SXSWi – når den største rusen har lagt seg….

23. mars 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Ting tar tid – det gjelder trender også. Hvilke trender blir egentlig trender i 2012?

First thing first, jeg var ikke selv til stede under årets «social happening» SXSWi i Austin Texas, men det var det flere andre nordmenn som var, og «jaggu» har de delt av seg sin entusiasme og opplevelse også. Det har vært både gøy og interessant å lese uttallige blogginnlegg over hva som kommer og hvilke trender som vil være gjeldende i tiden fremover, og det inspirerte meg til å ta en liten «fot i bakken» og se på hvilke trender SXSWi har spådd i årene før 2012, og hvordan det står til med disse spådommene i dag!

Verdt å lese:

Av alle poster jeg har lest underveis og etter SXSWi vil jeg blant annet anbefale følgende bloggposter for å få en god «feeling» og en oppsummering:

Trender og spådommer for 2012:

Kort oppsummert fra bloggpostene over, samt diverse andre internasjonale bloggposter, handlet SXSWi i stor grad om følgende viktige trender:

 • Sosiale medier som demokratisering av informasjon
 • Glem mobile first – nå er det «people first» som gjelder
 • Fra økosystem til egosystem – vi lever (som DN skrev tidligere i mars) i en selvrepresentasjons-tid.
 • Innovasjonen vil komme fra utdanningssektoren og myndighetene
 • Geolokasjons-baserte tjenester og markedsføring
 • Mindre markedsføring og mer engasjement
Det som derimot er litt morsomt er at veldig mye av de samme trendene har vært satt på dagsorden under SXSWi – både i 2011 og 2010, hvilket er bakgrunnen og motivasjonen for denne bloggposten. Trender tar tid, og historien har gjennom all sin tid vist oss at vi tar ALLTID feil når det kommer til å spå fremtiden! Tiden det tar fra en teknologi eller tjeneste er moden og til vi mennesker er moden for teknologien eller tjenesten tar tid – og underveis kan teknologien eller tjenesten ha gått ut på dato, eller blitt forbipasert av en ny trend. Ta bare en kikk på hva de viktigste trendene var i 2011 og 2010:

Førende trender under SXSWi i 2011:

 • Geolokasjons-baserte tjenester og markedsføring
 • Gamification – tillegg av spill og belønning for utførelse av «normale» oppgaver for økt inspirasjon og motivasjon
 • Deling av bilder (Flickr – og kanskje nå mest aktuelt : Pinterest!)
 • Gruppe-baserte tekstmeldinger (GroupMe)
 • Plattform-krig (primært mellom Apple og Google med iOS og Android)
 • Apper vs HTML5, og ikke minst at den
 • Mobile webben er det nye Web 2.0

Førende trender under SXSWi i 2010:

 • Geolokasjons-baserte tjenester og markedsføring (FourSquare, Gowalla, etc)
 • Innholdsstrategi
 • Bedre webdesign (mer intuitivt og mindre støyende)
 • Engasjement via sosiale medier
 • Demokratisering av sanntids-informasjon (Twitter)
Denne «differansen» hvis du vil – mellom moden teknologi og modent market – har Gartner lenge omtalt som «the hype cyclus» – som illustrert under:
Hvis jeg nå forsøker å samle opp de viktigste trendene fra de siste tre årene som SXSWi har kjørt ender vi opp med følgende:
 • Bedrifter må ta i bruk sosiale medier mer seriøst, mer strategisk og bruke de sosiale nettverkene mer sosialt og mindre markedsføringsmessig – slik vi har vært vandt med i flere 10-år basert på en-til-mange kommunikasjon
 • Bedrifter må utvikle sin digitale tilstedeværelse med utgangspunkt i mobilen først, dernest nettbrettet og så for PC – People first som det blir nevnt her er relevant, selv om jeg synes det er litt flåsete…men det er veldig aktuelt. De færreste bedrifter i Norge har tatt innover seg at veldig mye av vår online tid nå er på mobile enheter og ikke på tradisjonelle laptops med store skjermer.
 • Hensynet til hvor vi er og hva vi er interessert i – lokasjon og innhold – må inkluderes i bedrifters innholdsstrategi. Et budskap til alle er ikke lenger godt nok. Mennesker – det vil si kunder – forventer skreddersøm og relevans for å bli engasjert og føle seg inkludert.
 • Den mobile plattformen-krigen fortsetter – bedrifter må bestemme seg for hvilken plattform de vil produsere sine apper for – iOS, Android, WP, etc – eventuelt gå for HTML5 – eller begge deler.

Hvor er vi i dag?

Vi har egentlig ikke kommet så langt på de siste årene – i alle fall ikke så langt i forhold til hva som har blitt spådd å bli de neste store trendene.

