fbpx

Vil Facebook koste deg jobben?

Med de nye søkemulighetene til Facebook vil nettaviser og arbeidsgivere kunne fråtse i dine Facebook-poster. Det kan fort koste deg jobben. Og kanskje familien?

For et snaut år siden utvidet Facebook sin søkefunksjon til at man kunne kunne søke etter stikkord i andres poster, ikke bare etter andre personer og sider. For kort tid siden lanserte Facebook nye utvidede søkemuligheter. Frem til nå har søkefunksjonen til Facebook vært avgrenset og fokusert rundt grupper, eventer, profiler og sider. De enkelte postene har ikke vært mulig å finne på denne måten. Med den nye oppdateringen kan alle nå søke fritt i alle poster som er lagt ut offentlig. Da snakker vi raskt om to billioner, og av de to billionene er det mye skrevet som kanskje ikke var tenkt for alle.

Les også: Facebook utvider «monstersøk» (Aftenposten 23. oktober)

Enn så lenge må du endre systemspråket ditt fra norsk til English (US), men snart vil søke-tjenesten rulles ut i alle land. Med de muligheter og utfordringer det kan medføre.

Søk i alt som alle har lagt ut offentlig

Nå kan jeg skreddersy mitt søk basert på ett eller flere ord, eller personer – eller begge deler. Et lite søk på «innholdsmarkedsføring» gir meg et veldig omfattende resultat. Først blir jeg presentert med poster fra mitt eget nettverk, være seg personer jeg er «venn» med på Facebook, eller fra Facebook-sider eller -grupper jeg følger eller er medlem av. Dernest dukker alle «Public posts» opp. Legg spesielt merke til at det står «Public» her. Alt du har postet som er offentlig. Det du deler privat eller til lister (utvalgte venner og relasjoner) blir ikke en del av resultatet. Heldigvis vil kanskje noen si.

Derimot er det VELDIG mange som poster alt på Facebook offentlig. Om det befinner seg i en gruppe eller ikke spiller ingen rolle. Det er nok ikke alle nordmenn på Facebook klar over, og det vil nok både nettaviser og arbeidsgivere fremover utnytte til sin fordel. Nettaviser, bloggere og arbeidsgivere bruker Facebook i økende grad i sin «research». Noen aviser ringer opp #haterne og plasserer de på direkten på VGTV, andre skriver om de, og noen lager TV-serie basert på hatefulle offentlige ytringer.

Nå blir det enda enklere å finne #haterne

Endrer du systemspråket ditt til English (US) og skriver «jævla muslim» i søkefeltet på Facebook kan du se for deg selv. Unge og gamle, kvinner og menn. Veldig mange har mye på hjertet og bruker mer enn gjerne «jævla muslim» og andre nedsettende ord når de skal ytre seg. Og de gjør det helt offentlig. Med fullt navn, inkludert arbeidsgiver. Her finner vi frisører, lærere, NAV-ansatte og politikere. For å nevne noen arbeidsgrupper. Det er selvsagt mange fra «livets harde skole» her også. Mennesker jeg ikke kan tenke meg å jobbe for eller med. Som jeg ikke har lyst til å bli assosiert med. Voksne mennesker som kanskje er foreldre, søsken, tante, onkel eller besteforeldre. Voksne mennesker som ytrer seg på en måte som jeg vil tro mange av deres relasjoner vil ha et «problem» med å akseptere og vedkjenne. Som arbeidsgivere ikke vil være kjent med, og som nettaviser vil være fristet av å skrive om – gitt at alt er offentlig.

Du som ytrer deg hatefullt og respektløst bør gjøre to ting:

Nå er du i alle fall advart…..