Er du en sosial sinke?

10. februar 2013 av Hans-Petter Nygard-Hansen

I 2013 vil det være lettere å finne en avholdsmann enn en som ikke har en konto på et sosialt nettverk!

(Artikkelen er på trykk i siste utgave av Kampanje)

hanspetter-slowI følge Retriever var ”sosiale medier” omtalt nesten 6.300 ganger i norske aviser i 2012, opp fra 4.200 i 2011. På Internett var volumet enda høyere – over 16.000 ”klipp” inneholdt noe om sosiale medier i 2012, mot 13.200 i 2011.

Alle” bruker det, de fleste bruker flere enn ett sosialt nettverk også, og vi bruker det daglig, og oftere og oftere via våre mobile enheter. Med over 3 millioner av oss som har en smarttelefon og over en million nordmenn som eier ett nettbrett er vi mobile og sosiale hvor som helst, når som helst og på hva som helst. Fra 0600 om morran til 2400 om natten.

Når det kommer til jobben derimot er det fortsatt  mange som lurer på om det har noe for seg. Det er greit å vite hva barneskolekompisen spiste til frokost, men hvordan skal vi bruke de sosiale verktøyene til å få gjort unna jobben vår? Kan Facebook gjøre oss mer produktive og effektive? Enkelte studier peker i den retning – at vi kan bli inntil 25 prosent mer effektive, mens andre vil hevde at en Facebook-pause faktisk tar 23 minutter, og dermed stjeler fra vår arbeidstid. Er det Facebook- eller vår feil?

Så langt i 2013  har sosiale medier rukket å bli nevnt snart 3.000 ganger allerede på nett og papir. Holder vi samme tempo ut året skulle det bli omtrent 25.000 omtaler. Er virkelig sosiale medier så spennende at det fortjener så mye ”spalteplass”?

Sosiale medier har rukket å bli et allemannseie tenker nå jeg. Vi kjenner sikkert alle noen som ikke er på Facebook, men det er ikke mange som ikke er å finne på ett eneste sosialt nettverk. Kritisk masse er egentlig nådd for lenge siden. I Norge snakker vi ikke lenger bare om været og renta, men om været, renta og sosiale medier.

I 2013 vil det være lettere å finne en avholdsmann enn en som ikke har en konto på et sosialt nettverk!

Privat ja, jobb nja.

I 2011 og 2012 var det mange virksomheter som fortsatt lurte på om sosiale medier kunne bli brukt til noe fornuftig på jobben, og på samme måte som bedrifter for lengst har forstått at virksomheten deres må tenke digitalt, så vil virksomheter også i større grad forstå de muligheter Internett har åpnet for ved å utnytte de sosiale mekanismene fult ut. I 2013 vil bedriftene forsøke å finne ut hvordan de kan gjøre virksomheten sosial, hvordan struktur- og humankapital kan gjøres lettere tilgjengelig for både interne- og eksterne formål. Den nye maktfaktoren vil være virksomhetens evne til å dele sin egen informasjon, kunnskap og erfaring.

Mens 2012 handlet om sosiale medier, vil 2013 handle om sosiale bedrifter – eller åpne virksomheter som min kollega Marius Eriksen har valgt å kalle det. Selv den mest skeptiske lederen vil forstå de mulighetene sosialiseringen av informasjon og kommunikasjon vil medbringe. Tillit vil være et nøkkelord – tillit og nærhet mellom ledere, ansatte, partnere og kunder.

Jeg tror på mindre se hva jeg har på brødskiva og mer se hvordan jeg kan hjelpe deg i 2013.

Så gjenstår det å se hva lederne tror på da… I verstefall tror jeg på lederskifter!

photo credit: j thorn explains it all via photopin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. God kveld Hans-Petter! Mange ledere ser på sosiale medier som en gapestokk, og den kan fort bli offentlig 🙂   
   
  .. og nettopp pga det. er jeg utrolig spent på hvor mange som tør å begi seg ut i «open business» fremover, dvs. hvor mange bedrifter som ønsker å åpne seg opp på alle mulige måter – selv om det kan resultere i kritikk og «bitching» blant «følgere» / «tilhengere» – Spennende blir det!
   
  Espen

  1. @eikespen Vi får se da – postet akkurat en ny bloggpost nå – nå går også McKinsey ut og anbefaler ledere å ta i bruk sosiale medier – for nettopp de samme årsakene 🙂

 2. God kveld Hans-Petter! Mange ledere ser på sosiale medier som en gapestokk, og den kan fort bli offentlig 🙂   
   
  .. og nettopp pga det. er utrolig spent selv på hvor mange som tør å begi seg ut i «open business» fremover, dvs. hvor mange bedrifter som ønsker å åpne seg opp på alle mulige måter – selv om det kan resultere i kritikk og «bitching» blant «følgere» / «tilhengere» – Spennende blir det!
   
