fbpx
data

«All I want for Christmas» er datainnsikt

Internettilbydere vet hvor mye data vi bruker, men ikke hva vi bruker det til. Og det til tross for at «alle» er enige om at «data er den nye oljen«. 

Har du hørt på radio i løpet av desember – være seg på FM, DAB eller internett – er sannsynligheten relativ stor for at du har hørt Maria Careys julesang “All I want for Christmas is you”. Og det helt sikkert flere ganger også. 

I episode 211 av MediaPuls snakket Marius og jeg om DABifiseringen av Norge. I den anledning hadde jeg spurt Telia om de hadde registrert en økning i datatrafikken for nettradio. Kristian Fredheim i Telia kunne fortelle meg mye om hvor mye datatrafikken generelt hadde vokst i løpet av de siste årene, og hvordan enkelte perioder og dager utmerket seg. Men det var lite spesifikt og konkret, selv om han var veldig tydelig på hva som hadde skjedd fra og med første desember i år; 

– På dagen 1. desember økte bruken av mobildata knyttet til musikkstrømmetjenester betraktelig, og selv om ikke våre data kan gi noen konkrete bevis på følgende tar jeg en råsjangs og sier at store deler av denne utviklingen er takket være (eller ikke) Mariah Carey og Wham med henholdsvis “All I want for Christmas” og “Last Christmas”. Det er selvsagt også andre julelåter som spiller inn, men de to låtene tar nok en respektabel andel av dataen.

Data er (ikke) den nye oljen

Svaret jeg fikk fra Telenor var i samme bane. De har god oversikt over hvor mye data vi bruker, men ikke hva vi bruker det til. Og det i en tid hvor “data er den nye oljen”For noen år siden var det ingen som hevdet at data var eller ville bli den nye oljen. I løpet av de siste par årene har påstanden blitt en gjenganger blant annet i mediene. Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor har blant annet vært veldig tydelig på at data er den nye oljen

– Rett og slett fordi verdiene av kraftig dataanalyse kan skape stor profitt for næringslivet fremover.

Men de besitter ikke slik innsikt selv. Og det er ikke Telia og Telenor alene. Get – som har levert bredbånd til mitt hjem i snart 10 år – kan heller ikke fortelle meg noe som helst om mitt dataforbruk;

– Vi kan dessverre ikke se hvor mye og hva hver enkelt kunde bruker på nettet.

Verdiøkning gjennom økt innsikt

Hva jeg og resten av familien bruker vårt bredbånd til og våre mobilabonnement til, kan si veldig mye om hvem vi er og hvilke interesser vi har. Det kan også si mye om hva det er vi vil ha mindre og mer av. Bedre innsikt i dataene kan brukes til å skreddersy bedre produkter og tjenester og på den måten “skape stor profitt for næringslivet fremover”. Gitt at vi gir samtykke om det selvsagt. Og det vil vi jo.

Undersøkelser har påvist at vi er villig til å gi fra oss data hvis vi får noe igjen for det. Slik vi gir fra oss data hver dag til plattformleverandørene som Amazon, Google, Facebook, LinkedIn, Twitter og Netflix – for å nevne noen. Ved å gi fra meg mine data, får jeg mer av det jeg vil ha, og mindre av det jeg ikke vil ha. 

Og det er jo ikke slik at det ikke er mulig, slik det hevdes. De sitter med all data, men har ikke strukturert og analysert den. De ser ikke på det som «…den nye oljen» selv.

My Data Manager

Har du lyst til å vite hva det er du bruker mobilen til, så finnes det (selvsagt) apper du kan installere. My Data Manager til iPhone og Datally til Android.

Med My Data Manager kan jeg se fra dag til dag, uke til uke og måned til måned hvor mye datatrafikk jeg har overført. Hva jeg har brukt det på, og hvordan jeg har brukt det; henholdsvis via Wifi, mobil og roaming. Og jeg får det enkelt presentert ned på de enkelte appene og tjenestene.

Det er ikke data alene som er den nye oljen

Data alene er kanskje ikke den nye oljen, men god innsikt og utnyttelse av all data har stor verdi for næringslivet. Det tror jeg også internettleverandørene er enige om. Og det er derfor jeg synes det er litt spesielt at ingen av de jeg har vært i kontakt med, ser ut til å forstå verdiene av hva kraftig dataanalyse kan skape av profitt for næringslivet fremover. 

“All I want for Christmas” er mer datainnsikt! For både internettleverandører og meg selv.

Bilde: Skjermdump fra YouTube