fbpx

Topp med tause toppledere

Det er mye tryggere og langt mer behagelig å være en taus toppleder. Selv om det er synd for samfunnet.

Vi må tenke nytt, men ikke gjøre nytt. Vi må omstille oss, men helst uten at vi må endre oss. Vi liker endringer, men liker ikke tanken på at vi må endre oss. Beveger noen seg ut av den konforme «boksen», håper vi at vedkommende blir trukket pent tilbake igjen.

Toppledere i privat og offentlig sektor er stort sett tause og usynlige i samfunnsdebatten. Synd for samfunnet.

Slik starter Knut Olav Åmås sin kronikk om «De tause topplederne» i Aftenposten tidligere i 2015.

I dag har vi noen få toppledere som er veldig synlige. Toppledere som Anita Krohn Traaseth som deltar i ordskifter om politiske, økonomiske, kulturelle og sosiale temaer. Anita har i flere år blant annet blogget om omstilling og deltatt aktivt i det offentlige ordskiftet. De få som ikke er tause blir fort veldig synlige. Og det er heller ikke problemfritt. Blant annet reagerer karriereekspert Thorleif Solstad i sterke ordelag.

Hun er helt ekstremt opptatt av å profilere seg selv. Jeg tror aldri jeg har sett en norsk leder bruke media så intensivt og ustoppelig, sier Solstad til E24, og viser til Anita Krohn Traaseth, toppsjefen i Innovasjon Norge.

Linda Lais henvisning til Anita Krohn Traaseth sin bok "Godt nok for de svina"

Kilde: Twitter med Linda Lai klar henvisning til Anita Krohn Traaseth sin bok «Godt nok for de svina»

På Twitter kan vi lese fra Linda Lai, som er professor i ledelse og organisasjonspsykologi, at «ekstrem selvtillit, påståelighet, ekshibisjonisme – og immunitet mot kritikk – blir dessverre ofte forvekslet med gode lederegenskaper». Linda elsker myteknusing, åpenhet, mot og latter. Og hater bullshit, falskhet og dobbeltmoral. Hun har vært svært aktiv på Twitter i det siste, og brukt sterke ord og bilder i sin omtale av topplederen.

Anti-moderne å blogge

Aftenpostens Joacim Lund skriver i en kommentar på Facebook at han først og fremst «er litt skeptisk til en leders kommunikasjon i en krise, fordi hun brukte bloggen og sosiale medier i stedet for å kommunisere med journalistene. Sånn sett kan du like gjerne si at det er anti-moderne, et skritt tilbake til tiden da kommunikasjonen gikk bare én vei».

Det kan virke som om det ikke er hva Anita Krohn Traaseth blogger om som er problemet, men at hun ikke går via journalistene. Det synes jeg er ganske så anti-moderne.

En blogg er ikke nødvendigvis mindre sosial enn en nettavis. Hos Tinteguri kan hvem som vil kommentere, og Anita kan svare. På lik linje med nettavisene kan bloggposter bruke distribusjonskraften i sosiale medier, og i motsetning til pressen, kan Anita skrive så korte eller lange bloggposter hun vil, uten fare for å bli klippet, redigert og feilsitert. Helt åpent og transparent.

Skriv heller en privat dagbok

Linda Lai skriver på Twitter at hun synes Anita bør skrive privat dagbok, og Eva Grinde i Dagens Næringsliv lurer på «Hvem var det som kom på ideen om at toppsjefer må by på seg selv i blogger og på sosiale medier».

Seriegründeren og toppsjefen i ESV Digital, Bente Sollid Storehaug, er klar i sin tale og skriver på sin blogg:

– Det er uvant at en norsk toppleder bruker blogg på denne måten. Det er i det hele tatt uvanlig at ledere slår tilbake i full offentlighet. Vi er opplært til å tie om drittpakker og ugreie relasjoner. Som ledere lærer vi oss raskt å snu ryggen til mørke krefter og dysfunksjonelle personligheter. Rådet fra fagfolk er nesten uten unntak; snu ryggen til.

Meningene om Innovasjon Norge og Anita Krohn Traaseth er mange. Og det er mange som mener mye. Anita har ikke vært lett å «plassere» i den ene eller andre boksen etter at hun lanserte Tinteguri i 2012. Hun gikk ut av boksen, og mens mange heiet, var det også flere som ikke var like imponert. Heier vi for mye, blir det fordummende og ekskluderende, mener Eva Grinde i sin kronikk Rosa sukkerspinn. Det er bedre med tause toppledere, og må du si noe, så gjør det for all del via norsk presse. Blogg er best for rosa trivielle ytringer. Bryter du med de etablerte forventninger må du forvente å få journalister, professorer og karriereeksperter på nakken.

Tenk ut av boksen, men ikke gjør ut av boksen! Ikke blogg. Skriv heller en dagbok. Det er mye tryggere og langt mer behagelig å være en taus toppleder. Selv om det er synd for samfunnet.