  Espen

 3. God kveld Hans-Petter! Mange ledere ser på sosiale medier som en gapestokk, og den kan fort bli offentlig 🙂   
   
  .. og nettopp pga det. er utrolig spent selv på hvor mange som tør å begi seg ut i «open business» fremover, dvs. hvor mange bedrifter som ønsker å åpne seg opp på alle mulige måter – selv om det kan resultere i kritikk og «bitching» blant «følgere» / «tilhengere»Spennende blir det!
   
  Espen

 4. God kveld Hans-Petter! Mange ledere ser på sosiale medier som en gapestokk, og den kan fort bli offentlig 🙂   
   
  .. og nettopp pga det. er utrolig spent selv på hvor mange som tør å begi seg ut i «open business» fremover, dvs. hvor mange bedrifter som ønsker å åpne seg opp på alle mulige måter – selv om det kan resultere i kritikk og «bitching» blant «følgere» / «tilhengere»Spennende blir det!Espen
   
  Espen

 5. God kveld Hans-Petter! Mange ledere ser på sosiale medier som en gapestokk, og den kan fort bli offentlig 🙂  
   
  .. og nettopp pga det. er utrolig spent selv på hvor mange som tør å begi seg ut i «open business» fremover, dvs. hvor mange bedrifter som ønsker å åpne seg opp på alle mulige måter – selv om det kan resultere i kritikk og «bitching» blant «følgere» / «tilhengere»Spennende blir det!
   
  Espen

 6. God kveld Hans-Petter! Mange ledere ser på sosiale medier som en gapestokk, og den kan fort bli offentlig 🙂  
   
  .. og nettopp pga det. er utrolig spent selv på hvor mange som tør å begi seg ut i «open business» fremover, dvs. hvor mange bedrifter som ønsker å åpne seg opp på alle mulige måter – selv om det kan resultere i kritikk og «bitching» blant «følgere» / «tilhengere»Spennende blir det!Espen

 7. Sosiale nettverk er nyttige til en del ting, men det er liksom *ingen* skepsis hos de som kaller seg eksperter.
   
  Dere kan jo ta syretesten selv: Sist gang du skulle ha tak i en håndverker, sjekket du Facebook og Google+ først, eller gikk du rett til Gule Sider eller noe tilsvarende?

  1. @kjetil_kilhavn Hei og god morgen og takk for tilbakemeldingen din. Jeg er ikke skeptisk i forhold til at jeg tror at deling av informasjon, kunnskap og erfaring bærer med seg noe positivt.
    
   En håndverker som er flink til å dele egen kunnskap og erfaring oppimot informasjon om hva han eller hun driver med, ser jeg kun fordeler med – og derfor har også Mittanbud.no gjort nettstedet sitt sosialt ved at kunder kan gi tilbakemelding – hvor tilbakemeldingen også kan feks deles videre på andre relevante sosiale nettverk.
    
   Når jeg brukte håndverker sist så startet jeg forsåvidt med Google – jeg googlet, noe vi i Norge gjør omtrent 15 millioner ganger daglig. Via Google dukket Mittanbud.no opp – referanse fra TV-reklame samt at linken inneholdt en rating fra kunder (sosiale mekanismer) gjorde at jeg klikket på Mittanbuds-linken. Grunnen til at Mittanbud.no kommer såpass høyt opp skyldes god indeksering, og her kommer også sosiale mekanismer og sosiale medier inn. De bidrar til å forbedre indekseringen.
    
   Vel inne på Mittanbud.no er det kjekt å kunne lese omtaler fra tidligere kunder, og via integrasjonen med Facebook og Twitter kunne jeg sjekke i eget nettverk om noen hadde brukt vedkommende som jeg kunne tenke meg å benytte.
    
   Gulesider for min del ble ikke brukt – håndverkern dukket opp til avtalt tid – gjorde en fabelaktig jobb, fikk fabelaktig score – noe som høyst sannsynlig vil føre til enda mer business for håndverkern – pga gode integrerte sosiale mekanismer 🙂
    
   Jeg er skeptisk til de som hiver seg på Facebook uten mål og mening. Jeg er skeptisk til de som tror at Facebook er målet og ikke et middel til å oppnå målet. Jeg er skeptisk til de som ikke tenker SEO, mobil og sosialisering av kommunikasjonen, fordi «it makes sense».
    
