fbpx
videokonferanse

Videokonferanse er ut!

Videokonferanse skulle redde miljøet og effektivisere arbeidsdagen – i stedet flyr vi mer enn noensinne!

Videokonferanse med Tandberg

Noen som husker Tandberg? Det norske selskapet som ble kjøpt opp av Cisco i slutten av 2009, og som produserte markedsledende videokonferanseløsninger. Sammen skulle de bli en gigant innenfor videokonferanse og Telepresence, og satsningen var helt i tråd med finanskrise, miljøet og familie. Videokonferanseløsninger i en globalisert verden «made sense» og bedrifter jaktet på nye måter å møtes på uten at det kostet for mye, og fra et samfunnsansvar var det helt riktig å reise mindre, tenke på miljøet og heller ta møter via Internett.

For familien var det en ekstra bonus at mamma og pappa ikke trengte å reise gry-tidlig på morningen og komme hjem etter at ungene var i seng. Et møte på et par timer ville ikke ta mer enn et par timer. I 2009 snakket alle om videokonferanse og det ble skrevet meter-på-meter om det i pressen også – med 660 artikler i norske medier, etterfulgt av over 800 artikler i 2010.

Skeptisk til videokonferanseboom

I 2009 skrev også E24 at «Norske bedrifter vil reise mindre», og at billigreiser og videokonferanseløsninger ville bli vinneren.

Nils Molin – administrerende direktør i IDC – var allerede skeptisk til videokonferanseboomen i 2008 og uttalte følgende til DagensIT:

Reiser kommer til å stoppe ganske dramatisk, men jeg tror ikke man vil se et stor oppsving i videokonferanser. Jeg tror man vil erstatte det med telefonkonferanser. Det er synd, for de tekniske produktene som finnes nå er fantastiske, og det finnes fullgode alternativer til reise selv om det fremdeles er dyrt

Jeg må si meg enig med Nils Molin – det er synd. Mens jeg var i Cisco, og spesielt de siste to årene hvor jeg jobbet som salgs- og markedssjef for Nord-Europa brukte jeg Telepresence-løsningen til Cisco nesten hele tiden i dialog og møter med resten av Norden og BeNeLux. Jeg var også glad for å slippe å reise så mye for å holde kontakten, og det kan jeg love deg kona mi var også – og ikke minst mine tvillinger som på den tiden ikke var mer enn et par år gamle. Alle vant på at jeg reiste mindre, med unntak av flyselskapene.

I 2009 – midt i den største videokonferanse-boomen – var det ingen som tvilte på at «alle» kom til å erstatte mange flyreiser med skikkelig videokonferanse- og Telepresence-løsninger, ikke minst teknologi-direktøren i Cisco – min gode venn Nils Ove Gamlem.

Når vi sier «til alle», mener vi alle bedrifter. Det er fortsatt et stykke igjen til vi ser Telepresence hjemme hos deg og meg. Det betyr ikke at visjonene om videomøter på privatmarkedet er strøket. 

I følge pressemeldingen skulle det ikke ta lang tid før Telepresence skulle bli en realitet i alle norske hjem, men slik ble det ikke, enn så lenge i alle fall.

Rett ned fra 2010?

Fra toppen i 2010 virker det som det har «stoppet litt opp». Foruten Computerworld og i den øvrige IT-pressen leser man sjeldent om videokonferanse- og Telepresence-løsninger lenger. I løpet av de siste to årene  jeg har vært utenfor IT-bransjen (jeg jobbet frem til 2012 i Cisco) er det ikke mye jeg har sett, lest eller hørt om Telepresence som et stort satsningsområde. I løpet av 2012 ble ordet videokonferanse kun omtalt 360 ganger – ned fra over 800 ganger to år tidligere. For Telepresence er trenden også den samme – ned fra over 80 artikler i 2009 til 25 artikler i løpet av hele 2012.

 

Antall ganger ordet videokonferanse har blitt omtalt i norske medier - fra 2000 til og med 2012.

Antall ganger ordet videokonferanse har blitt omtalt i norske medier – fra 2000 til og med 2012. Kilde: Retriever.

 

telepresence

Antall ganger ordet Telepresence har blitt omtalt i norske medier – fra 2000 til og med 2012. Kilde: Retriever.

Nå reiser bedriftene mer derimot!

Som sagt, vi leser stadig mindre om Telepresence- og videokonferanseløsninger. Selv så bruker jeg flittig Facetime og Skype – men da primært i dialog med mine barn og familie, og møter med veldig mange selskaper som jeg jobber med, så går det stort sett i telefonkonferanser ellers tar jeg flytoget opp til Gardermoen og flyr til kunden. Det er jeg tydeligvis ikke alene om, for nå flyr bedrifter mer enn noensinne!

I stedet for at vi skulle fly mindre har faktisk antall flyreiser de siste to årene økt med 20 prosent – og de fleste flyreiser i Norge er nettopp i jobbsammenheng.

I en undersøkelse som ViaTravel utførte i slutten av 2011 blant 1800 beslutningstagere i norske bedrifter, forventet faktisk hele 80 prosent at de kom til å reise mer i 2012. At man heller valgte å reise med fly fremfor å bruke videokonferanseutstyr fikk man også bekreftet i en undersøkelse Infact hadde gjort på vegne av FotoPhono. I oktober 2011 kunne man lese i NA24 at hele 64 prosent av norske topp- og mellomledere ikke hadde brukt videokonferanse. Årsakene så da ut til å være flere – at man heller foretrakk telefon eller personlige møter, at man ikke hadde tilstrekkelig med opplæring, osv.

Hva nå i 2013?

Hvordan vil dette bildet se ut nå i 2013 – kommer ledere, mellomledere og ansatte til å reise mer eller mindre? Vil videokonferanseløsninger bli mer eller mindre brukt, eller kommer man til å heller ta i bruk sosiale medier? Hva med telefon, og ikke minst enklere løsninger som man får via Facetime, Skype og Google Hangout?