fbpx
taxi

Taxi-mafiaen tar etter DAB-mafiaen

Retorikken som ledelsen i taxi-næringen fører i sosiale medier skaper ikke mindre, men mer misnøye. Og det kan umulig næringen være tjent med.

Skyldige mennesker blir ofte veldig sinte når de blir konfrontert med sine «synder«. Hadde de vært uskyldige ville de gjort det de kunne for å forklare sin uskyld. De ville forsvart seg etter beste evne. Skyldige derimot vil ofte bevise sin «uskyld» ved å gå til angrep.

DAB-utrullingen har gått alt annet enn smertefritt for seg. Derfor har også PR-byråer blitt hyret inn for å gjøre kommunikasjonen bedre. Har du problemer med DAB i bilen din, er det ikke DAB som er problemet, men bilen din. Radioen din. Antenna di. Eller deg.

DAB er visstnok fremtidens radio-teknologi. For å illustrere fremtiden fikk 75-årige Berit Olderskog æren av å skru på DAB-nettet i Bodø tidligere i år. Og for de av oss som tror at det er internett som er fremtiden, så har DAB-mafien etablert en egen nettside, for å «knuse mytene» gjennom DABmytene.no.

I løpet av det siste året har vi sett det denne angreps-strategien komme fra DAB-mafiaen. Anført av DAB-sjefen selv, eller et par kommersielle direktører som har mye å bevise. Direktører som benytter seg av passiv-aggressive metoder for å «sette skapet ettertrykkelig på plass». Først litt rolig og behersket. Etterfulgt av et angrep. Og så en liten håndstrekning, «just in case» det kan lønne seg å ikke bli uvenner. Hyggelige diskusjoner til å begynne med. Etterfulgt av hissige diskusjoner og person-angrep. Og til slutt, som en høflig gest, avsluttet med en venneforespørsel på Facebook!

Fra DAB til Taxi

Uansett hvor mye jeg synes «DAB er Dust», så blir det DAB. DAB vant. DAB-mafiaen vant. Daglig leder av Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark, vant. Passiv-aggressiv ordskifte var det som skulle til. Vi visste ikke vårt eget beste. Det samme ser ut til å være tilfellet med taxi-næringen. Uber er trusselen mot en næring som ikke vil utfordres av internett-økonomien og -teknologien. Derfor tyr taxi-mafiaen til samme retoriske grep som DAB-mafiaen vant fremtidens radio på; Angrep er beste forsvar!

– Røvertoktet er over, skriver VG 30. oktober

– I dag avsluttes et av de groveste røvertokt mot Norge i nyere tid. Etter tre års skatteunndragelse og straffet virksomhet legges ulovlige Uber ned. Det er det ikke bare drosjenæringen som bør være glad for.

Ordene kommer fra to toppledere i Norges Taxiforbund.

Det hjelper ikke at nordmenn liker Uber bedre enn taxi. Eller at Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet og regjeringens delingsøkonomiutvalg mener at regelverket må endres. Ei heller at taxi-mafiaen bryter med EØS-avtalens konkurranseregelverk.

Forfatter og satiriker, Dagfinn Nordbø, skriver i VG 31. oktober om «Den latterlige taxivirkeligheten i Oslo».

– Når et monopol skal mykes opp er, ingen konkurrenter perfekte i starten. Et sted må man begynne, og det er absolutt en mer enn god nok begynnelse at de tilbyr et langt bedre produkt til en lavere pris. Uber Norge har da også gjentatte ganger bedt om å bli regulert, slik at alt med skatteinngang og registreringer er på plass. Men det ønsker jo ikke monopolistene. De ønsker status quo.

Norges Taxiforbund svarer med å legge posten ut på Facebook-siden deres, med følgende tekst lagt til:

Jeg hater Oslo Taxi like mye som jeg hater DAB

Jeg hater ikke Oslo Taxi. Ikke tror jeg Dagfinn Nordbø er en drosjehater heller. Jeg hater heller ikke DAB. Men jeg misliker regimer. Og mafia-tilstander. Uber er en mye bedre opplevelse for publikum. Billigere også. Blant annet fordi sjåførene bruker egne biler. Men også fordi tjenesten optimaliseres gjennom smart bruk av teknologi. Den disrupter status quo.

Og det er nettop status quo, som Dagfinn Nordbø også påpeker, taxi-mafiaen akter å forsvare. Og det gjør de etter beste evne. Også verbalt.

Da det ble kjent at Uber ville trekke ut POP av det norske markedet i begynnelsen av oktober, delte jeg denne saken her på min Facebook-profil;

Saken ble «kraftig» diskutert. De fleste var enige med meg, men det var også de som var uenige. Sterkt uenige. Blant annet meldte Alte Hagtun seg på i diskusjonen. Hagtun er redaktør i Norges Taxiforbund.

Atle er sint. Fly forbanna og lirer av seg en «milelang» tirade om alt og ingenting.

– Taxi er taxi. I ettertid burde noen forske på hvordan PR-byråene fikk definere mediebildet i tre år med Ubers falske narrativ. Og hvor lett skravleklassen lar seg imponere av Keiserens nye klær. Nå er han naken igjen.

Som sagt; jeg hater ikke Oslo Taxi. Ikke DAB heller. Men jeg misliker sterkt å bli tvunget til å ta i bruk noe som ikke er bedre – bare dyrere, og åpenbart vanskeligere å bruke. Og som ikke er fremtidsrettet. Like mye misliker jeg å måtte bruke tjenester som er mye dårligere og samtidig mye dyrere. Uber må gjerne bli dyrere for min del. Det er fortsatt utrolig mye bedre.

 

Mye bedre og billigere

Under helgens London-tur tok vi utelukkende Uber. Til og fra Heathrow, og til og fra hotellet til shopping eller restauranter. Jeg elsker friheten til å kunne velge tjenestekvalitet også. UberPop var også utelukket nå i London, men jeg hadde fortsatt mange Uber-tjenester å velge mellom – samtlige utrolig mye bedre enn den tradisjonelle taxien.

– På like vilkår har Uber ingen fordel, skriver Atle Hagtun på min Facebook-post.

Feil! Uber har mange fordeler. Setter du deg bak en Oslo Taxi kan du risikere at sjåføren ikke vet hvor Grand Hotel i Oslo Sentrum er. Til tross for at hotellet har vært på samme sted i over 150 år. Det er også stor fare for at han ikke forstår hva du sier. Eller at han ikke har GPS slik at han kan plotte inn adressen.

Med Uber så vet sjåføren hvor du skal, før bilen plukker deg opp. Og før du setter deg inn i en Uber-bil har du en veldig god oversikt over hvem det er som skal kjøre deg, hvor mange turer han har hatt og hvor fornøyde Uber-kundene er. Alt er transparent. Alt er motsatt med dagens taxi-næring. Alt som er bra med Uber, er alt som er dårlig med taxi-næringen.

Taximytene.no

DAB-mafiaen har DABmytene.no. Taxi-mafiaen har ikke tatt domenet Taximytene.no (ennå). Men redaktøren i Norges Taxiforbund har skrevet i Dagens Næringsliv om taximytene. Jeg tror ikke det hjelper taxi-næringen. Enda mindre tror jeg det hjelper å opptre passiv-aggressivt i sosiale medier, slik de gjør hos meg, på sine egne Facebook-sider og i diverse andre fora.

Taxi-næringen virker sinte. Sinte på det publikummet de er avhengig av å (be)tjene. Et publikum som synes de leverer et mye dårligere og dyrere produkt enn hva Uber leverte med Pop. – Taxi er taxi, skrev også Hagtun til meg på Facebook.

Feil igjen! Øl er for eksempel ikke øl. Noen øl-sorter smaker bedre enn andre, og for øyeblikket smaker den ølen som taxi-mafiaen server, surt og dårlig.

Heldigvis finnes det alternativer til UberPop.

 

 

Bilde: Uber-sjåfør som kjørte min kone og meg fra Heathrow til hotellet jeg bodde på sist helg i London.