
Jeg tror de fleste nyhetene på Internett kommer til å koste penger å lese fremover. Spørsmålet er bare hvordan vi vil betale for de.
Du trenger ikke følge mediebransjen spesielt «up close» for å ha fått med deg at inntektene deres er under stort press. Opplagstallene til papiravisen er i fritt fall. Annonseinntektene på papiravisene globalt har faktisk blitt mindre for hvert år siden 2001. Samtidig har nyhetskonsumeringen digitalt økt, og mens vi har kjøpt eller abonnert på papiravisen har digitale nyheter mer eller mindre vært gratis.
I 2014 var det derimot mange som begynte (for alvor) å legge nyheter bak en mur. «2014 – the year of the paywall» skrev jeg i mars 2014. I løpet av 2015 har vi sett at murene har blitt revet ned, mens det nå ser ut som de er i ferd med å bli bygd opp igjen. En av de viktigste årsakene – slik jeg ser det – er at de digitale annonseinntektene ikke vokser raskt nok til å dekke fallet på papir-siden. Samtidig vokser annonseblokkering som en slags boikott eller leser-aksjon på forstyrrende og irriterende reklame.
Et av inntekts-svarene kan ligge i Native Advertising. Et annet svar kan være en eller annen form for nyhetsmur. En eller annen form for betaling – per artikkel, en utgave, klippekort (credits), dagspass eller abonnement. Innenfor det samme mediehuset, men også utenfor, slik vi har lest om norske Vio Media og Byline.me, samt en rekke internasjonale aktører som blant annet nederlandske Blendle.
Snart 900 artikler senere
I slutten av august 2010 publiserte jeg min første bloggpost på HansPetter.info. Snart en million besøkende senere har jeg snart publisert 900 artikler (eller bloggposter hvis du vil). I perioden før jeg startet for meg selv våren 2014, hadde jeg flere annonsører. Selv mener jeg at annonsene var relevante. De forstyrret minimalt. Det kunne jeg blant annet se på klikkraten som for de fleste lå på rundt 1 prosent. Nå er det i grunn kun to annonsører igjen på HansPetter.info; Fanbooster og Glasspaper. Det kunne sikkert vært flere, men jeg har ikke gjort noe innsats for det selv. Det gjør det selvsagt desto mer attraktivt for de to nevnte annonsørene å bli. De får ekstra mye valuta for investeringen sin.
Men hva om jeg nå skulle valgt å «lukke» HansPetter.info? Ikke legge ned, men legge nyhetene ut tilgjengelig mot en eller annen form for betaling. Ville du betalt for å lese det jeg skriver? Og i så fall – hva ville du vært villig til å betale?
Les også: Slik vil jeg betale for nyheter
Personlig har jeg lenge savnet en mulighet til å betale per artikkel. Jeg håper og tror det kommer. Dagspass til nød. Noen aviser kan jeg til og med vurdere å abonnere på, slik jeg gjør i dag med Dagens Næringsliv og Aftenposten. Jeg tror ikke på å lukke alt bak en mur. Heller på en kombinasjon. Noe lukket, noe åpent. Jeg produserer ikke mange nok nye artikler per uke eller måned til å legge opp til en modell hvor du får tilgang til for eksempel fire artikler før du må begynne å betale for den femte eller sjette.
I løpet av en normal måned har jeg publisert 10 til 12 artikler. 20,000 unike besøkende har vært innom. Halvparten av de besøkende kommer innom flere ganger.
Slik jeg ser det har jeg følgende alternativer hvis jeg skulle begynt å ta meg betalt for å bli lest:
- Betaling per artikkel: 5 kroner for å lese en artikkel. 3 kroner hvis du deler den i sosiale medier.
- Kjøp av «credits»: Du kjøper for eksempel 1000 credits for 40 kroner, og bruker 100 credits for hver artikkel du leser, eller 50 credits hvis du deler den i sosiale medier.
- Kjøp av månedsabonnement: Du betaler løpende 30 kroner i måneden for full tilgang til hele HansPetter.info.
- Kjøp av årsabonnement: Du stoler på at jeg vil fortsette å skrive og betaler 300 kroner for et helt år.
Så til det store spørsmålet; hvis jeg skulle gått for en betalingsløsning – hvor mange ville betalt og hvor mange ville forlatt?
Hva med deg – ville du betalt for å lese HansPetter.info?
[polldaddy poll=9143610]