fbpx

40 års data(lagrings)-historie i kjelleren til Ibas

For noen er LP-plater og papiraviser nostalgi. For en nerd som meg selv, blir jeg mest av alt nostalgisk når jeg får sette mine fingre i gamle disketter, harddisker og datamaskiner. Og i kjelleren til Ibas fant jeg mye nostalgi.

Hos Ibas på Kongsvinger fant jeg 40 års gammel datalagrings-historie i en kjeller. Ikke i en garasje.

Garasjer og kjellere

I USA, og da kanskje spesielt i Silicon Valley, handler det om garasjer, når man skal gå «down memory lane» og snakke om hvordan teknologi har revolusjonert hvordan vi lever, leker, lærer og jobber. For kort tid siden var jeg nettopp i Silicon Valley og besøkte garasjene hvor Hewlett-Packard og Apple ble grunnlagt.

For enda kortere tid siden dro jeg til Kongsvinger for å besøke Ibas. Ibas er et verdensledende selskap innen datarekonstruksjon, datasletting og dataetterforskning, og ble etablert i 1978 – året før jeg ble introdusert til datamaskiner (EDB som vi kalte det den gang) av min kjære pappa.

ibas datalagring

Store og dyre, men veldig lite lagringskapasitet

Uansett om man jobber med eller er spesielt interessert eller ikke i teknologi, data og lagring som sådan, er det (min subjektive påstand) umulig å ikke bli fascinert av hvor mye det er mulig å lagre i dag, hvor liten plass rent fysisk det tar og hvor billig det har blitt.

Min forholdsvis nye eksterne harddisk på 5 TB (5 millioner megabyte) kostet i underkant av 1.500 da jeg kjøpte den for et par år siden. Hadde jeg kjøpt den 25 år tidligere – da jeg begynte på Datahøgskolen i Oslo, hadde jeg måttet punge ut med 700 millioner kroner.

På det tidspunktet – i 1992 – lenge før vi hadde gjort oss kjent med både internett, web browsere og datalagring i skyen, var det store, støyende harddisker som gjaldt, på datamaskiner som var utstyrt med både diskettstasjon og CD/DVD-spiller.

 

(For mange er disketten ensbetydende med «lagringsikonet» til Microsoft Office, men det var altså disketten som kom først). 

 

ibas datalagring

* Floppy disketten, den store på 5 1/4-tomme brukte jeg til min Vic 20 og Commodore 64 på 80-tallet, og hadde en lagringskapsitet på 360 KB (1/3-dels MB). Den mindre disketten på 3 1/2-tomme kom på midten av 80-tallet og hadde dobbel så stor kapasitet til å begynne med, men etter hvert kunne man lagre på begge sider, hvilket gjorde det mulig å lagre «fantastiske» 1.4 MB på en og samme diskett. For å lagre en MP3-låt i dag, trengte du «kun» 3 til 4 slike disketter.

 

Data(lagrings)-historie i kjelleren

De virkelige data(lagrings)-godbitene fant jeg derimot i kjelleren hos Ibas. Pakket inn i esker i dag, men forhåpentligvis utstilt som et lite museum med tiden. For det her bør egentlig alle være litt interessert i – og fascinert av. Helt subjektivt selvsagt. For mens 40 år er en kort tid i menneskehetens historie, er det en evighet innenfor teknologi-utviklingen. Og den utviklingen fortjener å bli vist frem til store og små.

ibas datalagring

Tandberg Data var store på 90-tallet, men ble slått konkurs i 2009. Digi.no omtalte Tandberg Datas satsning på DLT-produksjon i Oslo i 1999.

– Under en presentasjon av Tandberg Datas resultater for 1998 henledet adm. dir Erik Normann oppmerksomheten mot at totalmarkedet for DLT-båndstasjoner er på hele 1,2 – 1,3 milliarder dollar. 

 

Ibas datalagring

* Denne «lille godbiten» her ble ofte brukt i større lagringssystemer fra Norsk Data og Bull, og dukket opp på midten av 80-tallet. Lagringskapasiteten var på «hele» 456 MB og kostet i størrelsesorden 200.000 kroner.

200.000 kroner i 1986 tilsvarer omlag 450.000 kroner i dag. Det samme som 1.000 kroner per MB med data. En «typisk» smarttelefon i dag har 64 GB med lagringskapasitet. 64 GB er det samme som 64.000 MB. Omregnet til 1986, ville harddisken til din smarttelefon alene kostet 64 millioner kroner – og det for kun 30 år siden.

 

«Bløtkaka»

Ibas datalagring

*Disk packs, eller bare «bløtkake» som de ble omtalt som i Norge, bestod av en rekke disker som ble plassert i en pack – som en kake. Konseptet dukket opp på 60-tallet. Versjonen her er fra tidlig 80-tallet og inneholdt 288 MB med lagringskapasitet. Vekten var på omtrent 1 kilo per MB.

Ibas datalagring

 

Gamle klassikere

Foruten 1000-vis av forskjellige harddisker fra de siste 40 årene, fant jeg også et par andre «godbiter» i kjelleren til Ibas.

 

Ibas datalagring

* Apple lanserte Macintosh Classic tilbake til oktober 1990, og var den første Mac-en som ble solgt for mindre enn 1.000 USD.

 

Ibas datalagring

* Siden jeg ikke kunne ta med meg den her hjem, måtte jeg bare ta en «selfie» sammen med Apple sin Macintosh Classic.

 

«Kiste» full av disker

Uansett hvor jeg kikket, var det gamle datamaskiner, harddisker og diverse gamle enheter som Ibas hadde brukt opp gjennom årene for datarekonstruksjon.

Ibas datalagring

* Det her vet jeg ikke hva er. Men det hadde sikkert sin nytteverdi på ett eller annet tidspunkt :)

 

Ibas datalagring

 

«History of hard disk drives»

Ibas datalagring

 

Mindre. raskere og billigere

I et stadig hurtigere tempo blir det vi lagrer våre dokumenter, bilder, videoer, musikk og «livet forøvrig» stadig billigere, raskere og mindre. Vi «knipser» like mange bilder i løpet av 24 timer i dag som vi kanskje gjorde i løpet av 1 år, da jeg kjøpte min første datamaskin. Det er lett å se når man er på besøk hos Ibas. I kjelleren er alt stort og tungt, mens på kontoret er det helt motsatt.

Mengder med datalagringsenheter. Mengder med data som skal rekonstrueres og reddes.

Ibas datalagring

Ibas datalagring

* Jeg kunne ikke unngå å legge merke til det (forholdsvis) gamle tastaturet som fortsatt var i bruk :)

 

Ibas datalagring

Det er intet mindre enn imponerende hvordan Ibas klarer å redde data fra en harddisk som har blitt totalskadd i en husbrann. Eller fra en smarttelefon som har «havna i dass». Og til tross for at vi har Min Sky fra Telenor, One Drive fra Microsoft, Google Drive, Dropbox, Apple iCloud, osv – er det fortsatt svært mange av oss som glemmer å sikkerhetskopiere. Og som ikke alltid tar like godt vare på alt av bilder og dokumenter vi lagrer på alt fra minnepinner til datamaskiner. Her er Ibas verdensledende.

Men mest fascinerende var det å bli tatt tilbake til min egen barndom ved å gå rundt i kjelleren deres. Her var det rett og slett så mange minner at det bør være det første man ser når man kommer på besøk til Ibas på Kongsvinger. Det er jeg sikker på at både store og små vil sette pris på.

 

Bilder: Alle er tatt av meg, med min iPhone X