fbpx

Rekordvekst for EBOK.NO og ebøker

Mens papirbok-markedet fortsetter å krympe, vokser ebok-markedet kraftig. EBOK.NO har vokst med over 500 prosent så langt i 2015.

I april 2014 intervjuet jeg Elizabeth Sellevold. Hun er administrerende direktør i ebok.no.

Som den ivrige ebok-leseren jeg var – og fortsatt er – forhørte jeg meg med Elizabeth rundt det norske ebok-markedet. På det tidspunktet kunne Elizabeth fortelle meg at ebok.no vokste med 30 prosent hver måned.

Aftenposten-papir-vs-ebok-hanspetter

Faksimile fra Aftenposten 3. feb 2015.

I 2014 leste jeg mange bøker – fag- og skjønnlitteratur. Har aldri lest så mange bøker på ett år når jeg tenker etter. Og så langt i 2015 har det også blitt noen bøker på meg. Men de er alle sammen digitale, og i dag leser jeg nesten utelukkende bøkene via min kjære Kindle.

En god beslutning

Den siste boken jeg leste ble jeg ferdig med på kvinnedagen, og ble med meg på hytteur med gode venner. Det ble faglitteratur denne gangen. «En god beslutning» av Nils Tore Meland. Bokanmeldelse kommer i løpet av kort tid, men jeg kan avsløre at det var en god beslutning å lese «En god beslutning». Billigere var det også å lese den på Kindle.

Påskekrim på lesebrett?

ebok-elizabeth-sellevold-620

Elizabeth Sellevold i EBOK.NO

Nå har det snart gått et år siden jeg intervjuet Elizabeth, og påsken står for tur – og med det påskekrim. Kommer du til å lese påskekrim på papir eller pixler i år?  Vokser det ebok-markedet like raskt, eller har det stagnert slik Aftenposten skrev i begynnelsen av februar? Derfor tok jeg kontakt med Elizabeth Sellevold igjen for å høre hvordan det går med ebok.no og hvordan det står til med ebok-markedet i Norge.

Vil salg av papirbøker øke igjen?

– Den trenden ser vi ikke noe til. Det norske boksalget i Norge i 2014 lå på nivå med året før med en økning på 1 prosent. Tall fra januar viser en nedgang fra fjoråret på 14 prosent på papirboken. Flere bokhandlerkjeder i Storbritannia meldte om en økning i julesalget, men vi må huske at enkelttitler kan gjøre utslag på disse tallene. Hovedtrenden er at salg av papirbøker er stabilt i Norge og nedadgående i flere Europeiske land.

– Så langt i år har EBOK.NO vokst med 550 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. 

Er fysiske bøker bedre egnet som julegave enn ebøker? Hvordan gikk det med ebok-salget i desember 2014?

– Desember ble faktisk den nest beste måneden i 2014, etter juli. Julesalget er ikke høysesong for ebøker; altfor få har oppdaget at de kan legge gavekort på ebøker under juletreet. Men juleferien derimot, er eboktid. Ebøker selger svært godt i alle ferier. En grunn til det er at ebøker er suverene når man skal ut å reise. I ferien har også nye brukere tid til å prøve ebøker, gjerne på et nettbrett de fikk til jul.

Hvordan gikk det ebok-salget i forkant av vinterferien i år?

– Mammutsalget var en kjempeanledning til å fylle opp nettbrettet før vinterferien. Vi fikk vår beste omsetningsuke noensinne.

Hvilke bøker kjøper vi som ebok?

– Topplisten på ebøker er ikke så annerledes enn på papir. Vi selger mye krim og norsk skjønnlitteratur. Store navn nå er Jo Nesbø og Camilla Läckberg. Dokumentar-bøker selger også bra. Vi jobber for å formidle bredden av norsk litteratur. Her er for eksempel en «Leseliste til kvinnedagen» eller «Krimfavoritter til Påske» som kommer like før påsken.

Hvordan ser du på ebok-konkurransen fra Amazon og Apple?

