Med Disney Circle kan du håndtere barnas internett-bruk

10. oktober 2016 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Disney Circle er en fantastisk løsning for familier som ønsker å gi barna en trygg og forutsigbar internett-hverdag.

Hvor mye tid bruker barna dine på internett? Hvor surfer de? Hva blir de eksponert for av reklame og innhold som egner seg for voksne, men ikke for barn? Hvor mange ganger har du kranglet med barna dine om all den tiden de bruker på internett? At de burde gjøre noe mer fornuftig på internett, i stedet for å bare se på YouTube, spille Minecraft, The Sims, eller andre spill? Og hvor mye energi har du brukt på å forsøke å begrense antall timer foran en smarttelefon, nettbrett eller datamaskin?

Med to 10-åringer i huset, som har hver sin smarttelefon, nettbrett og datamaskin, har det blitt mange samtaler, diskusjoner og til tider også krangling, som handler om tidsforbruk på internett, og ikke minst hva de har brukt tiden på internett til.

* Mandag 10. oktober var jeg på besøk hos TV 2 God Morgen Norge for å snakke om Circle. Klikk på bildet for å se klippet.
* Mandag 10. oktober var jeg på besøk hos TV 2 God Morgen Norge for å snakke om Circle. Klikk på bildet for å se klippet.

Oversikt, kontroll, trygghet og ro med Disney Circle

Jeg har surfet lenge på nett etter en tjeneste, en app eller en «dings» som kunne gi oss en litt mer forutsigbar og trygg hverdag på internett for barna våre. Som kunne hjelpe oss med å styre tiden de var på internett, og hva de brukte det til. Ikke for å overvåke hva de nøyaktig gjorde, men som kunne begrense og fordele tiden på internett mellom lek og lære. Og som kunne fjerne (eller sterkt redusere) elementer på internett vi ikke ønsker at barna våre skal bli eksponert for.

I august ble jeg tilfeldigvis kontaktet av Tura Scandinavia. De hadde kommet over HansPetter.info, og hadde lest en del av det jeg hadde skrevet tidligere – om barn og internett – og hadde et nytt agentur på vei inn i det norske markedet. Circle fra Disney. En hvit, liten boks som tilsynelatende ligner på en krysning av min gamle Apple TV og en Apple Airport Extreme.

Slik fungerer Disney Circle

Den står «for seg selv» i vårt trådløse nettverk, men kommuniserer direkte med Airport Extreme (eller hvilken som helst annen trådløs bredbåndsruter), og holder oversikt og kontroll over alle enhetene i huset som er tilkoblet internett – både trådløse og kablede.

Enhetene kan du dele inn i forskjellige profiler – basert på familiens «medlemmer«, men også andre – som for eksempel en egen gruppe som kan bestå av alle enheter som kommer «på besøk«, når barna dine har med seg venner på besøk.

* Når Circle er tilkoblet nettverket hjemme, kan du lage profiler til hvert familiemedlem, og legge til enhetene til hver medlem.
* Når Circle er tilkoblet nettverket hjemme, kan du lage profiler til hvert familiemedlem, og legge til enhetene til hver medlem. Med «pause-knappen» helt nederst, kan du sette Internett på pause for hele familien. Tilsvarende kan du også pause Internett for den enkelte profilen.

Profilene kan således settes opp slik at du kan begrense når på døgnet de får tilgang til internett, hvor lenge de får lov til å være på internett, hvor lenge de får lov til å være på enkelte tjenester og apper – to timer på YouTube, men kun 30 minutter på Snapchat for eksempel, og hvilke apper og tjenester de skal få tilgang til avhengig av deres alder.

* Tiden på Internett kan også begrenses ned til de enkelte applikasjonene.
* Tiden på Internett kan også begrenses ned til de enkelte applikasjonene.

 

circle-barn-tenaaring-voksen
* Basert på barnet eller familimedlemmets alder, kan du begrense hvilke applikasjoner og tjenester de skal få tilgang til.

I tillegg kan Circle blokkere annonser direkte fra enheten, begrense tilgang til søkeresultater og innhold på YouTube som mest av alt er ment for et voksent publikum, og ikke barn eller tenåringer.

* Fra Circle kan du slå på annonseblokkering, begrense søkeresultater, og også innhold fra feks YouTube - slik at dine barn ikke bli eksponert for innhold de ikke bør se.
* Fra Circle kan du slå på annonseblokkering, begrense søkeresultater, og også innhold fra feks YouTube – slik at dine barn ikke bli eksponert for innhold de ikke bør se.

Enkelt å sette opp, enkelt oppsett

Circle er veldig enkelt å sette opp. Du laster ned gratis-appen (iOS og Android), kobler Circle til nettverket ditt, og bestemmer derifra hvilket nettverk (trådløst eller kablet) Circle skal kobles mot. Deretter vil Circle begynne å hente inn alle enheter i nettverket, som du kan tilegne de forskjellige profilene (familiemedlemmene). Når det er gjort bestemmer du deretter hvordan profilen skal settes opp;

 • Hvilke enheter som profilen skal tilhøre
 • Filter-nivå; barn, tenåringer, voksne, osv
 • Tidsbegrensning; hvor lenge skal de få lov til å være på internett – fordelt ned på et stort utvalg av tjenester og apper
 • Sengetid; når skal internett være på og av
* Vi har satt opp regler for hvor tidlig og sent i hverdagene Internett skal være tilgjengelig. I helgene har vi derimot slippet løs på reglene. Alt sammen i samråd med barna våre.
* Vi har satt opp regler for hvor tidlig og sent i hverdagene Internett skal være tilgjengelig. I helgene har vi derimot slippet løs på reglene. Alt sammen i samråd med barna våre.

Les mer her om de tekniske spesifikasjonene (MeetCircle.no)

First thing, first: Familiesamtale

Før vi implementerte Disney Circle, hadde vi en samtale i fellesskap, hvor jeg forklarte hva formålet med Circle var. At den ikke skulle brukes for at mamma eller pappa skulle overvåke og se hva de gjorde på internett, men for at vi skulle slippe de mange samtalene og diskusjonene om hvor lenge de hadde vært på internett. Eller hvor mange timer de hadde brukt til å se på YouTube, eller spille Minecraft eller The Sims. Vi ønsket å bruke Circle for å krangle mindre om internett-forbruket, samtidig som vi ønsket å bruke Circle for å hindre at de brukte for mye tid på «tull«, men ikke minst at de skulle kunne skånes for innhold (og reklame) som ikke egnet seg for mindre barn.

Det var litt skepsis til å begynne med, men etter over en måned med Circle i huset, har diskusjonene om tidsforbruk og om internett-frie tidspunkter blitt borte. Jeg kan enkelt – uansett om jeg er hjemme eller på reisefot – endre innstillingene, slik at under de rette omstendigheter, får mer tid enn normalt til å være på internett – for å gjøre lekser, osv.

* Med Circle har både vi voksne og barna våre fått verdifull innsikt i hvor mye tid vi bruker på internett, og hva vi bruker tiden vår til.
* Med Circle har både vi voksne og barna våre fått verdifull innsikt i hvor mye tid vi bruker på internett, og hva vi bruker tiden vår til.

En tryggere, sikrere og mer forutsigbar internett-hverdag med Circle

Disney Circle kan anbefales på det sterkeste. Circle står på hele tiden. Bråker ingenting, og har på kort tid blitt en «familievenn» som påser at ungene ikke bruker for mye tid på internett, og at den tiden de bruker på internett er tryggere og sikrere. For oss voksne er det også godt å vite at vennene deres som kommer på besøk, heller ikke blir utsatt for innhold de ikke skulle blitt eksponert for.

Jeg kan på det sterkeste anbefale Disney Circle til alle som vil at barna sine skal være tryggere på internett. Alle som vil kontrollere og begrense hvor mye tid barna bruker på internett, og ikke minst kontrollere og begrense hva barna bruker internett til.

Merk: Det er viktig å understreke at Circle kun begrenser tiden barna bruker på internett. Ikke tiden de bruker på datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner. Har barna dine lastet ned et spill – som for eksempel Angry Birds og lignende – som spilles på smarttelefonen, og ikke via internett – så regnes ikke den tiden med. Kun tiden de benytter på internett.

Slik tar du i bruk Circle, og slik brukes Circle hjemme hos oss

Den beste investeringen familien har gjort på lang tid

Disney Circle vil koste rett i overkant av 1,100 kroner. For en forutsigbar, håndterbar, tryggere og sikrere tilstedeværelse på Internett for hele familien, er det en lav pris å betale. Når du i tillegg fjerner krangling om tidsforbruk, er det ingen grunn til å ikke skaffe deg en Circle. Det er den beste investeringen vår familie har gjort på lang, lang tid.

