fbpx

Snapchat på vei til børsen, mens brukere forsvinner og pengene renner ut

Snapchat eller Snap Inc er på full fart på vei til børsen, med enormt underskudd, økte kostnader og fallende vekst. Her er 14 fakta om Snapchat som ikke peker i riktig retning.

Hva er Snapchat? Eller Snap som de heter? Et sosialt nettverk? En lynmeldingstjeneste? Et kamera-selskap?  Et nyhetsselskap? Kjært barn har mange navn. Det som derimot er sikkert, er at Snap Inc – som selskapet heter, er på full fart til å bli børsnotert. Interessen for Snap og Snapchat har aldri vært større, men vil interessen være kortvarig? Vil Snap evne å snu de negative trendene? Vil VG og andre publisister lykkes med Snapchat Discover-tjeneste for formidling av (underholdnings)nyheter, og vil norske annonsører strømme til?

14 fakta om Snapchat som ikke peker i riktig retning:

Jeg har hentet innsikt og tall fra multiple kilder. Fra TechCrunch til Dagens Næringsliv, Kampanje, Search Engine Journal, Recode, The Drum News og Barron’s.

 

 

Vil vi konsumere innhold på Snapchat Discover?

For kort tid siden begynte VG – som Norges første publisist – å legge ut innhold på Snapchat Discover. VG selger annonsene i Snapchat-kanalen sin selv.  VG har etablert et team på seks journalister til å produsere innhold for Snapchat Discover. I tillegg til nytt innhold hver morgen, har VG også begynt å selge reklame. VG vil sannsynligvis omsette annonser for over fem millioner kroner på Snapchat Discover i løpet av 2017.

Les også: 2017 – Begynnelsen på slutten for Snapchat (Helt.Digital)

I løpet av de dagene som har gått siden VG gikk live på Snapchat Discover, har merkevarer som Forsvaret, SAS, Altibox, Tine, Bama og VIPPS annonsert. Og betaler de like mye alle som Forsvaret, koster det trolig omlag 120,000 kroner for åtte dager.

Les også: Forsvaret fyrer løs med Snapchat-reklame (Dagens Næringsliv)

Men har det «funket«? Konsumerer Snapchat-brukere i Norge (underholdnings)nyheter via Discover? Og vil annonsørene fortsette å strømme til, hvis brukerne faller fra og konverteringen blir dårlig?

Nesten ingen bruker Snapchat Discover til å konsumere nyheter

Jeg stilte spørsmålet «Hvor ofte konsumerer du nyheter via Snapchat Discover» på Twitter, LinkedIn og i Facebook-gruppen «Stort og smått i sosiale medier», og svarene lot ikke vente på seg:

 

 

Dette er derimot ingen representativ undersøkelse. Det er stor sannsynlighet for at flesteparten her er langt utenfor målgruppen. I alle fall langt utenfor aldersgruppen som er de mest aktive på Snapchat. Uansett er dette viktig å nevne, for alle aldersgrupper vil være viktig for Snap fremover. Antall brukere må vokse. Antall kroner per bruker må vokse. To dollar i omsetning per bruker er en tiendedel av hva Facebook omsetter per bruker, og det på en tiendedel av Facebook sine brukertall – og da har jeg ikke regnet inn Instagram, WhatsApp og Messenger.

Snapchat Discover kan raskt gå samme skjebne i møte som Facebook Instant Articles. Interessen la seg raskt etter hvert som flere mediehus ikke fikk nok igjen for å legge nyhetene sine hos Facebook. Det er ingen tvil om at VG ikke vil beholde seks journalister til å produsere innhold for Snapchat Discover, hvis de ikke får noe igjen for det. Og annonsørene vil tenke det samme.

Morsomt, men ikke lønnsomt

Snapchat er morsomt. Men det er ikke morsomt hvis det ikke er lønnsomt. Snapchats brukere har ofte færre «venner» enn de har på Facebook og Instagram. De yngste er også minst «happy» for å bli eksponert for reklame. Og Snapchat er i tillegg mye vanskeligere (og tidkrevende) å bruke enn Facebook og Instagram. I tillegg er innsikten annonsørene og publisistene får tilbake, mye dårligere. Og innholdet er ikke personalisert.

Når mesteparten av omsetningen til Snap kommer fra Snapchat-reklame, gjør det selskapet veldig sårbart hvis ikke annonsene oppleves relevante. Det kan fort bli dyr moro å bli med på aksjen til Snap. Enn så lenge er det først og fremst Google som kan «le hele veien til banken».

De vil få inn 2 milliarder dollar over de neste fem årene på at vi liker Snapchat sine bilde- og videofilter.

Spørsmålet jeg sitter igjen med, er når Facebook og/eller Google vil kjøpe Snap… etter at luften av IPO-ballongen har gått ut.

Hva tror du?