fbpx
IDFA

Alt du trenger å vite om Apple App Tracking Transparency

Med oppdatering til iOS 14.5, kommer store endringer som vil utfordre markedsførere og forbedre personvernet. 

iOS 14.5

Apples ATT, eller App Tracking Transparency, betyr endringer i IDFA, som er en forkortelse for Identifier for Advertisers, som i praksis betyr at du og jeg får makt til å gi vårt samtykke, eller ikke, til at apper skal få lov til å “spore aktiviteten din på tvers av andre selskapers apper og nettsteder”.

IDFA

Når denne skjermen popper opp – og det vil det gjøre når du installerer en ny app, eller at en eksisterende app har blitt oppdatert, får du da valget mellom å; 

Og det er her frykten fra Facebook, apputviklere og virksomheter verden over kommer inn. Og frykten er stor, til tross for at dette kun gjelder iOS. Ikke Android. Samtidig vet vi at iOS-brukere er langt mer aktive på sine telefoner og legger igjen langt mer penger, sammenlignet med Android-brukere.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Frykten for at kun 1 av 10 vil la seg spore

Frem til nå har om lag 70 prosent av oss delt vår IDFA med apputviklere. Frykten nå, med iOS 14.5 og ATT, er at andelen som vil dele IDFA med apputviklere, vil reduseres til mellom 10 og 15 prosent. 

I praksis betyr det at det blir nesten umulig for virksomheter å gi deg relevant og personalisert kommunikasjon, informasjon og markedsføring, fordi de ikke vil vite hvem du er. Du får bedre personvern, men mer irrelevant og irriterende reklame.

Kort fortalt.

Forestill deg Spotify uten personaliserte spillelister!

På den ene siden tror jeg det er et veldig riktig grep for å hindre at useriøese apputviklere kun utvikler enn app, hvis hensikt er å “tømme deg” for personinformasjon, som dem kan selge videre. På den andre siden kan personvern-fokuset til Apple legge føre til at din brukeropplevelse blir dårligere. Se for deg at verken Spotify eller Netflix ikke lenger kan lage spillelister eller komme opp med forslag til serier og filmer du vil like, fordi de ikke får tilgang til dine data lenger. Da kan de ikke lenger personalisere brukeropplevelsen. 

For alle virksomheter som ønsker å nå sitt publikum via en iOS-enhet, vil de med iOS14.5 bli påvirket på to måter: 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ikke et frivillig tiltak

Og det her er ikke et frivillig tiltak fra Apple. Alle med en mobilapp for iOS-plattformer, må oppdateres til den siste SDK-utgaven – Software Development Kit på norsk – for å påse at sporing av brukere på iOS-enheter blir gjort i henhold til ATT. 

Apple har ikke stoppet her heller. 

Har du lyst til å slå av muligheten for at noen som helst kan spore deg, og at du ikke har lyst til å vente på popup-beskjeden, så kan du nå gå inn på;

Og så skru av muligheten for at apper ber om å få spore deg. 

IDFA

Da får du opp to valg:

IDFA

Sistnevnte vil i praksis blokkere samtlige apper å spore deg. Valget vil tvinge alle apper å spørre deg på nytt for å få tillatelse til å spore deg og dele data videre. 

Gammelt nytt

Alt det her er nytt fra og med iOS 14.5. Men nyheten er gammel. Allerede i fjor våres var Apple ute og sa at dette ville komme. Da allerede ved årsskiftet. Deretter ble deadlinen forlenget for å gi apputviklere mer tid til å tilpasse seg det nye regimet. 

For det er et regime. 

På den ene siden er det bra at Apple innfører nye tiltak for at persondata blir skikkelig ivaretatt. Det mangler ikke på eksempler på at personinformasjon har kommet på avveie. Gang på gang har blant annet Facebook måtte be om unnskyldning for nettopp dette. Og gang på gang har de blitt bøtelagt. Samtidig som aksjekursen har steget. Fordi bøtene ikke var store nok. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Facebook, Google og diverse andre plattform-giganter satt av penger for å betale bøter basert på personvernbrudd. Det var billigere. Endringene i IDFA kan koste veldig dyrt. Dessverre også for markedsførere som får det tøffere med å tilby personalisert og målrettet markedsføring. Og for iOS-brukere som får like mye reklame som før, bare mye dårligere reklame. 

I alle fall enn så lenge. 

Sjefen for Facebook Norge, Rune Paulseth, skriver i en kommentar på Facebook-gruppen “Oppgradert med Eirik og Hans-Petter” at; 

-Reisen har startet mot et dårligere internett.

 

Det gjenstår selvsagt å se, men Rune har et poeng. Et mindre personalisert internett betyr et mindre personlig internett. Det personlige trumfer det upersonlige, på samme måte som det uformelle gjerne trumfer det formelle. 

Tillit er den nye oljen

Umiddelbart vil nok de fleste tenke at det er best å ikke bli sporet. Men det kommer også an på hvem det er som spør. Til Nettavisen i juni 2020, mente jeg da – og det mener jeg fortsatt – at det er de useriøse som vil tape mest. De med minst tillit. 

Og her sliter jo Facebook med nettopp tilliten. 

Les også: – Facebook skraper bunnen på tillit, men norske annonsører gir blaffen (Kampanje)

“Oppgradert med Eirik og Hans-Petter”gruppen på Facebook la jeg ut en poll og spurte medlemmene av gruppen om de ville stoppe eller tillate sporingen. 

Da jeg spilte inn videoen over, tirsdag 27. april, hadde halvparten svart at de ville tillate sporing hvis de stolte på selskapet bak appen. Kun 10 prosent hadde svart at de ville tillate det, hvis det var Facebook som spurte

I en tid med stadig økende fokus på personvern, blir tilliten stadig mer verdifull. 

Og det må vel sies å være bra, selv om det kan gå utover brukeropplevelsen til tider.