fbpx

Uetisk markedsføring er ikke lønnsom

I lys av «avsløringen» om at Innovasjon Norge og PR-Operatørene stod bak kampanjen om tidsfrie-Sommarøy, avslører en fersk britisk undersøkelse forvrengning av sannheten som den mest uetiske markedsføringen.

Skam dere!

«Alle» skriver om Innovasjon Norges kampanje for å tiltrekke oppmerksomhet og turister til den Sommarøy utenfor Tromsø. Camilla Solheim i iNord, mener Innovasjon Norge har begått en dødssynd. Hurtigrutens toppsjef mener at Innovasjon Norge har valgt å opptre som en annen­rangs troll­fabrikk og Kristoffer Egeberg i faktaorganisasjonen Faktisk.no mener at Innovasjon Norge må skamme seg.

Det er vanskelig å være uenig i kritikken. Derfor legger både toppsjefen i Innovasjon Norge og Norges Næringsminister seg paddeflate.

Uetisk markedsføring

Det snakkes mye om etikk og moral om dagen. I teknologisk forstand når det kommer til utviklingen av kunstig intelligens. Den skal jeg ikke ta her nå. Derimot er det høyst relevant å se på hva forbrukere oppfatter som uetisk – når det kommer til markedsføring. Her deler jeg synet til Hurtigrutens toppsjef, Daniel Skjeldam, som skriver på sin Facebook-profil at vi ikke trenger falske nyheter for å markedsføre Norge.

Phrasee publiserte nylig en rapport basert på 400 markedsførere og 4.000 forbrukere i Storbrittania og USA som ikke bare fremhever hvor viktig etisk markedsføring er, men at det lønner seg rent kommersielt og etisk.

Marketingcharts.com har laget en oversikt over hva vi som publikum og forbrukere mest av alt misliker når det kommer til uetisk markedsføring:

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Fordreier sannheten

Øverst på listen over hva vi misliker mest, er markedsføring som overdriver og fordreier sannheten. Ingen liker å bli lurt, og det var nettopp det Innovasjon Norge gjorde i Sommarøy-tilfellet. I undersøkelsen til Prasee svarer nesten halvparten av respondentene at markedsføring kan gjøre dem sinte.

Phrasees undersøkelse tar ikke bare for seg uetisk markedsføring, men skriver også om avkastningen man oppnår gjennom etisk markedsføring.

Etisk markedsføring lønner seg

9 av 10 markedsførere svarer at etisk markedsføring er viktig for dem. 8 av 10 sier de ikke vil jobbe for et selskap de ikke oppfatter som etiske i sin markedsføring, og 25 prosent av markedsførere svarte at de har følt seg presset til å ta i bruk uetisk markedsførings-taktikker i sitt arbeide. Like mange sier at de har opplevd et negativ resultat som følge av uetisk markedsføring.

Sommarøy-kampanjen spredte seg globalt/viralt i løpet av kort tid. Avsløringen får (nok) ikke like stor oppmerksomhet utenfor landets grenser. Vi får håpe at den uetiske markedsføringen til Innovasjon Norge ikke får negative konsekvenser – verken for Sommarøy eller Norge som sådan.

For å sitere Daniel Skjeldam i Hurtigruten, så har Innovasjon Norge valgt å hoppe bukk over Norges største fordeler – det naturlige og ekte. Og det i en verden der falske nyheter blir et stadig større problem og troverdighet stadig mer dyrebart

Det er uetisk, uforsvarlig og totalt unødvendig.

Bilde: Eget bilde, tatt på toppen av Tromsdalen i Tromsø, august 2009