del av det trådløse nettverket. Via Spotify streames musikken, men det er også deilig på utenlandsferien å få med nyheter og radiosendinger fra de norske radiokanalene. Med VPN (Virtual Private Network) installert kan vi også få med oss nyhetene fra NRK eller TV2 når vi måtte ønske oss det. Ungene kan bruke samme løsning til å se på barne-TV, og takket være VPN-løsningen kan de også få tilgang til Netflix når de har lyst til å gjøre noe annet enn å bade i sjøen eller i svømmebassenget.

Les også: Slik unngår du å gå tom for strøm i ferien

 

Online er mye mer enn epost på mobil

Jeg forbinder ikke ferie med å være offline, men å tilbringe mer tid med min kone, mine barn og med familie og venner. Online er en del av hverdagen nå. Vi bruker Internett til så fryktelig mye mer enn å sjekke epost. Mobilen brukes minst av alt til å ringe med. Mobilen er min vekkerklokke, Walkman, radio, TV, foto- og videoapparat, værmeldingstasjon, nyhetsformidler, restaurant-anbefaler, kart-leser og mye, mye mer. For å benytte meg av disse – og mange flere tjenester – må jeg ha tilgang til Internett. Jeg må kunne være online.

Hvis noen vil fortelle meg at jeg ikke får lov til å sjekke værmeldingen, lese blader og bøker, høre på musikk, holde meg oppdatert på nyhetsbildet, finne ut hvor vi burde spise, og hvordan vi kommer oss dit, bare fordi vi er på ferie – så blir det for dumt. Det er ikke ferie å være offline, det er ferie å slappe av – nyte late dager og samvær med de nærmeste. Slippe å stryke skjorte. Sove lenge, legge seg sent, grille, se på solnedgangen. Sitte ute, selv om det er litt kaldt.

Diskusjonen offline eller online hører ikke hjemme i ferie-diskusjonen lenger. Det analoge og digitale har for lengst smeltet sammen. Også når vi ikke er på jobb. Internett har endret hvordan vi jobber og lærer, men også hvordan vi leker og lever – og jeg akter å leve, også når jeg har ferie. Offline, men også online!

Ha en riktig god online-ferie!