fbpx

Tre mobilnett i Norge gir redusert risiko og økt konkurranse

En eksplosiv vekst i nordmenns mobilbruk under koronakrisen er blitt en skikkelig test for landets nettinfrastruktur, noe gjennomgangen av trafikkdata fra Ice bekrefter.

Yngre velger video. Eldre velger SMS

Anonymisert trafikkdata fra Ice viser at siden krisen ble et faktum i Norge (uke 10 sammenlignet med uke 12), har kundene i Ice sitt mobilnett blant annet økt bruk av mobildata med rundt 20 prosent, og telefonsamtalene varer vesentlig lenger enn førKundene har forlenget gjennomsnittlig samtaletid med hele 51 prosentTrafikkdataene viser også at de yngre sender færre SMS og bruker mer video når de ringer, mens de eldre sender flere SMS og ringer mer uten bruk av video. 

mobildata

Topp 5 applikasjoner (Facebook Live, Skype, Playstation, Facebook Messenger og Apple FaceTime) med den kraftigste veksten den siste måneden. Ingen tvil om at det er videosamtaler og spill som dominerer. Foto: Ice

 

mobildata

Kraftig vekst i bruken av Microsoft Teams i mars 2020. Foto: ice

 

mobildata

Økning i bruken av Skype i mars 2020. Foto: ice

 

mobildata

Internasjonal roaming har stupt. Det er tydelig at norske mobilkunder har returnert hjem. Foto: ice

 

Utfordrer duopolet

Ice har de siste årene investert milliarder av kroner i utstyr fra Nokia i byggingen av det såkalte tredje mobilnettet i Norge. Med kontroll over eget nett har selskapet vært i stand til å utfordre duopolet bestående av de to andre netteiende mobiloperatørene i Norge, Telenor og Telia. 

 

– Ice har fått mest oppmerksomhet for at vi øker konkurransen og presser prisene i mobilmarkedet, og det er klart at dette også har vært et viktig mål for myndighetene. Men beredskap og samfunnssikkerhet har vært et like viktig argument for det tredje nettet, og nå ser vi hvorfor. Mobilnett har en helt sentral plass i samfunnets infrastruktur, og i den svært uvanlige perioden vi nå går gjennom er det tydelig at tilstedeværelse av tre mobilnett bidrar til redusert risiko, samtidig som man opprettholder en buffer for en ytterligere eskalering av situasjonen, sier Eivind Helgaker, adm. direktør i Ice. 

 

mobildata

Eivind Helgaker, administrerende direktør i ice.

Trussel for samfunnssikkerheten

Uten tilstedeværelsen av tre mobilnett kunne koronakrisen utgjort en betydelig større trussel for samfunnssikkerheten. Det er en stor fordel at mobilkundene er spredt på flere nettverk og som i tillegg er levert av forskjellige leverandører. Det å spre risiko er viktig i denne og eventuelle fremtidige kriser, påpeker mobilselskapet.