Det er ikke bare-bare å sette i gang – og det er heller ikke bare-bare å holde det i gang!
«Ikke gå så hardt ut!» sier kanskje landslagstreneren på ski til Petter Northug junior når han skal ut på 5 mila.
Den samme anbefalingen kan man gi når norske bedrifter skal i gang med sosiale medier – her under snakker jeg først og fremst om nettbaserte tjenester som inviterer til dialog og kommunikasjon (Blogg, Facebook, Twitter, YouTube, osv).
Dette MÅ du huske på å gjøre:
- Ha en solid plan før du setter i gang! Det er mange som ikke har et konkret mål med hvorfor man kjører i gang med en Facebook-side feks. Kanskje fordi ALLE andre gjør det. Ha en plan; hva skal du oppnå, hvem er det du skal «snakke til», hva er det dere skal snakke om? Hva er viktig å vise frem, profilere? Er det dialog med eksisterende kunder som er det primære, nye kunder, skal dere bruke feks Facebook til å bygge merkevaren, kjøre konkurranser…..andre ting? Sosiale medier er ikke Facebook, kanskje dere skal begynne med å gjøre egen hjemmeside mer sosial? Lage en blogg?
- Gjør deg opp en formening om hvordan du skal måle suksess eller ikke. Alt kan måles; antall klikk, antall «Likes», antall Re-Tweets, antall sidevisninger, antall kommentarer – eller omsetning, fortjeneste, nye kunder, totalt antall kunder, osv. Med en god plan, så har man også gjort seg opp en tanke om HVA det er som er viktig for bedriften fremover – hva er målsetningene…så langt det er mulig bør en sosial media-strategi ha de samme planene – om å støtte opp under virksomhetens målsetninger. De fleste teller antall «Likes» på Facebook, men hvis omsetningen faller, så kan man vel ikke kalle 50,000 fans for en suksess? Ting må henge på grep – og sammen!
- Vær konsekvent – begynner du med å poste hver dag, må du opprettholde frekvensen – og hold deg til saken og selskapet ditt hele tiden! Gå rolig ut, de fleste gjør motsatt og går raskt tom for både innhold å dele og energi – fordi innsatsen ikke stod i stil med resultatet. Gå pent ut, planen din bør si noe om HVA som skal produseres, HVOR ofte, og ikke minst HVEM skal produsere. Mange virksomheter har kanskje overlatt alt av det sosiale til markedsavdelingen til å håndtere, men markedsavdelingen kan også involvere ledelse, salg, support, osv…
- «Content is King» – lag innhold som er aktuelt og attraktivt å dele (ikke bli en URL-pusher – innholdet må være aktuelt og lokalt tilpasset!). La meg rette meg selv, innholdet er ikke bare Konge, men President og Pave (stjålet sitat fra David Meerman Scott). Om du er et lite eller stort selskap spiller ingen rolle. Innholdet ditt er like viktig, for er du liten kan du bli større, og er du stor kan du fort bli mindre… De aller fleste i dag produserer ikke innhold, de leser….Har virksomheten du jobber i verdens beste sjef, en visjonær leder som kan ta selskapet videre og som får kundene til å lytte, så MÅ vedkommende vises frem – brukes….skap innhold, ikke bare les! Hvis hjemmesiden deres ikke har rom for en slik fremstilling og presentasjon, så tenk blogg – men gjør noe….
- Bygg et sterkt nettverk. Ikke et personlig nettverk, men et nettverk hvor bedriften kan stå på flere ben. Hjemmeside, blogg, Facebook, Twitter, YouTube, Vimeo, mail, osv. CRM er ett nøkkelord, overvåkingsverktøy et annet.
- Tenk integrert – hvor skal trafikken ende opp, hvor skal dialogen holdes. Hvorfor er det slik at mange har en flott hjemmeside, mens Facebook-siden ikke ligner i det hele tatt? Når en salgskampanje sparkes av i bedriften og flashes opp med store overskrifter på hjemmesiden, hvorfor er det ingenting som blir nevnt på Facebook eller Twitter? Hvor er integrasjonen og synergien? Uten en integrert strategi (tilbake til planen) vil den sosiale satsningen ikke lykkes…..Salgsaktiviteten og seminaret kjøres kanskje fra hjemmesiden – og bør markedsføres på Facebook siden. De siste trendende har kanskje teknisk sjef omtalt på selskapsbloggen, men bør likeledes postes på samme Facebook-side. Video-lanseringen av det nye produktet er kanskje embedded på både hjemmeside og under teknisk-blogg – for å se på hjemmesiden, men for å diskutere videre på bloggen.
- Vær god til å lytte – hvis strategien er å utvikle et miljø! Ikke bare lytt til hva som blir skrevet på Facebook-siden deres, eller hvilke kommentarer folk legger inn på bloggen, osv – men bruk overvåkingsverktøy for å lytte til hva som blir sagt om dere, konkurrentene deres, trender, produkter og tjenester dere tilby, osv – for å lære, justere, forbedre og endre… Ha en strategi og en plan for hvordan de negative samtalene skal håndteres, og hva som kan gjøres for å snu noe negativt til noe positivt….men lytt…..