– Amazon er en stor konkurrent på ebøker. 70 prosent av de ebøkene nordmenn kjøper er fremmedspråklige. Og da kan vi anta at engelske bøker gjennom Amazon og iBooks står for brorparten av dette. Amazon har et begrenset utvalg av norske bøker, men lekkasjen til engelsk litteratur i digitale kanaler er betydelig. Når det gjelder boksalg er tid en begrensede faktor. En bokleser har kun 24 timer i døgnet og ikke mulighet til et uendelig bokkjøp. Derfor er det viktig for oss at norsk litteratur tar «andeler» fra den utenlandske. 

Les også: The ebook is dead. Long live the ebook (The Guardian)

Hvordan synes du at det norske ebok-markedet utvikler seg sammenlignet med skandinavia og resten av verden?

– Det ebokmarkedet som har mest fart i Skandinavia er Danmark. Frie priser gir mer flekibilitet og strømmetjenesten Mofibo antas å stå for større andel av denne økningen. I Sverige er veksten lav, og det på tross av at man har lavere utbredelse av bokhandlere. I Norge er markedet ennå umodent, men lesing av ebøker – inkludert utlån – øker hele tiden.

Hvorfor leser ikke flere ebøker? Er det utvalget det står på, kostnaden som er for høy, eller kjennskap til ebøker som sådan?

– Det tar tid å endre folks vaner. Kjennskap til ebøker og manglende erfaring med fordelene ved å lese ebøker er en hovedbarriere. Mange tror man får en dårligere leseopplevelse ved å lese på nettbrett i forhold til å holde papirboken i hånden. De har ikke oppdaget ebokens suverene fordeler, på reise for eksempel. 

– Ellers er pris en viktig grunn til å lese ebøker. Lavere priser gjør terskelen lavere for å prøve, og stimulerer også til økt frekvens av kjøp av ebøker. Vi jobber for at ebøker skal bli så billige som mulig. For det første mot det politiske miljøet for at eboken blir likestilt med papirboken når det gjelder moms, for det andre mot forlagene for at de ikke priser ebøker høyere enn det folk er villige til å betale og for det tredje ved selv jevnlig å gi rabatter og tilbud.  

Les også: Norsk boklov handler om frykt, fortid, proteksjonisme og kartellvirksomhet!

Hvordan ser den typiske ebok-leseren ut i 2015?

– Tall fra 2014 viser at 45 prosent av nordmenn som leser ebøker, brukte en norsk ebokapp. Det var en økning på 10 prosent fra året før. 34 prosent bruker Kindle og 21 prosent Apples iBooks. Internasjonalt og i Norge vet vi at bruken av tablet øker.

– Fordelingen på ebokkjøpere er ca 50 prosent menn og 50 prosent kvinner. Jeg regner med at kvinneandelen vil øke etter hvert slik at den harmonerer med boklesing generelt. Vi har overraskende mange voksne brukere. Myten om at ebøker er for vanskelig for godt voksne, stemmer ikke. Dette er boklesere som har god økonomi og som ofte er på reise.

Når 2015 er tilbakelagt – hvordan har det gått da for eboka?

– Jeg har stor tro på fremtiden for ebøker. Vi er blitt digitale og det er en utvikling som vil fortsette. Men markedet er foreløpig i startgropen. Vi vil også i Norge se flere abonnementsløsninger og tilgjengeliggjøring av nye typer ebøker, for eksempel interaktive barnebøker. Vi ser også et interessant skifte internasjonalt hvor lesning på tablet, som iPad øker, kanskje på bekostning av dedikerte lesere som Kindle. Apples nye iPhone 6 med stor skjerm er også en ny og egnet enhet å lese på. Dette kan føre til at Amazons dominans kan utfordres.

– I Leserundersøkelsen 2014 oppgir 41 prosent av nordmenn at de tror et de i de neste tre årene vil lese både papirbøker og ebøker. Dette tallet dobles når man tar med utvalget som har erfaring med ebøker. Hele 85 prosent av de som har lest en ebok svarer at de fremover både vil lese ebøker og papirbøker. 

– Både salg og lesning av ebøker øker. Eboksalget hadde i Storbritannia en økning på 15 prosent i 2014 og 30 prosent økning i Norge. Veksttakten minsker, men det er jo naturlig når markedet vokser.

[polldaddy poll=8710821]