fbpx

Adidas tar produksjonen tilbake til Tyskland, men gir roboter jobbene

Lave lønnskostnader har vært motivet til å flytte produksjon til asiatiske land. Kunstig intelligens og roboter er motivet for å flytte produksjonen hjem igjen.

Donald Trump lover å ta amerikansk industri tilbake til USA, uten at det nødvendigvis betyr flere jobber. Klesbutikker har plassert sine tekstilfabrikker i Asia for å få ned lønnskostnadene. Når de når tar produksjonen «hjem«, blir de ansatte erstattet med roboter. Det japanske forsikringsselskapet Fukoku Mutual Life Insurance sparker 34 ansatte og erstatter de med kunstig intelligens fra IBMs Watson Explorer AI. Dagens Næringsliv skriver om overlegen Peter som kan miste jobben sin til en robot.

Allerede i 2014 skrev E24 om robotene som inntok lageret til nettbutikk-giganten Komplett.no. Til tross for eksplosjon i netthandelen er det ikke flere folk på lageret enn i 2007. Årsaken er enkel – robotene jobber 247. De tar seg aldri fri. De trenger aldri en røyke- eller Facebook-pause, og de går ikke ut i streik.

Eksemplene på hvordan roboter og kunstig intelligens fjerner mennesker, vil dukke opp som «perler på en snor» i 2017, og i årene fremover. SSB estimerer at så mange som hver tredje arbeidsplass vil erstattes av roboter og kunstig intelligens i løpet av de neste 10 til 15 årene.

Nå varsler sko-giganten Adidas at de skal ta produksjonen tilbake til Tyskland, men at produksjonen vil bli utført av roboter og 3D-printere skriver The Economist 14. januar 2017.

Speedfactory med roboter og 3D-printere

Adidas er i ferd med å flytte deler av sin produksjon tilbake til Tyskland. I Ansbach bygges det en ny fabrikk som vil benytte seg av roboter og produksjonsteknikker i form av 3D-printing.  Produksjonen skal begynne i midten av 2017. Først med et lavt volum, men etter hvert skal robotene produsere opp mot 500,000 joggesko hvert år. I tillegg til fabrikken i Tyskland, skal Adidas også sette opp en tilsvarende fabrikk – en såkalt Speedfactory – i nærheten av Atlanta, for å dekke det amerikanske markedet.

Adidas begynner i det små. En halv million skopar er «peanøtter» i den store sammenheng. Adidas produserer i dag over 300 millioner par med sko hvert år. Motivasjonen bak Speedfactory er derimot å transformere (eller disrupte) hvordan sko blir produsert. Gerd Manz, som er ansvarlig for teknologi-innovasjon i Adidas forklarer deres motivasjon bak Speedfactory slik:

 

– Folk ønsker fasjonable sko, men forsyningskjeden sliter med å holde følge. Den måten vår virksomhet driver på i dag, er trolig det motsatte av hva forbrukerne ønsker. 

 

Dramatisk «time to market»

Adidas sine robot-ambisjoner er å redusere «time to market» dramatisk. Fra design til butikk kan det ofte ta 18 måneder. Med Speedfactory er ambisjonene å redusere tiden fra desginet er klart, til skoene er i butikken, til mindre enn en uke, og helt ned til kun en dag. Skoene blir ikke bare designet på en datamaskin, men datamaskiner kan også teste skoene oppimot form og ytelse.

9 ut, 1 inn

Adidas understreker at ikke alle jobbene på deres Speedfactory vil bli automatisert av roboter og 3D-printere, men der hvor kanskje 1,000 mennesker var sysselsatt på en asiatisk fabrikk, vil 160 ansatte være sysselsatt på en Speedfactory. Nå varsler Nike at de vil følge opp med tilsvarende satsning. For å redusere «time to market», men også kostnader, og dermed antall ansatte.

Les hele saken på The Economist.

Bilde: blondinrikard Lost and found – baby sneaker via photopin (license)