fbpx

Direkte dialog, raskere tilbakemeldinger, økt troverdighet og styrking av merkevaren.

”Fra pikerom til styrerom” – bør alle bedrifter blogge?

Direkte dialog, raskere tilbakemeldinger, økt troverdighet og styrking av merkevaren.

Bedriftsblogging er spådd en sterk vekst i arbeidet med å tette bånd og relasjoner mellom bedrifter og kunder. Mens en hjemmeside er formell og informativ, vil en bedriftsblogg være det motsatte – uformell, åpen og ærlig, og mer kommunitativ enn bare informativ.

De færreste bedriftene i dag har en blogg, og av de som har er det ytterst få som kan skryte av å holde den oppdatert. I USA har en av fem bedrifter en bedriftsblogg, men disse bloggene blir kun oppdatert en gang i året hva gjelder gjennomsnittet. Det er med andre ord svært få som holder en god frekvens, mens de fleste begynner friskt – og går fort tom for både energi, tid og ideer.

Ikke rosa, men blå

Mens det finnes tusenvis av jenter som blogger om slanketips og moteriktige vesker, er det derimot veldig få bedriftsblogger å finne. En av Norges kanskje mest kjente mannelige bloggere, Thomas Moen, beskriver disse pikene som såkalte rosabloggere:

En jente i relativt ung alder som bruker bloggen sin til å fortelle verden hva hun har på seg, hva slags sminke hun foretrekker samt hvor kjedelig skolen er, da kun dette og ingenting annet.”

Fra rosa til blått

En bedriftsblogg bør i så måte kanskje da få fargen blå – som ”The Big Blue” ofte ble brukt for å beskrive IBM. Blå eller rosa, det spiller vel egentlig ikke så stor rolle, men det er for så vidt viktig å skille mellom disse to blogg-formene. Mens en privatblogg har til hensikt å profilere kun seg selv, har en bedriftsblogg til hensikt å profilere bedriften, gjennom en eller flere ansatte.Disse skal assosieres med den bedriften de jobber i, og få bedriften til å:

Mens hjemmesiden til en bedrift skal fremstå ”politisk korrekt” og med en formell og informerende tone, er det ikke slik at man skal være ”ukorrekt” på bloggen, men tonen skal i allefall være langt mer uformell, åpen og ikke minst folkelig – for å kommunisere. En hjemmeside er mer en-veis i informasjonen, mens en blogg er mer to-veis og kommuniserende.

Den beste grunnen til en folkelig blogg, utover det allerede nevnte er at trenden med sosiale medier er at bedriftene streber etter å bli mer kundesentrerte og fokuserte – fordi kundene krever det gjennom sosiale medier.

De fleste bedrifter blogger ikke

Det er veldig få norske bedrifter i dag som har en bedriftsblogg, og det er heller ingen spesifikk bransje som peker seg ut som ledende eller førende.

Under har jeg listet opp noen bedrifter med en blogg, fra forskjellige bedriftssegmenter og med forskjellige motiver og målsetninger.

I følge en undersøkelse fra Forrester Research var det kun 16 prosent av oss (dette var en amerikansk undersøkelse fra desember 2008) som stoler på bedriftsblogger. Til sammenligning stolte 77% av oss på eposter vi fikk av folk vi kjente. Årsakene kan være mange, dårlig innhold kombinert med det faktum at det er så få som oppdaterer sine blogger mer enn en gang i året så er det heller ikke så mye å ha tiltro til. Konsistens og kvalitet er nøkkelen kan det se ut som. Vi skal heller ikke stikke under en stol at vi nordmenn også er langt mer tillittsfulle, faktisk de mest tillittsfulle i Europa i følge European Social Survey så sannsynligheten er stor for at vi i større grad vil stole på blogger mer enn hva tilfellet er i USA.

Bedriftens hjemmeside er ikke det samme som en bedriftsblogg

En blogg er et personlig medie, og nettopp derfor er det ekstremt viktig å være ærlig og ekte. Det kan være mange grunner til å starte opp en blogg, avhengig av hvor kjent bedriften din er, og ikke minst hva bedriften driver med.

Hensikten er uansett som oftest den samme – et ønske om å gi bedriften et mer menneskelig ansikt utad, for på denne måten opptre med større troverdighet og med en tettere dialog med sine kunder. Ambisjoner og målsetninger kan selvsagt være forskjellig fra bedrift til bedrift, men felles for alle som lykkes med en bedriftsblogg er at de har en god plan med den:

Det er mange gode grunner til at bedrifter bør vurdere en bedriftsblogg:

Ulempene er der også, som for eksempel:

Hvorfor blogger enkelte bedrifter?

Siden en bedriftsblogg er en del av virksomhetens digitale arena er det veldig viktig at både blogg og hjemmeside knyttes sammen, slik at lesere enkelt kan forbinde selskapet og bloggen til hverandre, og også enkelt bevege seg mellom de. Mens hjemmesiden til bedriften representerer den profesjonelle arenaen, skal bloggen representere den personlige. Fra den formelle til den mer uformelle – og ikke minst personlige tonen.

Turtøy-bedriften Stormberg er et kjent selskap for mange, også for de som er opptatt av sosiale medier. Selskapets administrerende direktør, Steinar J. Olsen, er et kjent ansikt for mange, som selskapets øverste leder, blogger, foredragsholder og en samfunn- og miljløengasjert leder.

Bedriftsbloggen til Stormberg ble startet i april 2009. Det er Steinar selv (lett å bli på fornavn med en adm. dir. som byr så mye på seg selv som Steinar) som skriver, og det gjør han så ofte han kan.

– Vi etablerte en bedriftsblogg for dialog, for å lære, av komersielle hensyn og for å formidle mitt og selskapets samfunnsengasjement. skriver Steinar i en Twitter-melding til meg når jeg spør om hvorfor de startet bedriftsbloggen deres.

Teleoperatøren NetCom var også relativt tidlig ute med å lansere sin blogg, høsten 2009, og Netcoms Tor Andre Wigmostad skriver følgende om deres bakgrunn for å blogge:

– Gjennom iPhone- og Smart-bloggen vår ønsker vi å gi kunder tips om hvordan de kan bruke telefonen mer effektivt. Vi vil vise våre kunder at vi kan vår egen teknologi. For NetCom-bloggen vår var det viktig å finne en kanal for oss å skrive om temaer som ikke helt passer andre steder, enten på grunn av størrelsen på nyheten eller hvordan vi ønsker å kommunisere om den.

Ved Universitetssykehuset i Trondheim, St. Olavs Hospital, skriver Frode Nikolaisen til meg at de blogger først og fremst fordi “Vi ønsker å gi fagmiljøene ved St. Olavs Hospital en arena for å spre informasjon om sine fagområder.” De startet bloggen sin september 2009, og blogger så ofte de kan, via utvalgte fagpersoner frau like miljøer, men ikke minst fra administrerende direktør ved sykehuset.

Konsulentselskapet Halogen var veldig tudlig ute med sin blogg – Kjøkkenfesten.no ble startet allerede i 2008, og oppdateres hver uke, med bidrag fra mange profiler i selskapet. Jørgen Helland, leder for Internettmarkedsføring i Halogen skriver følgende når jeg spør han om hvorfor de startet sin blogg: Først og fremst for å øke salget og øke kundetilfredsheten.”

Bokforlaget CappelenDamm lanserte Forlagsliv.no i mai 2011 og Handelshøyskolen BI lanserte sin blogg i februar samme år. Sistnevnte for å ha en “…arena hvor rektor/ toppleder kan komme i dialog med noen av sine målgrupper.” mens CappelenDamms ambisjoner med sin blogg var “å etablere en ny informasjonskanal, å utvide mulighetene for aktiv markedsføring og for å oppnå dialog med bokkjøperne.”

Felles for alle bedriftsbloggene er at selskapets designprofil er i varetatt, mens varemerket er tonet ned til fordel for individet. Visuelt pent og veldig virkningsfullt.

Stikk i strid med mine råd om å bestemme seg for en fast frekvens, så svarte de fleste bedrifter jeg snakket med at de blogger så ofte de kan, uten en fast frekvens. Derimot er det ingen tvil om at det er først og fremst daglig leder og administrerende direktør som blogger. Og det ser heller ikke ut som det er store forskjellene på oppfattelsen av hva man får igjen for å blogge:

Den sosiale webben er personlig, og en bedriftsblogg hjelper nettopp til å skape en mer personlig dialog og kommunikasjon mellom selskap og kunde, med de forretningsmessige fordeler det kan – og vil gi.

Som med alt annet i en bedrift så trenger man en god plan for å lykkes. En bedriftsblogg er således intet unntak, tvert i mot siden så mange ser ut til å bruke administrerende direktører og ledere til å være bloggere.

Lag en blogg-plan

Suksesskriteriene til en bedriftsblogg bør være tilsvarende de til selskapet, og derfor er det viktig å kunne konkretisere HVA som definerer suksess – og hvordan dette skal måles.

Når målsetninger er spikret er det viktig å tegne opp en plan for innhold, struktur, budsjett og suksesskriterier.

Det gjelder å vite hvor man er for å vite hvor man skal, og derfor er det nettopp så viktig at blogg-strategien henger sammen med bedriftens overordnede forretningsstrategi. En blogg kan på mange måter hjelpe bedriften mot målene, gitt at det planlegges og eksekveres godt – med et godt innhold og levert konsekvent over tid. Jeg ønsker alle bedrifter som ønsker å etablere et nærere forhold til sine eksisterende og nye kunder lykke til med sin bedriftsblogg.

Bilde: FreeDigitalPhotos.net