   Jeg er skeptisk til ledere som er skeptiske til sine kommunikasjonsavdelinger og markedssjefer, og som tror at salg er eneste veien til omsetning. Folk flest i dag liker ikke å bli solgt til, vi liker å kjøpe, og vi liker å skaffe oss mye informasjon om hva det er vi er på jakt etter i forkant. 
    
   Det er overraskende å se hvor mange bedrifter som ikke har tilrettegjort for disse endringene, men som turer på med asosiale nettsider som ikke er mobiltilpasset og som ikke har gjort et eneste forsøk på å samle informasjon oppimot de ansatte som innehar kunnskap og erfaring knyttet til informasjonen om det produktet, varen eller tjenesten det dreier seg om.
    
   Da blir jeg skeptisk 🙂
    
   /Hans-Petter

   1. @hpnhansen  @kjetil_kilhavn
    For all del, det er bare positivt å dele informasjon.Poenget mitt er at dersom man skal se bedriftsøkonomisk på det (og det må man til syvende og sist) så vil det for noen (typer) bedrifter være slik at det lønner seg å bruke betalt arbeidstid til å være tilstede på sosiale medier. Jeg har f.eks. selv brukt Lyse sine Twitter-sider og var godt fornøyd. Selv om de ikke fikk en ny kunde fikk de en eksiterende kunde til å bli fornøyd. Det er vanskelig å måle effekten av slikt.
    For andre bedrifter vil det imidlertid neppe være regningssvarende, fordi kostnaden er større enn overskuddet av den ekstra omsetningen man får, eller sagt på annen måte: det finnes mer effektive kanaler.
    Jeg tror ikke noen er bedre kvalifisert til å ha en formening om dette enn dere som arbeider med sosiale medier «dagen lang», men det ser ikke ut til å være et tema, alle bare *må* være tilstede på sosiale medier.
     
    Vi kan kanskje ta med i begrepet sosiale medier en type fellesskap som eksisterte lenge før noen fant opp frasen sosiale medier. Fora for faglige fellesskap i form av nettsted, e-postlister og diskusjonsfora (UseNet for eksempel) har eksistert i lang tid. Dog har jeg vel til gode å se «SoMe» og «UseNet» omtalt i samme åndedrag. Slike nettverk fungerer best når folk deler erfaring; jeg kommer med forslag til løsninger på andre sine problemstillinger og vise versa. Man deler informasjon og erfaring. Denne typen sosiale medier, om jeg får kalle det det, kan det kanskje til en viss grad lønne seg å bruke tid på også for kompetansebedrifter, ettersom det kan gi en troverdighet og et godt rykte i forhold til kompetansen man besitter.
     
    Slik jeg leser det du skriver mener du at søk i Google er bruk av et sosialt nettverk. Etter min mening Google er en søkemotor og slett ikke noe sosialt nettverk. Så havnet du inn på mittanbud.no. Jeg har selv brukt dette nettstedet, og var godt fornøyd. Jeg la også inn en tilbakemelding, men jeg har aldri vært innom de nettsidene for noe annet formål enn den aktuelle jobben. Hvis det er tilstrekkelig å åpne for kommentarer for at man skal telles som sosialt medie så har jeg ikke noe mer å tilføye, for da er det ikke så mye som ikke er sosiale medier.
     
    I bunn og grunn er kanskje den altomfattende «bedrifter» som er problemet. Du skriver at du blir skeptisk når du ser hvor mange bedrifter som ikke har tilrettelagt for endringene. Da er mitt umiddelbare spørsmål: Mener du at absolutt alle bedrifter skal gjøre dette, enten de er fem eller fem tusen ansatte, enten de selger ventiler til bruk i rakettvåpen eller de selger konsumentprodukter?

    1. @kjetil_kilhavn Hei igjen – Google er en søkemøtor, men også veldig mye mer – sosiale nettverk, som feks Google+ bidrar i stor grad til hva det er du ser når du søker – så ting henger sammen – godt integrert mellom nettsteder, blogger, søkemotorer og sosiale nettverk. 
      
     Som Wikipedia skriver om hva sosiale medier er for noe:
      
     «Social media refers to the means of interactions among people in which they create, share, and exchange information and ideas in virtual communities and …»
      
     De fleste tror derimot at sosiale medier kun handler om Facebook, Twitter etc – men det handler om så mye mer, og er derfor også mye mer altomfattende i forhold til hvordan bedrifter i dag bruker seg av sosiale mekanismer for å drive dialog og nærhet mellom ansatte, partnere, kunder og andre målgrupper.
      
     /Hans-Petter

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg