fbpx

…og iPad-trafikken hos Finn.no har 10-doblet seg på ett år!

10 prosent av Norges befolkning har nettbrett

…og iPad-trafikken hos Finn.no har 10-doblet seg på ett år!

90 prosent av alle telefoner som selges i dag er smarttelefoner, og smarttelefon-penetrasjonen i Norge nærmer seg 50 prosent. 500.000 solgte nettbrett, Internett over alt, og på alt. Norge og nordmenn er en mobil-nasjon som konsumerer mer og mer av sitt daglige Internett-innhold via mobile enheter. Samtidig sitter fortsatt de fleste bedriftene på gjerdet og er enn så lenge avventende til egen mobilsatsning kan det se ut til.

Norge er storkonsument av det mobile Internett

Den yngre generasjonen bruker mer tid på Internett enn på noe annet medie. Avisoppslagene fortsetter å falle, nordmenn kjøper smarttelefoner i et tempo ingen andre land i verden kan måle seg med, samtidig som halvparten av norske markedsførere tror at denne nye mobile Internett-hverdagen ikke har endret forbrukerenes adferd, i følge en undersøkelse Yougov har utført på vegne av Microsoft. På Kampanje sine nettsider kan vi bla lese følgende Hele 6 av 10 spurte markedsførere mener smarttelefoner og nettbrett i liten eller ingen grad har endret forbrukernes atferd, og dermed heller ikke vil påvirke markedsføringsarbeidet.” Samtidig fortsetter avisopplaget å falle, en trend som har vart i flere år nå.

200-, 300-, 400- eller 500-tusen?

Mediemagasinet Kampanje skrev 21. juli at så mange som 420,000 nordmenn hadde skaffet seg en iPad: «TNS Gallups InterBuss-undersøkelse for andre kvartal viser at 14 prosent av hele befolkningen over 15 år har skaffet seg mediebrett. Det tilsvarer omtrent 500.000 personer. Mediebrett-markedet domineres globalt fullstendig av Apples Ipad og Norge ikke et unntak. De nye tallene viser at 420.000 personer (11 prosent av befolkningen over 15 år med tilgang til internett) har skaffet seg Ipad mens bare to prosent bruker Samsung Galaxy, et brett som regnes som den beste utfordreren til iPad.»

Samme nettsted skrev i oktober 2010 at så mange som 10 prosent av Norges befolkning ville gå til anskaffelse av iPad I løpet av 2011, og så langt ser det ut til at prognosene vil slå til.

Tiden før og etter iPhone – utrolige endringer på utrolig kort tid

For kun fire år siden endret den mobile Internett-verden seg. Veiskillet, eller paradigmeskiftet hvis du vil, inntraff da Apple lanserte iPhone. Om du liker iPhone eller ikke spiller ingen rolle – Du har Smarttelefoner FØR iPhone, og du har smarttelefoner ETTER iPhone. Felles for alle smarttelefoner i dag er at de ser helt like ut – flate, store skjermer og få knapper. Internett-opplevelsen man fikk på en iPhone satt standarden for hvordan Internett på en smarttelefon skulle være.

For fire år siden – i 2007 – var fortsatt over 60 prosent av norske bedrifter skeptiske til ehandel. Fire år senere handler 3 av 4 nordmenn på Internett. 25 prosent av den tiden vi sørfer på Internett er via vår smarttelefon, og vi deler med omverden alt hva vi gjør, hva vi tenker og hva vi liker – ikke minst hva vi ikke liker. Facebook-brukere med en smarttelefon er dobbelt så aktive på Facebook sammenlignet med de som ikke har en smarttelefon.

For fire år siden var Facebook-penetrasjonen i Norge på 3000 brukere ved inngangen til 2007. I dag er det over 2,5 millioner brukere, og Facebook er på ingen måte det eneste sosiale nettverket nordmenn bruker. Blogger, WordPress, Mikroblogger som for eksempel Twitter, YouTube, Vimeo, Skype, Facetime, LinkedIn, Gowalla, FourSquare, Liveshare, Forecast, Instagram, Tumblr, Google+ og mange mer – vi er online og sosiale nesten døgnet rundt, og smarttelefonen vår er sjelden lengre unna enn en armlengdesavstand.

Fra vi våkner om morgen til vi legger oss om kvelden – det første og siste vi gjør er å sjekke siste oppdateringer på Facebook, lese de siste mailene,  oppdatere oss på de siste nyhetene, aksjekursene i USA, sjekke ut de siste appene som har dukket opp, bildene på Instagram og værmeldingen for i morgen.

For markedsførere og ledere i norske bedrifter – store som små – er endringene såpass store og de har inntruffet på såpass kort tid at mange rett og slett ikke har fått anledning til å ta det innover seg.

Nå er det derimot på tide å innse at hverdagen er endret, pendelen går ikke tilbake mot mindre mobilt Internett konsumering. Om du er daglig leder, HR-ansvarlig eller markedssjef spiller ingen rolle. Om ikke hele bedriften justeres etter den nye virkeligheten, bør i det minste nettsiden din tilpasses slik at den kan leses på en liten skjerm. Tallene lyver ikke, trafikken flytter seg VELDIG raskt fra desktop til mobil.

10-dobling i trafikken på ett år

I august 2010 hadde ikke Apple offisielt startet å selge iPad i Norge, men Finn.no kunne allerede da melde om ca 30.000 unike iPad-er på sine nettsider.

Finn.no – som driver landets tredje største nettsted (etter VG og NRK i følge TNS Gallup) la ut sin web-statistikk for august og kunne blant annet slå i bordet med en mobil trafikk-vekst på 400 prosent siden august 2010 – hvor som tidligere skrevet at Apple sin iPhone og iPad står for 73 prosent av trafikken, med Android telefonene på andre plass med 22 prosent. Nokia med Symbian, Microsoft Windows Phone, etc, etc deler de siste 5 prosentene. Mens iPhone-trafikken vokste med nesten 300 prosent fra august 2010 til 2011, vokste til sammenligning iPad-trafikken alene med over 10x.

Når jeg ser på StatCounter sine statistikker for Norge (de måler Internett-trafikken) – basert på mobil operativsystemet og Internett-forbruket er bildet det samme – Apple sine iPad og iPhone eiere konsumerer mer nett-trafikk enn Android – MYE mer – selv om veksten på Android-plattformen stiger kraftigere enn på iOS. (Globalt ser bildet annerledes – da er Symbian størst, Android nummer to, og iOS like bak)

Skal vi tro at trenden fortsetter i samme retning vil andelen Internettrafikk fra Android gå forbi iOS ved påsketider 2012.

For nettbrettene er bildet annerledes, og for medieselskapene – inkludert Finn.no er per dags dato iPad den eneste aktøren det er verdt å satse på når det kommer til utvikling av apps, noe også Finn.no bekrefter selv når de kommenterer august-statistikken sin:

«iOS er rett og slett den viktigste plattformen for FINN.no i øyeblikket når det gjelder nye kanaler. Tre av fire besøk fra nye kanaler kommer på en iOS-plattform. Legger vi sidevisninger til grunn, så blir bildet skjøvet enda mer i favør iOS, ettersom iPad-besøkende ser tre ganger fler sider per besøk enn mobilbrukere. Det betyr slett ikke at vi ikke gjør eller skal gjøre noe på Android. Selv om de andre vokser raskere begynner plattformen å oppnå en forsvarlig masse. Vår web-baserte mobile nettsider på https://m.finn.no er tilpasset Android like mye som iOS. Men det betyr at iOS er det naturlige førstevalget når vi ser på hvilke plattformer vi først utvikler applikasjoner for. Det er relativt kostbart å utvikle en app, og det koster å vedlikeholde og drifte den. Vi ser på en kombinasjon av blant annet utbredelse, teknisk kompleksitet og kost/nytte når vi velger satsingskanaler.»

Dette er helt å tråd med mine egne konklusjoner, som du kan lese her bla: https://hanspetter.info/2011/06/mobilt-nettsted-eller-dedikert-app/

«90 prosent av alle telefoner som selges i dag er smarttelefoner, og smarttelefon-penetrasjonen i Norge nærmer seg 50 prosent. Norge og nordmenn er en mobil-nasjon som konsumerer mer og mer av sitt daglige Internett-innhold via mobile enheter.  Mobilt nettsted eller dedikert app – og til hvilke plattformer, det er spørsmål bedrifter må spørre seg om i dag.»

Det er nå høyst på tide å få på plass en mobil strategi nå.

Bilde: FreeDigitalPhotos.net