«Viktigere å passe på barna enn å jobbe på mobil»

Offline-Online-Mobil-Gustav-logg-av
Share on Facebook145Tweet about this on Twitter12Share on LinkedIn53Email this to someone

Offline er det nye online. Mye fokus på å logge av og være fysisk tilstede. Jeg spurte sønnen min om hva han synes om pappas mobilbruk.

Thomas Moen fra Fanbooster og Lars Bratsberg fra Google skriver bok om det å logge av. VG har startet kampanjen #VGDigitaleLiv og mobilaktørene Chess og OneCall oppfordrer sine kunder til å logge seg av mobilen for å logge seg på livet.

I løpet av min arbeidskarriere fra IT-bransjen har målet vært «Online hvor som helst, når som helst og på hva som helst». Nå er vi der, og da er det naturlig med en motreaksjon. Offline er det nye online skrev jeg allerede i 2010. I sommer, som de siste foregående sommerene, var det også mye fokus på å være offline når man hadde fri. For meg er det ikke ferie eller fri å være offline – ikke kjøper jeg meg dumme telefoner fordi jeg ikke klarer å la vær å være online. Jeg jobber heller med å disiplinere meg selv med å være offline når jeg bør være det. Enten frivillig, eller når de rundt meg krever det.

«Voksne må skjerpe seg»

Fokuset på online-jaget blir ofte satt i forbindelse med barna våre – at vi ikke får med oss at poden har «skåra en goal« eller at vi ikke følger med når barna forsøker å få kontakt med oss. Derfor spurte jeg også sønnen min, Gustav, som er åtte år og som fikk sin smarttelefon til skolestart nå i august – noe over halvparten av alle norske unger får før de rekker å fylle ni år – om hva hans tanker var til mammas og pappas mobilbruk, hans eget mobilbruk og hvilke råd han har å gi til andre mammar og pappar som bruker for mye tid på mobilen sin.

Og før du lurer, ja – jeg spurte Gustav også om det var greit for han at jeg la det ut på Internett, eller Safari som han kaller det. Det var det…

Jeg er ikke helt i mål selv, skal bli flinkere til å logge av jeg også – i tillegg skal jeg bli enda litt flinkere til å be mine barn om å gjøre det samme også – logge av, av og til.

Share on Facebook145Tweet about this on Twitter12Share on LinkedIn53Email this to someone

4 Comments

 1. Emma Hansen

  13. september 2014 at 11:35

  For en herlig kommentar. Det som er fint med barn er at de er så umiddelbare og ekte. Jeg synes sønnen din er inne på noe kjempeviktig her. Å logge av for å være på og ta seg av og leke med barna. Og så har barn ulike omsorgsbehov. De litt større liker vel kanskje dårlig at far bryr seg og engasjerer seg for mye. Men jeg får si som jeg gir råd til ungdommen her i huset. At det er viktig å være sosiale sammen med venner og familien. Spise middag sammen med familien. Være ute og i aktivitet og snakke med venner. Skru av mobilen når man gjør lekser. OSV Og ha en godt nettverk i Sosiale Medier på ulike plattformer, men tenke på hva man legger ut av tekst og bilder siden alt lagrer seg på Google og kan bli en «utfordring «når man søker jobb. Jeg har mer tro på ekte nære relasjoner mellom mennesker utenfor sosiale medier på mobilen og Ipaden. Når man trenger dette. Og spesielt overfor barn med omsorgsbehov, som jo en 8-åring har. Jeg vet fra min tid hvor stor pris barna satt på at vi satt og snakket sammen over middagen og hvordan vi jobbet sammen om lekser og sånn. For dem var dette viktigere enn aktiviteter og TV senere på kvelden. Jeg tror barn og ungdom trives med kvalitative ekte samtaler med voksne. Og spesielt i en ellers så travel hverdag som er intens med alle mulige medier på stadig flere flater og teknologiske duppedingser. Slike ekte samtaler gjør noe med meg som voksen også. Jeg tror gleden er gjensidig om vi kobler oss av med gjevne mellomrom.

 2. Sandy Lunoe

  12. september 2014 at 13:43

  Intussusception can be extremely painful and serious.
  Intussuseption, en form for tarmslyng kan være alvorlig og meget smertefullt. Ny studie viser at rotavaksinen øker risiko for intussuseption.

  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1311738
  CONCLUSIONS
  In this prospective postlicensure study of more than 200,000 doses of monovalent rotavirus vaccine, we observed a significant increase in the rate of intussusception after vaccination, a risk that must be weighed against the benefits of preventing rotavirus-associated illness. (Funded by the Centers for Disease Control and Prevention.)

  • Sandy Lunoe

   12. september 2014 at 13:48

   Beklager. Forrige kommentar var feilpostet. Det var meningen å poste den i forbindelse med en diskusjon om rotavaksinen – og noen foreldre som mente at det var viktigere å jobbe enn å passe syke barn:)

 3. Kjersti Hagen Risberg

  12. september 2014 at 12:56

  Bra innlegg og BRA Gustav!
  For meg «ordnet» alt seg når jeg fikk min Pebble. Mobilen blir i langt større grad lagt på lading på kjøkkenbenken på ettermiddagen.

  Jeg får beskjed om oppdateringer på Twitter, Face, Insta, privatmail, telefoner etc etc på Pebble-telefonen. Så kan jeg bli oppdatert ved å kaste et raskt blikk på klokka når det durer i telefonen. Jobbmail har jeg valgt å ikke ha der… Så dette er supert for meg både hjemme og ikke minst i (kjedelige) møter. Når nå jeg «får» Apple Watch neste år blir det enda bedre.

  Livet smiler!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>