fbpx

ARK vs iBooks – Hvor mye skal det koste å lese norsk?

ARK har reklamert mye for den sterkt rabatterte «Fifty Shades»-triologien i det siste – men er dobbelt så dyrt spesielt billig?

50-shades-ark-reklameMed den proteksjonistiske bokloven friskt i minne – hvor trusselen fra Amazon og Apple ser ut til å være mye av motivasjonen – måtte jeg se litt nærmere på hvorvidt ARK sitt digitale eBok-tilbud var en god eller dårlig deal.

Tilbudet har handlet om «Fifty Shades of….»-triologien, og reklamene har vært å finne i hele bybildet – i alle fall i Oslo sentrum hvor jeg har sett de på T-banestasjoner og flere andre sentrale steder. Før tilbudet måtte du ut med hele 747 kroner, mens nå kan du spare mye penger og kjøpe hver bok for kun 99 kroner – eller samlet for kun 297.

Tre bøker for kun 300 kroner er en god deal, det er det ingen tvil om. Men er det en veldig god deal, og hvor mye bedre eller dårligere er den enn tilbudet du får fra Apple iBooks?

Jeg måtte selvsagt sjekke, og ble ikke overraskende overrasket over hvor dårlig deal det egentlig var….og da tenker jeg ikke kun på pris, men på «hele pakka». ARK-appen byr på en mye svakere lese-opplevelse og selve kjøps-prosessen er et mareritt sammenlignet med den gode opplevelsen du får fra iBooks.

Halv pris og mye, mye bedre!

iBooks2

Kjøper du den samme triologien via Apple iBooks betaler du mindre enn 30 dollar. Det skulle bli omtrent 170 kroner, som er nesten halvparten av hva ARK skal ha for de samme bøkene. Da får du selvsagt bøkene på norsk, men samtidig får du også en lese-opplevelse som ikke er i nærheten av å «matche» Apple sin iBooks-app.

iBooks1Fra iBooks kan du i tillegg også velge å laste ned – helt kostnadsfritt – et utdrag av boken for å se om dette er en bok for deg, før du velger å kjøpe den. Hos ARK er det ingen slike muligheter, og ikke er det mulig å kjøpe bøker direkte fra appen heller. Da må du inn på Ark.no – logge deg på – kjøpe – og så få overført boken til din app. Den prosessen skal sies fungerer automagisk…og det samme gjør også synkroniseringen mellom din iPhone og iPad hvis du har ARK-appen installert på flere enheter. Slik er det også med Apple iBooks.

Når du leser en bok fra iBooks så sitter du igjen med en følelse av at du leser …. en bok. Først velger du en bok fra bokhyllen din, og når du leser så blar du fra side til side. Leser du en bok via ARK-appen minner det hele mest om et PDF dokument. Det ser ikke ut som en bok, og du leser det heller ikke som en bok. Det føles ikke like bra, det ser ikke like bra ut, det virker ikke like bra, det bare koster mye mer.

Fordelen og forskjellen er at du får bøkene på norsk.

Spørsmålet er bare om det er verdt det – dobbel pris for et mye dårligere produkt – men på norsk. Hvor mye er det verdt å betale ekstra for å lese bøker på norsk synes du?