fbpx
lineær tv

Vet vi ikke forskjell på lineær- og strømme-TV?

1 av 3 nordmenn beholder TV-abonnementet fordi de vil se på direktesendt TV. Men alt som er sendt lineært er ikke direktesendt. Det er veldig mange som misforstår live, lineært og opptak. Det koster dem dyrt.

Sparer 1000-vis av kroner hvert år etter å kuttet kabelen

Etter at vi «kuttet kabelen« hjemme hos oss, og gikk fra Get sin PVR-boks og over til Apple TV, sparer vi flere 1000-lapper årlig. Fremfor å betale store summer for å leie PVR-bokser til alle rom med en TV, strømmes TV-programmene til skjermene via Google Chromecast og Apple TV. Og i stedet for å betale Get for programpakker som inneholder en rekke kanaler (og programmer) vi aldri ser på, abonnerer vi på de TV-appene vi mest av alt føler vi trenger.

TV-kanalene har på mange måter blitt erstattet med TV-apper. For oss litt «eldre» tok det litt tid å venne seg til. For barna våre, var dette det mest naturlige.

 

Spør du et barn i dag hvilke TV-kanaler de ser på, er sannsynligheten stor for at de vil svare med YouTube-referanser. 

 

Men selv om vi «kuttet kabelen» har vi fortsatt anledning til å se TV lineært. Det er en stor misforståelse at man må ha et TV-abonnement for å kunne se Therese Johaugs comeback i skisporet eller andre direktesendte programmer. Lineær-TV er ikke forbeholdt TV-kabelen (direkte). På samme måte er ikke strømmetjenestene begrenset til kun å vise programmer i opptak (on demand)

TV-en mest utbredt. Smarttelefonen viktigst

TV-en er mest utbredt i norske hjem, men smarttelefonen oppleves som den viktigste enheten. Av de yngste er det kun 2 prosent som oppgir TV som den viktigste enheten. I 2018 går smarttelefonen for første gang forbi PCen. Hele 97 prosent av nordmenn oppgir å ha brukt telefonen i løpet av det siste døgnet.

Det kan vi lese fra Deloitte sin Medievaneundersøkelse for 2018. Det er 6. året på rad at Deloitte legger frem denne rapporten. Og for 6. året på rad, kan vi se at lineær-TV står seg godt hos de eldste, men at stadig flere foretrekker å se TV via strømmetjenester.

 

Live, direkte eller lineært?

Men det også her det begynner å skurre litt i begreps-oppfattelsen. I alle fall leser jeg det slik ut av rapporten. Nesten 6 av 10 nordmenn oppgir å foretrekke noe annet enn direktesendte programmer, heter det blant annet. Men hva er direktesendte programmer? Er det programmer som sendes live (på direkten), eller viser de til en lineær sendeplan? Den sendeplanen som TV-kanalen forholder seg til, og som vi må «ta til takke med» å konsumere lineært?

For utsagnet over følges opp av at lineær-TV taper terreng og ikke lenger er dominerende blant TV-seere.Den mest attraktive målgruppen for reklamefinansiert kringkasting reduserer sin lineære tilstedeværelse. Problemet er bare at lineær-TV ikke er det samme som direktesendte programmer. Og når 1 av 3 nordmenn samtidig sier at de ikke vil si opp TV-abonnementet sitt (altså kutte kabelen), så begrunnes det med at de vil se direktesendte programmer.

Over halvparten av nordmenn beholder TV-abonnementet for å få tilgang til direktesendt innhold og fordi det er solgt sammen med internettabonnement. Det trenger de ikke gjøre. Og det betaler de (unødvendig) dyrt for.

 

lineær tv

* Begrunnelser for å beholde betalte TV-abonnement (Deloittes Medievaneundersøkelse 2018).

 

Lineært, direkte og i opptak

Samtlige av våre norske TV-kanaler har apper til Apple TV, smarttelefoner og nettbrett som lar deg strømme innholdet deres live, lineært og i opptak. Med PVR-boksen til Get måtte du huske på å ta opp favoritt-programmene dine til NRK. Med NRK-appen på Apple TV er alle programmene hele tiden tilgjengelig (med unntak hvor rettighetene til å vise programmene ikke lenger gjelder).

Bedre. Og billigere

Starter du et program som går der og da (lineært), kan du velge om du vil vise det lineært, eller se fra starten av. Skal du få med deg finalen på Idol, når den sendes på TV 2, så strømmes den direkte fra TV 2 Sumo-appen. Alt tilgjengelig, slik du vil ha det. Live, lineært eller i opptak. På dine og mine premisser. Og det til en lavere pris.

Det er ikke bare Deloitte som (ser ut til å) blander begrepene her. Jeg hører det stadig vekk – og det fra ledere som jobber med TV. Sumo er strømme-TV. Den tradisjonelle måten er lineært.

Det er feil. Og den feilen tjener de samme (tradisjonelle) aktørene mye penger på. På samme måte er det mange nordmenn som taper på det.

«Cable nevers»

Fremtidens TV – på lik linje med så mye annet mediekonsumering er over IP. Over internett. Radio inkludert. Stadig mer innhold vil også konsumeres når vi vil det. Men store hendelser, nyheter, sport og idrett vil vi fortsatt foretrekke å se live. På direkten. Med «strømme-appene» fra våre TV-kanaler kan vi det; om det så er på en smarttelefon, nettbrett, laptop eller TV-skjerm.

Det vet også de yngre, som aldri kommer til å kutte kabelen når de flytter for seg selv. For de vil aldri ha en kabel å kutte. Det er veldig lite som tyder på at de yngre ikke tar med seg sine vaner etter hvert som de blir eldre. Det vet nok også de som «melker» det de kan ut av tradisjonell lineær-TV.