fbpx
sosiale medier pause

10 gode grunner til å ta en pause fra sosiale medier

Balanse er et stikkord her i livet, og gjelder det meste. Måtehold kan vi også kalle det. Av og til kan det være greit å ta en pause – også fra sosiale medier. Jeg har laget en liste over 10 tegn på at du bør ta deg en pause.

16. mai 2017 var det nøyaktig 10 år siden jeg meldte meg inn i det som da var et lite sosialt nettverk – Facebook. For 10 år siden var det i underkant av 200,000 nordmenn registrert. 10 år senere er dette tallet 1o-doblet. Men allerede da snakket man om en «Facebook feber» som herjet landet. I dag er de «fleste» nordmenn til stede på flere sosiale medier. Utover Facebook, er vi også stadig vekk innom Instagram, Snapchat, Twitter og LinkedIn. I tillegg er det mange som også er aktive brukere av meldingstjenester som WhatsApp, Facebook Messenger, Musical.ly, Pinterest, med flere.

FOMO – Fear of missing out

Det kan – som med så mye annet i livet – bli for mye. Det er lett å bli avhengig. Og vanskelig å legge fra seg. Frykten for å gå glipp av noe er stor hos mange. Det kan vi blant annet se på hvor mange ganger i løpet av et døgn vi plukker opp smarttelefonen for å se om det har skjedd noe «siden sist». Over 150 ganger er ikke unormalt. – Det er til å bli deprimert av, vil kanskje noen si. Og det er gjort forskning som bekrefter forholdet mellom tiden du bruker i sosiale medier og risiko eller fare for depresjon.

 

Les også: «Skrytebilder» gir meg følelsen av å ikke strekke til (BT)

 

Når du bør ta en pause skal ikke jeg bestemme. Men det kan være greit å kanskje se etter noen signaler om at det kan være fornuftig med et lite avbrekk. En pause når sosiale medier er i ferd med å ta overhånd. Her er 10 tegn på at en pause kan være på sin plass;

  • Du merker at du blir deprimert
  • Du sammenligner ditt liv med alle andres
  • Du bruker en halv time på å lage det «perfekte« Instagram-bildet, og sletter det en halv time senere fordi du ikke fikk «mange nok likes»
  • Din egen lykke blir avhengig av at andre liker det du poster
  • Det tar og ikke gir deg energi
  • Du bruker mer tid på å fokusere på andre enn deg selv
  • Du tror at virkeligheten gjenspeiles gjennom sosiale medier
  • Det ødelegger eller fjerner fokus på det som «faktisk» skjer i det virkelige liv
  • Hele livet ditt er offentlig
  • Du klarer ikke å fullføre oppgaver (arbeidsoppgaver, lekser, se på et TV-program, ta oppvasken eller andre ting) uten sjekke innom sosiale medier

Har du kontroll over sosiale medier, eller har de kontroll over deg?

I korte trekk kan det være fornuftig å ta en pause når du opplever at du ikke har balanse i hverdagen og livet. Og når du har funnet ut at du trenger å ta deg en pause fra sosiale medier, kan det være greit å skrive ned hvorfor du gjør det. På samme måte som man kanskje skriver ned husregler, så kan man også skrive ned egne mål om hvor mye – eller lite tid – man skal bruke på sosiale medier. Står det skrevet «svart på hvitt» er det enklere å å minne deg selv på hvorfor du trenger en pause.

Si også i fra til vennene dine at du tar en liten «time out». Har livet ditt vært offentliggjort i sosiale medier over lang tid, og du plutselig «forsvinner», er det lett å bli engstelig. Tar du et lengre avbrekk, er det fornuftig å skrive en liten status-melding om at du tar deg en pause.

Synes du det blir veldig vanskelig å ta en lengre pause, kanskje fordi det er for «enkelt» å bare kikke raskt innom via smarttelefonen, kan det være greit å fjerne de sosiale medier-appene du skal ta en pause fra.

Enn så lenge har jeg kun tatt én lengre pause. Sommeren 2016 tok jeg meg fri fra Twitter.

Hva med deg? Føler du at du har kontroll over sosiale medier, eller har sosiale medier kontroll over deg?

Foto: Xavier Sotomayor / Unsplash.com