fbpx

Er toget i ferd med å gå fra Schibsted?

Schibsted og Co begynner å få virkelig dårlig tid skal de klare å ta opp kampen mot Google og Facebook.

«Schibsted må knekke Google-koden», skriver Ukeavisen Ledelse i 2007. Daværende konsernsjef i Schibsted, Birger Magnus uttaler i artikkelen følgende:

– Google har en utrolig evne til å trekke til seg annonsekroner, og har en usedvanlig vekst. Konsekvensene vil være betydelig hvis ikke Schibsted makter å utvikle annonserings-systemer som kan konkurrere med Google.

Snart 8 år senere leser vi fortsatt at Schibsted skal ta opp kampen mot Google – i tillegg til Facebook. Siste forslag på bordet fra Schibsted er at de norske mediehusene burde opprette en reklameallianse. Det håper jeg de gjør, og det snarest mulig. En reklameallianse som kommer på banen med en selvbetjeningsplattform som er minst like god som det Google og Facebook har i dag, og som gir deg tilsvarende muligheter til å målrette, skreddersy og overvåke.

Les også: 7 års avstand mellom forretning og forbruker

Google-global-revenue-2002-2014Schibsted og de andre mediehusene begynner å få fryktelig dårlig tid, for det har skjedd utrolig mye i løpet av de siste 7 til 8 årene hos Google og Facebook. I 2007 omsatte Google for omlag 16 milliarder dollar, eller 125 milliarder kroner globalt. I 2014 hadde omsetningen vokst seg til utrolige 66 milliarder – tilsvarende 518 milliarder kroner. Hos Facebook har omsetningen i løpet av de siste 7 årene vokst fra knappe 150 millioner dollar i 2007 til nesten 13 milliarder dollar i 2014.

Om Schibsted syntes at Google sin vekst var usedvanlig i 2007, er den ikke mindre usedvanlig 7 år senere. Var Google en stor konkurrent i 2007, er Google og Facebook en gigant-konkurrent i 2015.

Endringer i et stadig voksende tempo

Ett av mine favorittsitater som jeg nesten alltid bruker på mine foredrag kommer fra Rune Bjerke i DNB, som uttalte:

– Det har skjedd mer de siste 40 årene enn det gjorde de siste 10.000. Men de neste fem årene kommer det til å skje enda mer.

Den siste tiden har jeg også tatt i bruk sitatet under med den norske Google-sjefen, Jan Grønbech, som på slutten av 2014 uttalte følgende:

– Om fem år kommer vi ikke til å snakke om endringene som skjedde frem til 2014. Vi kommer til å snakke om de endringene som skjedde etter 2014.

Hvis Schibsted hadde dårlig tid i 2007, har de virkelig dårlig tid i dag. For Facebook sin del har utviklingen innen mobil vært særdeles utslagsgivende. For bare et par år siden hadde de ingen omsetning fra mobil, mens i dag står mobilomsetningen for over halvparten. For ett år siden hadde Facebook ingen videostrategi, mens i dag spilles det av over 3 milliarder videosnutter hver dag.

Webforum-konferansen som ble holdt i regi av Webgruppen 24. mars holdt jeg et foredrag om hvilke endringer som har kommet fra Google og Facebook i løpet av det siste året, og det var ikke få. Jeg har på ingen måte fått med meg alle heller – til det er det rett og slett for mange. Utviklingen går i et så raskt tempo, at for utenforstående er det blitt nesten umulig å få det komplette oversiktsbildet.

Om Schibsted så på utfordringen fra Google som stor i 2007, har ikke utfordringen blitt mindre nå i 2015. I tillegg har de fått Facebook å tenke på – både som en stor konkurrent, men samtidig en viktig samarbeidspartner. For kort tid siden gikk også Facebook ut og fridde til «mediehusene«. Nå ønsker de å «hoste» nyhetene deres på Facebook.

Sagt på en annen måte – Facebook vil at VG.no skal «flytte inn hos Facebook«.

Spenn deg fast, for dette vil bli en spennende reise…….

photo credit: Snow and Train Station via photopin (license)