De fleste bedrifter i dag har ikke nettsider og blogger som er tilpasset en mobil enhet. De fleste bedrifter har ikke utviklet egne apper, og svært få – om noen – har begynt arbeidet med å kommunisere med sine kunder basert på hvor de befinner seg, og hva deres preferanser og interesser er. Bedrifters Facebook-engasjement er fortsatt i stor grad fokusert inn mot «antall likes» og basert på en-til-mange kommunikasjon av kampanjer, tilbud og konkurranser, selv om flere etterhvert har begynt å tilby kundeservice-tjenester. I løpet av de siste ukene har vi kunnet lese en rekke bloggposter som forsøker å stille nye kritiske spørsmål til hvor strategisk sosiale medier har blitt – eller er i ferd med å bli – for bedrifter, og at utfordringen fortsatt er å få avsatt nok tid, penger og ressurser. I bakgrunnen for de strategiske tiltakene ligger fortsatt det store spørsmålet om avkasning og vaker – ROI meg her, og ROI meg der. Jaget etter økt profitt og/eller reduserte kostnader, kombinert med mangelfull kunnskap omkring hvordan engasjementet og innsatsen skal måles gjør at fortsatt mange «sitter litt på gjerdet» og venter….

Trender tar tid

Jeg blir ofte spurt om hva det neste store vil være – og mitt svar er som regel «..mer og bedre av det som allerede er!» Jeg tror ikke på så mye nytt i 2012 – ikke rent teknologisk eller tjenestemessig, men jeg tror flere vil ta i bruk det som er, og utnytte potensialet bedre. Ikke prøv å være halvgod på alt, men jævlig god på noe. Og som med alt annet her i arbeidslivet så er det viktig å stille seg noen kritiske spørsmål først:

 • Hvorfor bør du vurdere det ene eller det andre?
 • Hvordan skal du måle effekten av det (analogt som digitalt)?
 • Hva definerer suksess eller ikke?
 • Hvem skal være ansvarlig?
 • Hva har vi av tid, ressurser og midler?
 • Hvor viktig er det av hensyn til vår forretningsplan?
Hvilke av trendene over er det du og din bedrift tror mest på – som dere selv vil ta en nærmere kikk på i 2012?
(Når du har svart vil du få status-oversikt umiddelbart på hva alle andre har svart…)

 

Create your free online surveys with SurveyMonkey, the world’s leading questionnaire tool.

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Som vanlig mange gode refleksjoner, Hans Petter, og det er vanskelig å være uenig i at penetrasjonen av ny teknologi, elle rtjenester, i beste fall tar tid når man snakker om store masser. Likevel synes jeg det er mer enn interessant å lære om de nye mulighetene som teknologien gir oss for kommunikasjon. Her er SxSW et arnested av de store, og selvom alle spådommer ikke slår til, betyr ikke dette at de trendene man snakker om er irrelevante. Man snakker tross alt om trender, og ikke noen fasit.

  Det som er viktig å ta innover seg, er at mange små og store bedrifter tar i bruk ny teknologi, og jobber med kontekst, lokasjon, tilpassede budksap og innovasjon – og bygger sin fremtidige suksess nettopp på dette. Disse aktørene opplever mange ganger suksess, mange ganger ikke. Ofte bygger graden av suksess på produktene, men noen ganger har slike verktøy en avgjørende rolle i det å bygge et selskap. Nettopp slik ser man at noen kommer inn i Fortune 500, og andre faller ut.

  Trender eller ikke: en ting er sikkert. De som er sist inn i all ny teknologi, vil også være de som har minst muligheter til å bevare eller styrke sin posisjon. Selvsagt skal teknologien tjene forretningsmessige mål, og ikke være et mål i seg selv, men aktører som «tør leke» og som utfordrer de etablerte rammene, får større spillerom, flere muligheter til å gjøre feil og bedre villkår for å lykkes.

  Om norske bedrifter tar på seg skylappene og venter med all innovasjon til man er strengt tatt nødt, basert på at «ingen andre gjør det enda», da vil vi aldri få noe momentum. Som rådgivere mener jeg vi har en klar oppgave i år utfordre kundene våre til å våge å tenke nytt, innenfor de behovene og rammene kundene har. Noen må gå først, så vil vi se at hele den norske saueflokken følger etter 🙂

  1. Hei Thomas,

   Vi er enige på mange felt her, og artikkelen er ikke ment å være en «kjepp i hjulene» for SXSWi, innovasjon eller oss som rådgivere, men en pekepinn på den tiden det ofte tar fra moden teknologi til modent marked.

   Det finnes 1000-vis av eksempler og selskaper som har forsvunnet fordi de har satset for tidlig på ny teknologi og nye trender som har vært forut for sin tid, og slik vil det også være fremmover.

   Vi må pushe for innovasjon, men gjøre det i et fornuftig tempo som matcher tiden vi er i, kundens posisjon (marked, modenhet, etc)

   I Norge er vi nok godt kjent med å være tidlige til å ta i bruk ny teknologi, men trege til å utnytte den.
   Har skrevet om det tidligere også – at vi er sinker på det meste, derfor må vi også gå litt roligere frem.

   Nå vet vi sånn halvveis hvordan det står til med sosiale medier og bedrifter i Norge – la oss bidra til å gjøre bedrifter enda flonkere til å utnytte disse nye mulighetene, før vi skremmer dem altfor mye med altfor mange andre «dette MÅ du gjøre nå» trender 🙂 ….. Mener jeg da… he,he..

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg