fbpx
Dark ads

Alt som truer Schibsted er et demokratisk problem

Schibsted skal ha for at de er gode på å male «Facebook-fanden» på veggen. Nå er det skjulte reklameposter som truer demokratiet.

– Schibsteds sjef for sosiale medier, Ehsan Fadakar (34), mener skjulte annonser på sosiale medier er et langt større demokratiproblem enn falske nyheter. 

Ehsan har vært i samtale med Dagens Næringsliv under Arendalsuka, og sier han er skremt av fremveksten av såkalte skjulte annonser, eller dark ads. Annonser som forsvinner etter at de har blitt sett. Flyktige annonserte poster.

 

Dark ads

* Faksimile fra DN 16. aug.

 

Dette er dark ads

Skjulte, flyktige , eller dark ads, er Facebook-poster som markedsføres mot et definert publikum, uten at posten legges ut på den respektive Facebook-siden. Når kampanjen er over, forsvinner annonsen. På samme måte som så mye annet som blir vist, forsvinner etterpå. Forskjellen er at annonsen er målrettet. Og i tilfellet Schibsted, at den kommer fra Facebook.

Dark ads

Brukt riktig vil en skjult annonse som er godt målrettet treffe kun de som du ønsker å nå. Og det beste resultatet får du når mottageren føler at annonsen er relevant. Fordelen blant annet er at du kan lage mange forskjellige utgaver av en post, som markedsføres mot et definert publikum, uten at den respektive Facebook-siden blir spammet.

Det gjør Facebook-sidene bedre. Og det gjør at brukeropplevelsen også blir bedre. Skjulte annonser benyttes også på Instagram og Snapchat. Her blir de omtalt som flyktige.

Er det noen som opplever at Instagram-annonsene er et demokratiproblem?

 

Alt som truer annonseinntektene til Schibsted er et demokratisk problem

Schibsted er «gode» på å male Facebook-fanden på veggen. Facebook sin makt er et demokratisk problem, uttalte sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen i 2016. Anledningen da var det ikoniske krigsbildet fra Vietnam-krigen.

Den samme Ehsan mente også i 2016 at «Facebook og Google har så store muligheter til å påvirke demokratiet at deres algoritmer bør være offentlig tilgjengelige for alle».

I det store og det hele truer Facebook og Google demokratiet, fordi selskapene «stikker av med en stadig større andel av annonseinntektene« til Schibsted. Og når Schibsted ikke selger like mange annonser, så går det ut over journalistikken. Og det som er dårlig for journalistikken er dårlig for demokratiet.

 

Dårlige og irrelevante annonser er et demokratiproblem

Det er et større problem for demokratiet at det lages, publiseres og distribueres altfor mange dårlige annonser. Det er et større problem at altfor mange ønsker å nå alle, for å treffe noen. Det er også en av årsakene til at 7 av 10 nordmenn misliker reklame på Facebook.

– Bare 2 av 10 opplever at reklamen på Facebook er mer relevant og interessant enn reklame i andre kanaler. Det skyldes først og fremst at reklamen som havner i nyhetsfeeden, ikke oppleves som relevant nok. Saken blir ikke bedre av at den samme irrelevante reklamen dukker opp igjen og igjen, skrev Cecilie Staude ved BI til DN i 2016.

 

Heller flere enn færre dark ads

Jeg vil anbefale selskaper å bruke dark ads oftere. Og da snakker jeg om Facebook. Det er bedre å treffe noen få relevante, enn mange irrelevante. Billigere er det også, samtidig som det kan konvertere bedre. Og irriterer du færre, er det også bra for merkevaren din.

Selvsagt kan dark ads misbrukes også, slik Ehsan viser til under det siste amerikanske presidentvalget. Men det er for drøyt å påstå at dark ads er et problem for demokratiet, og et større problem enn falske nyheter.

 

Alt som brukes, kan også misbrukes. Og det gjelder så veldig mye mer enn skjulte poster i sosiale medier som Facebook, Instagram eller Snapchat.

 

Problemet til Schibsted er at alt som truer deres forretningsmodell er et problem. Et problem de gjerne vil skal bli et demokratisk problem, mens det mest av alt er deres eget.

 

Foto: Tim Marshall via Unsplash