fbpx
Facebook

Facebook er bare toppen av isfjellet

Oktober er årets sikkerhetsmåned og den startet ikke spesielt bra. Nedetiden hos Facebook, Messenger, Instagram og WhatsApp er en viktig påminnelse om digitale avhengigheter, og selv om de må tas på alvor har vi i Norge mye større underliggende problemer.

Toppen av isfjellet

Enkelttjenestenes dominans på internett er kun toppen av isfjellet, da det under overflaten skjuler seg mer alvorlige avhengigheter. Tjenester kommer og går, men vi trenger at infrastrukturen består.

Mens det avholdes rikelig med pressekonferanser og seminarer om hvordan digitaliseringen har skutt fart og beriker livene våre, er det sjeldnere å se norske samfunnstopper samles for å diskutere konkrete og reelle tiltak for å bøte på mangelfull digital infrastruktur, digitale avhengigheter og andre farer ved den raske digitaliseringen av livene våre. Heldigvis er det positiv utvikling, og det er fremdeles ikke for sent.

Vårt digitale liv hviler på få aktører

La meg vise til fem konkrete eksempler på hvordan våre digitale liv hviler på få aktører og kabler:

 

Begrenset med reserveløsninger

Det er også svært begrenset med reserveløsninger hos næringslivet og offentlig sektor, og det er naivt å tro at den ene leverandøren de har aldri vil få problemer som Facebook. Til og med Regjeringen og Stortinget mangler reserveløsninger. Jeg tør å påstå at det finnes mange flere aktører og tjenester i Norge som er viktigere enn både Facebook og Instagram sin oppetid.

Listen over digitale avhengigheter er langt mer omfattende og alvorlig. Mye er dessverre rigget opp som en enkel dominorekke som det er tilnærmet umulig å gjøre noe med når den først starter. Denne uken var det Facebook sin rekke som falt, og hvem den neste er vet vi ikke.

Selvsagt må politikerne i USA og EU bryte opp de dominerende aktørene, men norske politikere må også ha et bevisst forhold til hva vi faktisk trenger av digital infrastruktur mens de kontinuerlig øker den digitale avhengigheten vår.

Hvis du ønsker å diskutere denne saken med meg, så er jeg tilgjengelig på Signal.

Kommentaren ble først publisert på Tek.no