fbpx

Tesla er en datamaskin på fire hjul

Tesla er ikke en bil. Det er en datamaskin. Det er teknologisk disrupsjon i praksis. Av bilbransjen, men også av bil som et fremkomstmiddel. Når bilen blir autonom vil den disrupte reklamebransjen også.

Det tok sin tid, men nå er jeg der. Jeg vil ha en Tesla. Jeg vil ikke ha en elektrisk bil, men en datamaskin på fire hjul. Det å sitte i en Tesla er som å sitte inne i en datamaskin. Jeg har sittet med datamaskiner foran meg. På fanget mitt, og jeg har hatt datamaskiner i hånden min. I det siste har jeg også hatt datamaskiner på hodet, og foran øynene. Tradisjonelle desktopmaskiner. Laptoper. Nettbrett, smarttelefoner og VR-briller. Nå har jeg beveget meg inn i en datamaskin – på fire hjul – for det er det Tesla først og fremst er. En datamaskin. Tilkoblet internett.

Jeg har ikke blitt sponset på noen som helst måte av Tesla. Kun bestilt prøvekjøring slik alle kan. Ingen ekstra goder eller ytelser. Kun en prøvekjøring som endte opp med full forelskelse. Og noen tanker om hva en autonom bilpark vil bety for blant annet reklamebransjen.

Jeg har (endelig) prøvekjørt Tesla sin Model X. Når du prøvekjører en ny bil er du kanskje mest av alt opptatt av kjørekomfort. Hvordan den ligger på veien. Hvor gode setene er. Hvor godt lydanlegg det er. Om det støyer. Alt det er hygienefaktor i en Tesla. Tesla er en datamaskin tilkoblet internett på fire hjul. Big data, kunstig intelligens, maskinlæring og personalisering.

Snakk til bilen

Jeg gleder meg også til å bruke  Google Home (Personal Assistant) eller Amazon Echo når jeg blir en Tesla-eier. Den enorme skjermen i bilen gir meg alt jeg trenger av funksjonalitet og innstillingsmuligheter. Men browseren er treg, og har flere mangler. Jeg trodde først det var Google som leverte det her – via Android-plattformen, men forstår at det er basert på Linux, og at en ny versjon er (forsinket) på vei. Det er kun karttjenesten som er levert av Google. 

Man kan håpe at Tesla går for en Google-løsning, slik at den digitale (bil) opplevelsen kan tettere integreres med resten av Google sitt økosystem. Alternativt at Google åpner opp sitt API slik at tredjepartsaktører – som Tesla – kan programmere en Google Home-integrasjon, slik at jeg kan snakke med bilen og få hele opplevelsen personalisert (og personifisert).

Da kan jeg for eksempel snakke til Google Home på kjøkkenet, og be bilen om å kjøre ut av garasjen og ned foran utgangsdøra. Ferdig oppvarmet. Og med favorittpodkasten klar til å spilles av. I dagens Tesla kan Marianne (min kone) og jeg lage hver vår profil til bilen. Med innstillinger av sete, men også fryktelig mye mer. Med Google Home trenger jeg ikke å velge det manuelt via skjermen. Jeg kan bare si det. Eller enda bedre – bilen kan høre det.

Med Tesla har starten på slutten av bilbransjen (slik vi kjenner den) begynt

Og fortsatt er det bare starten. Starten på slutten for bilkjøring slik vi kjenner det, men også starten på slutten for mange nærliggende næringer. For tenk hva som vil skje med blant annet mediebransjen – og da mest av alt reklamebransjen – når bilene ikke lenger kjøres, men når bilene kjører oss. Når bilene blir autonome – og når bilkjøring blir en “thing of the past”. Når bilkjøring blir en tjeneste.

Fremtid, men ingen fantasi

Dette er selvsagt fremtid jeg snakker om, men det er ikke en fantasi. Det er en realitet som ikke ligger så langt fremme heller. Enn så lenge må jeg holde på rattet. Enn så lenge har ikke Tesla-bilen forstått at den må bremse før en rundkjøring selv om den adaptive cruise controllen står på 50 km/t. Men for hver kilomenter en Tesla-bil kjøres, blir alle Tesla-bilene smartere. Og i motsetning til “vanlige” biler, må den ikke inn til verkstedet for å bli oppgradert og oppdatert. Den blir oppdatert over internett. Hver eneste time overføres over 160,000 km med bil-data til Tesla.Big data, kunstig intelligens og maskinlæring i praksis. I realiteten er alle som kjører en Tesla-bil en test-fører som direkte bidrar til å klargjøre Tesla for den autonome hverdagen. Med all den data som overføres vil Tesla bilene være i stand til å kjøre 100 prosent autonomt i løpet av 2018. Forutsatt at myndighetene tillater det selvsagt.  

Ungene mine elsket også Tesla Model X. Aldri har jeg sett (mine) barn så henrykte over en bil før.

Jeg har hintet til de derimot, at sannsynligheten for at de noensinne kommer til å kjøre en bil, er minimal. Innen de fyller 18 år – i 2025 – er sannsynligheten stor for at de kun blir kjørt av en bil. Ikke at de vil kjøre selv. Så får de heller trøste seg med at de kan fortsette å se Netflix mens de er på «veien».