- Vær engasjerende, skap dialog, still spørsmål – og svar på spørsmål som blir stilt. Mitt stalltips her er å være personlig…ikke vær en logo slik nesten alle er i dag. Bedriftens Facebook-side er kanskje satt opp av en ansatt og en profil er skapt til å reflektere selskapets logo, etc – men det er ingenting i veien for å legge til flere administratorer – salg, ledelse, admin, support, teknisk, etc – slik at flere medarbeidere kan produsere og slippe innhold på feks Facebook eller Twitter – eller enda bedre; på bloggen. Tilbake til planen igjen – og målsetningene (som bør henge sammen med bedriftens overordnede mål)…..Tror du ikke det er enklere å få tilbakemelding på feks «Hva er din førsteprioritet når det kommer til 2011 og teknologi-investering?» fra selskapets tekniske direktør (med ansikt på Facebook) enn fra markedsavdelingen som bruker en profil på Facebook med selskapets logo!
- Tål kritikk – ikke slett negativ omtale, men ha en strategi på hvordan den «vanskelige» dialogen skal håndteres. Det vil alltid være noen som er uenig med deg, det må du bare tåle. SPAM, useriøse og støtende kommentarer skal man selvsagt fjerne, men ikke kritiske. La folk være uenige med deg (og dere), for sletter du de tøffe spørsmålene kan jeg love deg at det ikke går ubemerket hjem…..og DA kan snøball-effekten fort slå inn. Hvis det er feks markedsavdelingen som har overblikket og følger dialogen, bør de feks ha en strategi for hvordan negativ omtale skal håndteres – og hvem som skal involveres.
Dette MÅ du huske på å IKKE gjøre:
- Ikke forsøk å bygge nettverket ditt for raskt – kvalitet fremfor kvantitet. Det er mange som går hardt ut og legger store planer for hvor mange «Liker» man skal ha på Facebook, eller hvor mange følgere man skal ha på Twitter. Jeg var en av de selv, kjørte i gang uten en plan – og pekte meg ut 1,000 følgere som den første planen…FEIL! Begynner å nærme meg nå, men ikke fordi jeg fokuserer på antallet følgere, men fordi jeg fokuserer på å produsere godt innhold. SAS burde feks ikke fokusere på å få 100,000 «Liker» på Facebook, men å bli et bedre flyselskap – også på Facebook ….for da vil også flere «Like» SAS – også på Facebook.
- Det finnes ikke en tjeneste eller applikasjon som kan løse alt. Ta en kikk på «Her er mitt sosiale liv» bloggpost – 32 verktøy bruker jeg for å holde liv i https://HansPetter.info. Det finnes ikke et verktøy som kan brukes til alt – punktum. Avhengig av planen vil dere måtte forholde dere til forskjellige verktøy som hjelper dere å holde dere intakt med planen og strategien. Noen verktøy er gratis, andre koster penger…sånn er det bare :)
- Ikke mas for mye – posisjoner budskaps-frekvensen i forhold til hvilket verktøy og kanal du bruker. Husk – det er lov å gjøre feil, så lenge du innrømmer det iallefall. Uansett, en bloggpost eller en nyhetsmelding kan promoteres flere ganger i løpet av en dag på Twitter, men det holder med en gang på Facebook. Ikke glem den viktige regelen om å finne frekvensen, og så holde seg til den :)
- Vær høflig og takk de som velger å følge deg på Twitter, eller dine nye venner på Facebook – sosiale medier er sosiale – kontakten bør være så personlig som mulig.
- Ikke vær anonym – mennesker har ikke lyst til å ha en dialog med en logo, men en person.
- Ikke forsøk å selge, men la nettverket få informasjon og kunnskap om hva dere driver med – og ha en strategi for hvordan prospekter kan konverteres til leads – og kunder. Den her er vanskelig…ikke selge, men informere…ikke pushe, men skape pull – ikke mase deg frem et salg, men gjøre det fortjent til det… Legger dere ut en melding på Facebook – som feks er en artikkel om teknologitrender for det kommende året og mange kommenterer det – har dere da noen plan for å involvere salgsavdelingen til å følge opp de som liker – konvertere prospekts til leads – og så til salg? Dette er en pull-verden, inbound vil være den nye trenden – for selskaper som har en god sosial mediastrategi!
- Ikke bruk generiske markedsføringsteknikker, men forsøk å gjøre dialogen så personlig som mulig. Tradisjonell markedsføring er i stor grad basert på en-til-mange – som et push-basert og betalt budskap. På Facebook, Twitter og andre sosiale medier så er omtalen og rekkevidden av dine aktiviteter først og fremst et resultat av at mange liker det dere holder på med – uavhengig av hvor mye penger dere har lagt i det. Suksessen er fortjent, ikke betalt – og da må også andre teknikker brukes.
Aktuelle artikler: