fbpx

Attersyn 48

 Julekalendere, Filip er fra Norge, dobling av mobil netthandel under BlackFriday, digitale lesevaner, ny smarttelefon og mobilkommunikasjon dominerer

Første desember! Som i fjor, året før og «alle andre år» så skal det åpnes mange julekalendere frem mot juleaften. Hvor populært vil det være i år med julekalendere i år på Facebook? Nå som vi har hashtag på Facebook bør det egentlig være en smal sak å søke seg frem til alle selskaper og virksomheter som har lagt opp til en julekalender i år, men enn så lenge – når jeg gjorde mitt lille hashtag-søk etter #julekalender – var det ikke mange å finne. Nå betyr ikke det at det IKKE er mange julekalendere på Facebook, men jeg har ikke registrert at det er så mange som bruker hashtags aktivt.

sorlandsbadetPå Instagram derimot kan vi nok forvente oss langt flere bilder hashtaget med #julekalender – både fra flotte hjem, men også i økende grad fra selskaper som vil markedsføre sine julekalender-aktiviteter på Facebook. I dag teller jeg over 15,000 bilder på Instagram med #julekalender som hashtag. Mon tro hvor mange slike bilder det vil være når juleaften har kommet.

En bedrift som har satset på å markedsføre julekalender-tilbud på Instagram er @sorlandsbadet (Sørlandsbadet) uten at jeg lar meg nevneverdig imponere av både bilde og tilbud. Bildet er ikke tilpasset formatet til Instagram og en burgermeny er vel ikke akkurat det jeg først og fremst forbinder med jul hvis man først ønsker å tilby kundene sine mat.

Nå er vi i alle fall i gang, det skal bli spennende å se hvor mange som vil spamme meg fremover på Facebook med alskens juletilbud og diverse «kreative» julekalendere.

Send meg gjerne dine beste og verste eksempler i kommentarfeltet under.

He en riktig god desember, Hans-Petter

Filip – smartklokken for barn kommer fra Norge

myfilip

I forrige ukes #Attersyn skrev jeg om Filip – smartklokken for barn og som nå er til salgs i USA via AT&T. Dette er en klokke jeg veldig gjerne skulle sett tilbudt fra en av våre norske mobiloperatører og derfor sendte jeg en Tweet til NetCom og Telenor.

filip-smartklokke-1

I løpet av veldig kort tid fikk jeg tilbakemelding fra NetCom, uten at det svaret jeg fikk var spesielt oppløftende. Kort tid etterpå fikk jeg derimot et innspill fra Tove Skjegstad som fikk meg til å reagere:

filip-smartklokke-2

Filip-klokken er faktisk utviklet av en nordmann, men som med altfor mange gode norske oppfinnelser så må grunderne ta med seg sin ide til utlandet for å få realisert de. Det er både ironisk og litt trist at Norge til tross for ekstrem penetrasjon av alt fra 4G, smarttelefoner, nettbrett med mer, ikke får se disse produktene i «eget» marked… i alle fall ikke med det første. Filip-klokken, som nordmannen Sten Kirkbak står bak har fått veldig mye oppmerksomhet internasjonalt, men svært lite har blitt skrevet om MyFilip her til lands.

Så får vi se da, om NetCom får dette produktet til Norge, de har i alle fall sagt at de skal se nærmere på det:

filip-smartklokke-3

Takk til @NetCom og @Espen Thorsen for at de fulgte opp det her og at de skal se på det. I skrivende stund har jeg ikke hørt noe fra Telenor.

Over 100 prosent økning i mobil netthandel under BlackFriday i USA

I følge Adobe handlet amerikanerne for over 3 milliarder dollar online under Black Friday og Thanksgiving. 25 prosent ble handlet via smarttelefoner og nettbrett. Dette er en økning på 118 prosent sammenlignet med 2012, og analyse fra IBM bekrefter også en annen trend – nemmelig at amerikanerne bruker sin smarttelefon til å «browse» hvilke produkter de vil kjøpe, for så å handle disse via sine nettbrett:

Til tross for at Android «tar over verden» var det derimot ingen tvil om hvilke enheter som først og fremst stod for netthandelen:

Med nærmere 700 millioner dollar omsatt via Android og iOS-enheter stod Apple sine produkter for omtrent 80 prosent. Dette føyer seg inn i en rekke funn som bekrefter den store forskjellen mellom antall enheter og bruken av disse. Som omtalt i en bloggpost denne uken her så er det ingen tvil om at Android har størst markedsandel hva gjelder solgte enheter, men at til tross for dominansen så står Apple sine iOS-enheter for majoriteten av internettrafikken som disse mobile enhetene genererer.

Samtidig kan det være interessant å nevne at IBM sine analyser viser at kun 1 prosent av online-handelen under BlackFriday kom via sosiale medier! Det viser kanskje hva mange har snakket om lenge – at sosiale medier ikke nødvendigvis er den beste kanalen for å pushe salg slik mange bruker Facebook i dag, men at det først og fremst er en kanal for å bygge merkevare og tillit, skape dialog og ha en slags indirekte påvirking når det kommer til hva kundene kjøper.

6 av 10 leser bøker digitalt

Under #UkensPoll spurte jeg hvordan dere leste bøker og fikk inn nesten 160 svar. 37 prosent svarte at de leser fysiske bøker, mens resten leser enn eller annen form for digitalbok. 32 prosent leser bøker via en Apple iPad, 11 prosent på et Kindle-lesebrett og kun 4 prosent på en Samsung-enhet. Resterende andel bruker en annen enhet, være seg fra Asus, Google, Nook eller andre.

hvordan-leser-du-bokerDette viser på ingen måter hvordan det står til i Norge når det kommer til folks lesevaner, kun hvordan disse lesevanene er hva gjelder de som leser HansPetter.info. I oktober skrev Aftenposten at det finnes snart en halv million digitale bøker tilgjengelig for det norske markedet, men at kun 5,000 av disse er å finne på norsk. I samme artikkel kan vi blant annet finne følgende interessente funn:

Det er litt «høna og egget» i Norge med andre ord – stor interesse, men liten tilgjengelighet. Jeg håper virkelig forlagsbransjen kommer på banen i løpet av 2014 for å gi det norske publikummet bøkene de vil lese også tilgjengelig digitalt. Det burde ikke være nødvendig å si at «fremtiden er digital».

For #UkensPoll lurer jeg rett og slett på hvilken smarttelefonprodusent du ville valgt, om du skulle kjøpt deg en ny smarttelefon i dag!

Mobilkommuniasjon fullstendig dominerende i Norge

mobilkommunikasjonI løpet av 2014 vil mer enn halvparten av våre Google-søk komme fra mobil anslår Google. I løpet av 2014 vil mer enn halvparten av de som surfer på Finn.no komme fra mobil, og i løpet av det siste året har andelen av oss som bruker mobilen til epost og sosiale medier mer enn fordoblet seg i følge en fersk undersøkelse fra Post- og teletilsynet.

Samtidig svarer nesten 60% at de aldri bruker fasttelefoni.

Det er de som bor i Oslo som er de ivrigste mobilsurferne hvor 82 prosent bruker mobilen til å surfe på Internett, mens den laveste andelen har Hedmark og Oppland hvor kun 61 prosent svarer at de surfer via mobilen sin. Uansett sin lave andel er det en dobling fra 2011.

Samtidig er det kun 5 prosent av Norges virksomheter som har tilpasset sine nettsider til mobil. Norske bedrifter er fortsatt sinker på det meste med andre ord.

Les hele artikkelen og last ned presentasjonen fra Post- og teletilsynets sin pressekonferanse 27. november.

Ha en strålende uke!

photo credit: Anders Ruff Custom Designs via photopin cc / DaveLawler via photopin cc