fbpx
kunstig intelligens

Tar i bruk kunstig intelligens for å måle at du følger med på videomøtet

Kunstig intelligens kan brukes til så mangt. Blant annet til å analysere og måle om du følger med og hva du føler halvveis inn i internmøte nummer 500 med sjefen din, etter at pandemien sendte alle ansatte hjem til kjøkkenbenken og laptopen.

Tilstede, men fraværende

Webinarer, kundemøter, internmøter, undervisning og briefingmøter. Alt skjer via hjemmekontoret og laptopen. Videomøter og webinarer er i ferd med å møte den samme skjebnen  telefonmøter gjorde for mange år siden. Vi har logget oss på, men er er logget av. Vi muter lyden, skrur av kameraet og svarer på e-post, surfer på nett og skroller i Facebook-feeden, mens foredragsholderen, læreren, mellomlederen eller sjefen forsøker i andre enden å engasjere etter beste evne. Fysisk tilstede, men åndelig fraværende.

Headroom måler alt som skjer i løpet av videomøtet

Forleden dag leste jeg i Wired at den tidligere AI-lederen for Magic Leap, Andrew Rabinovich, hadde startet videokonferanse-plattformen Headroom sammen med Julian Green. Tanken bak Headroom var å utvikle en løsning som registrerte alt som hendte i løpet av et videomøte. Headroom vil lytte, registrere, analysere og transkribere alt som blir sagt og gjort i løpet av en sesjon. Plattformen identifiserer viktige temaer, registrerer datoer og ideer som blir nevnt, og holder statistikk over hvem som snakker og hvor lenge. I tillegg vil Headroom også måle i hvilken grad møtedeltagerne fulgte med.

Tommel opp hvis du nikker

Det her høres veldig skummelt ut på en måte. Samtidig veldig kult på en annen. Du har sikkert opplevd selv hvor vanskelig det er å registrere hvorvidt budskapet ditt når igjennom skjermen. Spesielt hvis alle har skrudd av kamera og mikrofon.

Men det er heller ikke enkelt når alle har kameraene sine slått på. Ser publikum på deg når du snakker, eller ser de på de andre deltagerne? Har du følelsen av at de følger med, at de liker det du foreslår, eller fremstår publikummet ditt intetsigende og fraværende?

Headroom har tatt i bruk kunstig intelligens for å forsterke kroppsspråket til alle som deltar på webinar og andre videomøter. Er jeg møteleder eller foredragsholder og du nikker anerkjennende til noe jeg sier (eller kanskje du til og med gir meg en tommel opp), så vil Headroom fange det opp, og oversette slike «godkjennende bevegelser» til emojiis som jeg vil se. Litt på samme måte når du kjører en Facebook Live-sending, og jeg sitter i andre enden og trykker på Like-knappen. Forskjellen er jeg ikke trykker på noe som helst, jeg nikker bare med hodet mitt.

Tomler opp og øvrige emojiis blir også lagt til den endelige transkriberingen av møtet vårt. Sammen med en oversikt over hvem som snakket mest. Sistnevnte kan være en grei løsning på å få «Pratsomme Petter» til å prate mindre. I alle fall trene litt på å komme til poenget raskere. Utviklerne bak Headroom poengterer ovenfor Wired at denne funksjonen kan skrus av og på, alt ettersom man ønsker å bruke den eller ikke.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Kunstig intelligens til å måle engasjementet

Headroom stopper derimot ikke med å registrere kroppsspråket ditt. Kunstig intelligens blir også brukt for å registrere hvorvidt du følger med eller ikke. Og hvordan du reagerer på det som blir sagt gjennom skjermen. Himler du med øynene, måper du, smiler du, kikker du ned på tastaturet eller lukker du øyene (og holder de lukket) kan det si ganske mye om «temperaturen» og engasjementet. Og denne «temperaturen» kan også si mye om følelsene i «rommet».

La oss si at sjefen din har innkalt til et «allmannamøte» og samtlige ansatte sitter (som normalt) hjemme på kjøkkenet. Tema for dagen er 2021: Veien videre. Covid-19 har rammet selskapet hardt og 30 prosent av de ansatte må gå. Headroom vil da kunne ta «pulsen» på hvordan du og de andre ansatte reagerte – med både kroppsspråk og ansiktsuttrykk.

Kult, men samtidig veldig skummelt. I tillegg til at det er mange rom for misforståelser. Kunstig intelligens har gjentatte ganger tolket mennesker av forskjellige hudfarger svært forskjellig. I tillegg betyr det nødvendigvis ikke at du ikke følger med, bare fordi du har lukket øynene. I enkelte kulturer (og land) betyr det faktisk at man virkelig følger med.

Ambivalent og fascinert

På den ene siden synes jeg det her høres veldig spennende ut. Det er fascinerende hva teknologien (og kunstig intelligens) kan brukes til. Og det kan virke besnærende og effektivt å få hjelp av kunstig intelligens til å ta møtenotater. Som foredragsholder kan det selvsagt også være nyttig å få en direkte tilbakemelding i form av både emojiis og analyser som kan fortelle meg når publikummet mitt var engasjert og når dem holdt på å sovne.

Spørsmålet er hvorvidt de ansatte eller publikum vil sette pris på å bli overvåket helt inn i iris. Derfor er det selvsagt at dette vil være en «funksjon» du kan velge å skru av aller på.

Tenk hvordan tilsvarende teknologi kan bli tatt i bruk i utvikling av nye apper, tjenester, funksjoner og spill. Eller hvordan du kan måle hvorvidt YouTube-abonnentene dine liker den siste filmen du la ut eller ikke. Og hva det var de likte. Og mislikte.

Gleder meg til å teste ut Headroom

Jeg har ikke hatt «gleden» av å teste ut Headroom ennå. Men jeg har lagt igjen e-post-adressen min, slik at jeg får beskjed når det er min tur til å måle temperaturen på et webinar eller et kundemøte. Håper ikke jeg må vente altfor lenge.

Sleng inn en kommentar under (med din e-post-adresse) om du har lyst til å bli med på en test når jeg har mottatt invitasjonen.