Vil Nvidia møte samme skjebne som Cisco?

På samme måte som at Cisco ble symbolet på Klondyke-stemningen under dotcom-tiden, vil sannsynligvis Nvidia bli tilsvarende symbol på nåtidens AI-bølge.

Jeg husker godt begynnelsen av 2000-tallet. Da internett-feberen herjet på sitt verste, ble Cisco verdsatt til over 500 milliarder dollar og var en liten stund verdens mest verdifulle selskap. Det var Klondyke-stemning og Cisco produserte spader til alle som gravde etter internett-gull. I dag ser vi en lignende utvikling, men denne gangen er det Nvidia som inntar scenen, ikke som en nettverksleverandør, men som en sentral aktør i AI-revolusjonen, og som nylig nettopp ble verdens største selskap, med en kapitalisert verdi på over 3.000 milliarder dollar. 

Nvidia

Kilde: Yahoo Finance

Cisco og internettets gullalder

Da internett begynte å spre seg på midten av 90-tallet, var behovet for pålitelig og skalerbar nettverksinfrastruktur kritisk. Cisco adresserte dette behovet ved å tilby rutere og svitsjer som kunne håndtere den økende trafikken. Selskapet dominerte markedet og ble en hjørnestein for internettets infrastruktur. Cisco var ikke bare en leverandør av teknologi, men en innovatør som satte standarden for hvordan data kunne flyte fritt og effektivt over nettverk. Cisco ble på mange måter de facto-standarden for internett.

Nvidia

Kilde: Oversikt over mediedekningen i Norge fordelt på Cisco og Nvidia mellom 2011 og 2024. (Nvidia blå, Cisco grå)

Nvidia og AI-revolusjonen

I dag står vi overfor en ny teknologisk revolusjon: kunstig intelligens. AI er i ferd med å transformere måten vi lever, arbeider og kommuniserer på, og i hjertet av denne revolusjonen finner vi Nvidia. Nvidia startet som en produsent av grafikkprosessorer (GPU-er) for spillindustrien, men har siden utvidet sitt fokus til å bli en leder innen AI og maskinlæring.

AI-applikasjoner krever enorm datakraft for å trene og kjøre modeller. Dette inkluderer alt fra dyp læring til komplekse simuleringer. Nvidias GPU-er, med deres evne til å håndtere massive mengder parallelle beregninger, er ideelle for slike oppgaver. Akkurat som Cisco bygget fundamentet for internett, bygger Nvidia fundamentet for AI. Nvidias datakraft muliggjør innovasjoner som tidligere var utenkelige, og driver frem en ny bølge av teknologisk fremgang.

Økonomisk og teknologisk vekst

Økonomisk sett har Nvidia vokst i takt med etterspørselen etter AI-løsninger. Selskapets markedsverdi har økt dramatisk, noe som minner meg om Ciscos eventyrlige vekst under dotcom-tiden. Teknologisk sett setter Nvidia nye standarder for hva som er mulig med AI, akkurat som Cisco gjorde for nettverksteknologi. Mens Cisco produserte spadene alle trengte for å grave etter internett-gull, produserer Nvidia AI-spader.

Vil Nvidia møte samme skjebne?

Historien har en tendens til å repetere seg. I takt med at internett-boomen la seg og infrastruktur ble allemannseie og en selvfølgelighet, mistet Cisco sin posisjon som veiviser og bjellesau. I dag fremstår selskapet som en skygge av sin storhetstid, og har svært liten innflytelse i det offentlige ordskiftet.

Kan det tenkes at Nvidia vil møte samme skjebne som Cisco, når AI-hypen har lagt seg og kunstig intelligens har blitt funksjoner i vårt daglige liv, anført av applikasjoner og tjenester fra selskaper som Microsoft, Apple og Google? Jeg tviler ikke på at Nvidia vil fortsette å være en nøkkelspiller i å levere den nødvendige infrastrukturen for AI-applikasjoner, og deres innovasjoner vil trolig drive teknologisk fremgang i mange år fremover.

Men vil markedet for AI-datakraft stabilisere seg, og vil Nvidia møte økt konkurranse fra nye aktører og teknologier? Det selvsagte svaret på det er ja. Historien har vist oss, blant annet med Cisco, at også de største innovatørene vil møte nye utfordringer når teknologien de hjalp til å pionere, blir en del av hverdagen.

 

Bilde: Midjourney