fbpx

Vil Schibsted tilby Facebook-annonsering?

Facebook åpnet nylig sitt Audience Network til publisister som bruker header bidding. Og med Schibsteds annonse-partner AppNexus, som støtter header bidding, er det ingenting som stopper Schibsted å gi tilgang til Facebook for sine annonsører.

Facebook annonserte for kort tid siden at de vil åpne sitt Audience Network – publikumsnettverk – til publisister som bruker header bidding. Publisister har frem til nå hatt tilgang til Facebook Audience Network så lenge de ikke benyttet seg av header bidding. Men nå har plattformgiganten snudd, og åpner for at de kan motta bud fra mange annonsenettverk samtidig.

Denne endringen gjelder kun for mobilannonsering! Facebook annonserte i fjor sommer at de ville gå denne veien, for å ta «sin del» av det programmatiske annonsemarkedet, som historisk sett har vært dominert av Google.

Hva er header bidding?

Header bidding er en annonse-teknologi som optimaliserer forholdet mellom de forskjellige annonsenettverkene og publisistenes varelager. Google er en dominerende aktør i dette markedet med Doubleclick for Publishers (DFP).

Header bidding kan på mange måter sammenlignes med hvordan du booker hotellrom i dag.

Er du en annonsør eller en reisende, så ville du i «gamle dager» sjekket annonsepris / hotellovernatting en etter en, i jakten etter en god pris. Med header bidding kan den reisende heller bruke Trivago eller Booking.com for å finne frem til den aktøren som selger overnattingen billigst. Og med header bidding kunne de underbydd hverandre – i sanntid – for å sikre at du valgte å booke hotellovernattingen gjennom akkurat dem.

Med header bidding vil en slik auksjon foregå ved at alle annonsenettverk vil bli sjekket samtidig. Før header bidding var tilgjengelig fungerte det slik at publisisten først gjorde annonseplassen ledig for en annonse. Dernest gikk man igjennom annonsenettverkene fra topp til bunn for å se hvem som var villig til å by «riktig» pris. Hvis det første annonsenettverket var villig til å betale prisen publisisten hadde satt opp, fikk det annonsenettverket tilslag. Og det ble gjort uten å sjekke med de andre nettverkene om de var villig til å by mer.

Dette var mest av alt en god deal for Google, siden veldig mange publisister benytter seg av Googles Doubleclick-teknologi. Med header bidding og Facebook Audience Network, vil derimot teknologien komme publisisten til gode, ved at alle nettverkene vil bli sjekket samtidig – og alle får anledning til å by fortløpende over hverandre.

Hva er Facebook Audience Network?

Google har lenge vært den dominerende aktøren i dette markedet med Doubleclick, men nå åpner Facebook opp sitt Audience Network – og det vil komme annonsørene til gode ved at de vil få flere annonsenettverk å velge mellom.

Nå kan publisisten spørre Google om de kan gi en god pris for en konkret annonseplass. Men i stedet for å bestemme seg der og da om prisen er god, kan de også spørre Facebook om de også er villig til å betale. Og da mer, for å by over Google.

Facebook Audience Network – eller publikumsnettverk – er Facebooks utgave av Google Doubleclick. Et annonsenettverk for å annonsere utenfor Facebook, for å nå et ønsket publikum via andre mobile apper og mobile nettsteder. Audience Network tilbyr denne samme målrettingen, leveringen og målingen av en annonse utenfor som på Facebook-plattformen.

Dyrere mobilannonser fremover?

Med to rivaliserende annonsenettverk som kan by over hverandre i sanntid, øker mulighetene for økte annonsepriser. Facebook skriver selv at publisister som har testet ut Audience Network med header bidding, har opplevd en omsetningsvekst i annonsesalget sitt på mellom 10 og 30 prosent.

Vil Schibsted ta i bruk Facebook Audience Network?

En av Facebook sine Audience Network partnere er AppNexus. Schibsted er en globale AppNexus partner. Dermed er det i praksis ingenting som hindrer Schibsted å ta i bruk Facebook Audience Network mot sine annonsører.

I «disse tider» hvor annonse-svindel og manglende transparens har vært oppe til diskusjon, er header bidding en lovende annonse-teknologi. Header bidding vil kreve at alle involverte parter får tilgang til samme informasjon samtidig. Auksjonen er basert på ekte priser og ikke estimater, og prisen for samtlige visninger og klikk vil være tilgjengelig.

David Jakubowski, som er direktør for publiseringsløsninger hos Facebook, hevder at prisøkningen for mobilannonsering ikke vil «skade» annonsørene like mye som det kan tyde på.

– Når en part styrer alle sider av virksomheten, vil de kreve en avgift på etterspørselen, en avgift på tilbuds- og noen ganger vil de kjøre flere auksjoner. Med en aktør som styrer alle sider av virksomheten vil de kunne kjøre flere auksjoner for å presse prisen opp, men beholde den ekstra marginen selv. 

Mobile first

Facebook begynner med å tilby Audience Network med header bidding til mobil først, men tester også å koble header bidding til video på desktop – som er det eneste området som opplever vekst på desktop.

Økt konkurranse «is good for business»

Så gjenstår det å se da, om Schibsted og Co vil ta i bruk AppNexus-løsningen for å tilby header bidding med Facebook Audience Network. Annonsering er ikke det det en gang var. Og økt konkurranse «is good for business». Og når det i tillegg fører til økt transparens er det vel egentlig ikke noe å tenke på – verken for Schibsted, avisene til Schibsted og annonsørene.