fbpx
iPhone

Tim Cook på scenen under iPhone 11-lanseringen. Skjermdump fra live-sendingen på YouTube.

Apple-eventet gikk live på YouTube for første gang

Årets Apple-event var det første eventet (som jeg kan huske) uten Jony Ive. Og det første Apple-eventet som ble strømmet live via YouTube. Det fikk nesten 2 millioner mennesker med seg. Og det var kanskje den største nyheten.

Nye telefoner, nye klokker, nye spill og nye TV-programmer

Hvert år på denne tiden, lanserer et av verdens største, et av verdens mest innovative og et av verdens mest innflytelsesrike selskap, Apple, nye produkter (i alle fall nye versjoner av eksisterende produkter) og nye tjenester.

10. september 2019 var intet unntak. Men det skal det egentlig ikke handle om nå. Denne gangen var det mye mer som sto på spill. iPhone-salget peker nedover. Det samme gjør iPhone sitt bidrag til Apple sin omsetning. Fra nesten 80 prosent av omsetningen for noen år siden, til under 50 prosent i dag. Derfor blir tjeneste- og abonnementsomsetning stadig viktigere.

Apple for de yngre, ikke bare for de eldre (og velstående)

Apple har i tillegg innsett at de ikke kan fortsette å «pushe» prisen på iPhone oppover uten å tilføre produktene nevneverdige forbedringer. Og de må for all del ikke miste de yngre. Unge og moderne som ikke nødvendigvis ser på vanlig TV, har Apple TV – eller en iPhone for den sakens skyld.

Derfor (tror jeg) valgte Apple for første gang å strømme eventet live på YouTube. Det høres helt uproblematisk og helt fornuftig ut, men vi må ikke glemme at YouTube eies av Alphabet (moderselskapet til Google), som også eier Android; Apples argeste konkurrent, som med sin moder, konkurrerer mot Apple på nesten alle fronter.

 

Apple har innsett at de må forholde seg til verden slik den er, og ikke slik de skulle ønske den var.

 

Fra sofakroken savnet jeg ikke Jony Ive. Og det så det ikke ut til at publikum gjorde heller. Er det noe Apple er gode på, så er det historiefortelling, selv om det kan bli litt i overkant mye patos for oss nordmenn til tider. Men alt i alt synes jeg de kom veldig godt ut av det – og det uten at det egentlig var så mange «store» nyheter. Den største var kanskje at de valgte å strømme hele eventet på YouTube?

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Nesten 2 millioner så iPhone 11-lanseringen live på YouTube

Eventet startet norsk tid klokken 19:00. Syv minutter inn i det 120 minutter lange eventet, var det over 800.000 som så Apple-eventet live. Halvtimen inn hadde antallet vokst til nesten 1,6 millioner. Og da Tim Cook sto klar for å lansere iPhone 11 og iPhone 11 Pro, var det nesten 1,9 millioner som satt og så på. Da hadde det gått 90 minutter.

iPhone 11

God, men ikke god nok?

Så langt hadde nesten 200.000 klikket på «tommelen opp», mens 17.000 ikke likte det de så. Herifra og ut gikk antall «tommelen ned» raskt opp. 30 minutter senere – mot sendingens slutt, hadde antallet vokst til 25.000. 8.000 klikket på «tommelen ned» da Tim Cook og Phil Schiller var ferdige med å legge frem Apples siste smarttelefon. Samtidig hadde antall YouTube-strømmer falt med nesten en halv million – ned til 1.5 millioner.

Det holdt kanskje ikke med nye farger og flere kameraer. Eller med 1 time lengre batteritid på iPhone 11 sammenlignet med iPhone Xr (iPhone 11 Pro vil ha hele 5 timer lengre batteritid enn iPhone Xs). Eller med verdens raskeste prosessor (ifølge Apple), A13 Bionic, som fra scenen ser ut til å «gruse» prosessorene til både Samsung og Huawei.

Prisen var vel heller ikke noe å utsette på? iPhone 11 vil starte på 699 USD, uten at vi som så på fikk en oversikt over hva det betydde i blant annet lagringskapasitet eller batteristørrelse.

På Apple.no kan vi derimot se at iPhone 11 begynner på 64 GB til 8.490, mens 256 GB-utgaven vil koste 10.390 kroner. Men batteristørrelsen – i mAh – er ikke spesifisert. Den dyreste iPhone Pro-utgaven, vil koste nesten 20.000! Da får du til gjengjeld en halv Terabyte med lagringsplass.

Eksponentiell transistor-vekst

Prosessor-prat går kanskje «over hodet» på de fleste som så på, men det er helt rått hva de har klart å «skvise» inn i en liten prosessor. Og hvor mye de klarer å få ut av den. A13 Bionic-prosessoren kan håndtere 1.000 milliarder operasjoner i sekundet. Og den inneholder intet mindre enn 8,5 milliarder transistorer. For å sette det hele i litt perspektiv så inneholdt Intels 4004 prosessor fra 1971 fattige 2.300 transistorer. Og i 2010 – for bare 9 år siden – klarte Intel å presse inn 560 millioner transistorer. I 2019 har Apple økt det antallet med 5 milliarder.

iPhone

«Time will tell»

Det gjenstår å se hvordan publikum vil «reagere» på de nye telefonene. Apples arsenal av ansatte som sto på scenen skal ha for sin innsats. «Incredible» ble brukt som superlativ i et forrykende tempo, ved alle mulige anledninger.

I løpet av september vil iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max bli tilgjengelige. Samme dag – 20. september – som Apple Store på Fifth Avenue i New York har nyåpning, får vi anledning til å stille oss i kø for å sloss om å være først ute. Så får vi se da, hvor mange det er som velger å gjøre det.