fbpx
podkast lage

Slik produserer vi MediaPuls

MediaPuls er en podcast-serie om mediebransjen. Marius Karlsen i iTromsø og undertegnede står bak produksjonen. Slik går vi frem for å lage vår egen podcast.

Podcast er ikke noe nytt, men har fått ny vind i seilene i løpet av den siste tiden. Sammen med Marius Karlsen, som er tidligere redaktør i iTromsø, nå konseptutvikler i iNord og ansvarlig for bloggen Helt.Digital, startet vi MediaPuls for 4 uker siden. I denne bloggposten deler jeg litt hvordan vi gikk frem og hvordan det har gått.

Dette har vi kjøpt av hardware:

Blue-YetiGod lyd er viktig. I de første to episodene var lyden min dårligere enn Marius. Vi hadde ulik mikrofon, og jeg hadde nok også undervurdert hvor viktig det er med god lyd. Fra tredje episode har vi spilt inn MediaPuls på samme lydutstyr:

(Alle linkene er til Amazon. Ingen av linkene er affiliate / sponset / betalt)

Dette kjøpte vi av programvare:

Marius og jeg sitter aldri i samme rom når vi spiller inn MediaPuls. Så langt har Marius vært i Tromsø, Sommarøy og Ålesund, mens jeg har sittet på mitt hjemmekontor i Oslo. I tillegg har vi hatt to gjester som har sittet på sine respektive kontorer (eller hjemmekontorer). Vi bruker Skype for å «møtes i studio». For å spille inn samtalen kjøpte jeg inn Call Recorder som integreres med Skype. Da blir både lyd og bilde tatt opp, og lagret som en Movie-fil. Programmet koster kun 29,95 USD, og er installert og tatt i bruk på noen få minutter. Med Call Recorder følger det også med diverse tilleggsprogrammer som blant annet hjelper deg å konvertere Movie-filen fra Skype-opptaket til MP3, som jeg senere importerer til Audacity-applikasjonen jeg bruker for å sette sammen selve podcasten.

Foran og bak hver episode har jeg lagt til en liten «jingle» – et lite musikkspor på noen sekunder som starter og avslutter hver episode. Jeg googlet meg frem til Free Jingle Music Download, og fant frem til en passende låt som var gratis å bruke – også i kommersiell sammenheng.

Vi har valgt å gjøre det veldig enkelt ved at hele episoden spilles inn i en lang tagning. Ingen avbrytelser underveis for å legge på noen musikalske pauser, eller korte reklamepauser. På den måten blir også redigeringen minimal i Garage Band. Jingle først (i et eget spor), dernest episoden vår (i et separat spor), avsluttet med samme jingle. Redigeringen bruker jeg kanskje 30 minutter på – mesteparten av den tiden går til å justere litt på lyden for å sikre at kvaliteten blir så god som mulig.

Etter at jeg har satt sammen MediaPuls-episoden i Audacity, og lagret den på min MacBook, lastes den så opp på SoundCloud. SoundCloud er i utgangspunktet gratis, men jeg har oppgradert til Unlimited Pro-utgaven for ett år om gangen, for å ikke ha noen begrensninger på lagringsplass – i tillegg til at jeg får god statistikk over avspillingene. For Unlimited Pro-utgaven betaler jeg 64 Euro per år.

SoundCloud-statistikk-mediapuls-30-dager

Ekstra innsikt: Etter snart en måned «på lufta» med Mediapuls, har vi oppnådd over 4,000 avspillinger. 95% av disse i Norge, men vi har til og med hatt lyttere fra land som Iran, Russland, Indonesia, Bangladesh og Sør-Afrika, for å nevne noen. Oslo står for omtrent halvparten av alle avspillinger, etterfulgt av Trondheim, Bergen, Tromsø, Drammen og Stavanger. 70% av avspillingene kommer via iTunes og iPhone.

Jeg har vært i kontakt med Aftenposten og NRK for å høre om deres erfaringer – om de ser det samme mønsteret; at det først og fremst er folk i Oslo med iPhone som lytter til det podcast – og det kan de langt på vei bekrefte. 

Tilleggsprogrammer:

Fra SoundCloud må jeg sette opp en RSS-feed. RSS-feeden brukes mot eksterne applikasjoner, som feks iTunes.

SoundCloud-Settings-RSS-Feed

RSS-adressen bruker jeg blant annet når jeg skal opprette en ny podcast i iTunes. Dette gjelder kun den første gangen. Etter at Apple har godkjent din podcast, vil nye episoder automatisk lastes opp til iTunes når du har lagt ut en ny episode i SoundCloud. Vær oppmerksom på at Apple bruker 24 til 48 timer til å godkjenne selve podcast-serien din ved første episode. Dernest går det typisk et par timer fra du har lastet opp en episode til SoundCloud, før den blir synlig som en ny episode på iTunes:

Send-inn-en-podcast

Faksimile fra iTunes: Klikk på «Send inn en podcast»

Pocket og SharedLi.st til å lagre aktuelle artikler

Pocket-MediaPulsI forkant av hver episode diskuterer Marius og jeg hvilke temaer og saker vi ønsker å ta med. Disse diskusjonene tar vi stort sett via en egen Facebook-gruppe. Til å samle opp aktuelle temaer har jeg tatt i bruk Pocket. Pocket er en genial tjeneste som leveres i form av en nettside, en plugin til web-browseren og en app. Artikler jeg kommer over som jeg mener kan være aktuell til neste ukes episode, sparer jeg i Pocket – og tagger artikkelen med #MediaPuls. Via en tilleggstjeneste som heter SharedLi.st deler jeg så alle artikler som er lagret i Pocket og tagget med #MediaPuls, slik at Marius også kan se hvilke saker jeg har tatt vare på.

Til selve sendingsplanen bruker vi Google Dokumenter slik at vi kan jobbe sammen – og samtidig, i det samme dokumentet. Etter endt opptak bruker jeg tekst og lenker fra sendingsdokumentet som underlag til MediaPuls.no (HansPetter.info/category/MediaPuls) – min egen side hvor jeg «embedder» / bygger inn hver episode, i tillegg til at jeg legger ved alle linker til de viktigste sakene vi snakket om.

Her er et eksempel på en sendingsplan / disposisjon – fra episode 4: 

MediaPuls-sendingsdisposisjon-Episode-4

Les også: MediaPuls – uke for uke

Tilbake til start – hver uke….

mediapuls-annonse-300x250Etter at vi har spilt inn en ny episode, konvertert filen fra Movie til MP3, lastet den opp i Audacity, satt stemmene våre sammen med jingelen – både foran og bak – justert lyden etter beste evne, lagret, lastet opp og lagt til beskrivelse av episoden, er vi umiddelbart i gang med planlegging av neste episode.

Etter at en ny episode er publisert starter vi dagen etter med planleggingen av ny episode. Kun timer før innspilling har vi programmet klart. Det eneste som er klart mye før, er om vi skal ha med oss en gjest eller ikke.

Abonner og evaluer

Abonnerer du i dag på MediaPuls så takker vi deg for det, hvis ikke hadde vi satt stor pris på det. MediaPuls finner du her på MediaPuls.no, på SoundCloud.com/MediaPuls, Acast, TuneIn Radio og på iTunes. Abonnerer du på oss via iTunes, hadde vi også satt stor pris på om du ville evaluert oss / gitt oss en «rating».