Les mer om Circle på MeetCircle.no. Circle er tilgjengelig hos blant annet Elkjøp og Lefdal for omtrent 1100 kroner.

Disclaimer: Jeg har fått låne Disney Circle av den norske importøren, Tura Scandinavia. Disney Circle vil blant annet bli solgt via Elkjøp og Lefdal. Bloggposten er i sin helhet skrevet uten betaling, påvirkning, innspill eller instruksjoner fra Tura Scandinavia, Disney, Elkjøp eller Lefdal.

Kommentarer

 1. Med ARP spoofing så vil all trafikken hijackes av boksen og sendes gjennom denne – den gjør i prinsippet en – man-in- the-middle-attack. Jeg kjenner litt at jeg er usikker på om jeg vil plassere denne på nettet hjemme hos meg.

  Når jeg går på nettbanken vil trafikken i prinsippet kunne re-dirigeres og manipuleres av Disney eller hvem som til slutt kontrollerer serverne til tjenesten (her er det et separat selskap som har lånt Disneys varemerke). For de som har mer profesjonelt utstyr så må de slå av mottiltak mot slike sikkerhetstrusler, uten det vil ikke Circle virke. Nå er nettbankdata krypterte, og mine enheter kunne vært \»unmanaged\», og hvis det er under kontroll – er det OK, dette får vi velge om vi stoler på.

  Men ytelsen vil blir dårligere siden ARP spoofing ikke skiller på kildeadressen – som definerer om trafikken skal filtreres eller ikke – den vil overbevise svitsjen/ruteren din om at all trafikken til din internetforbindelse skal sendes til Circle boksen og det vil begrense ytelsen for all trafikk.

  En annen issue er at 100 Mbps grensesnittet router-on-a-stick er begrensende for de som har raske Internet-linjer. Jeg har 3 ganger så rask linje og da blir mye ytelse borte.

  Men så er kanskje jeg litt paranoid og litt spesielt interessert – ikke sant HP

  1. Når det er sagt er konseptet utrolig kult. men jeg kunne ønske meg at det var:
   1. Raskere grensesnitt – 1 Gbps – helst 2 x 1 Gbps
   2. Entydig datapolicy – hente statistikk end-to-end kryptert fra boks til app. Ingen overføring av data i format som Circle teamet kan lese
   3. Støtte for VLAN – 802.1Q slik at flere klient VLAN kunne overvåkes
   4. Mulighet for å definere den som standard ruter, slik at den reelt sett kunne se på data uten «hacker-triks», så kan andre sikkerhetsverktøy fungere som de er tiltenkt.

   1. Det du beskriver er en router.

    Hva skal du med enda en boks når routere gjør samme greia.
    At den arp spoofer er jo skummelt nok. Alt går via den. Og da sitter disney på muligheter til og hijacke/inspisere trafiik

 2. Fant det ut. De bruker en hacker-teknikk kalt ARP Spoofing: https://en.wikipedia.org/wiki/ARP_spoofing

  De lurer altså dine enheter til å bruke Circle som Gateway fremfor din ISP. Dermed logges all trafikken i husstanden på Disney sine servere. Jeg kjenner skepsisen vokse allerede… selv om Disney lover å respektere dine data: https://meetcircle.com/media/documents/circle-how-it-works.pdf

  Hvis du ikke bryr deg om det ytterst bekymringsverdige personvernmessige i Circle, så burde du ihvertfall ytelsesmessig bruke kabel mellom din ruter og Circle. Her blir det doble handshakes for hver connection og gamere vil garantert oppleve hakking ved bruk av streamingtjenester som Steam, Geforce Now og lignende. Tipper du også vil oppleve hakking ved streaming av 4K innhold fra f.eks. Netflix.

  1. Har ikke opplevd noen problemer som helst hva gjelder streaming, Skype- eller Facetime-samtaler.
   Apple TV-enhetene, som er kablet – og andre enheter i husstanden som vi ikke trenger å overvåke – har vi valgt å ikke overvåke.
   Med over 40 enheter som «rammes» av Circle, har vi ikke merket noe som helst ytelsesmessig.

 3. Jeg skjønner ikke helt hvordan denne boksen skal klare å begrense tilgangen til internett på alle andre dingser i huset, står ikke noen teknisk forklaring på websiden heller utover at du ikke skal trenge å konfigurere noe.

  …men noe må vel konfigureres enten på enhetene, eller i ruteren, eller ved at den er en gateway som står mellom enhetene og ruteren. Fungerer den som en proxy? Som en DNS?

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg