For å gjennoppleve St. Anton turen ble mye teknologi tatt i bruk

Slik kan offline-opplevelser deles online

For å gjennoppleve St. Anton turen ble mye teknologi tatt i bruk

Bilde tatt med iPhone 4S. 15 bilder er tatt med Olloclip-linsen og satt sammen via AutoStich og tillagt fotoeffekt fra Instagram

Jeg snakker ofte om at de beste online-samtaler starter med en offline-opplevelse, og det var utgangspunktet mitt for å ta med meg en rekke tekniske duppedingser på en ski tur til alpene i februar 2012. Det holder ikke lenger med et lite kamera og en SMS av og til – alt skal deles, selv om ikke alt lot seg å dele – spesielt ikke hvis man skal komme hjem igjen uten en altfor dyr mobilregning!

Nachspiel etter Social Media Days 2012

Dagen etter at jeg holdt mitt foredrag og samtidig ble kåret til årets personlighet i sosiale medier under iQualify og Kampanje sitt arrangement – Social Media Days – på Latter i Oslo – stod jeg klar på perrongen på Oslo S og ventet på flytoget som skulle frakte meg opp til Gardermoen, og videre med fly til Zyrich, etterfulgt av en togtur til St. Anton.

Som seg hør og bør sjekket jeg selvsagt inn på Oslo S via FourSquare (ikke mange som gjør det, til tross for at sjekk-inn-tjenester lenge har blitt spådd å bli en stor og viktig trend – og til tross for at FourSquare inneholder gamification-elementer, som også er spådd å bli en stor og viktig trend fremover. Tiden har vist at det ikke bare er ting som tar tid, men trender også..

4sqmap

Via 4sqmap.com kan jeg i ettertid gå inn og se selv hvor jeg har sjekket inn, hva jeg har kommentert, og rett og slett få et oversiktsbilde av hva jeg har drevet med – som du kan se under fra skituren som fant sted mellom 8. og 12. februar 2012:

https://4sqmap.com

En egen teknokoffert med på turen

På skiturer og alle andre turer så har man med seg klær og skift for anledningen – og når du skal på skitur har man som oftest også med seg skiutstyr, så fremst man ikke gidder å drasse med seg så mye, og heller går for å leie. Jeg tok med meg mine ski, staver, slalomstøvler, klær og det hele – men i tillegg et kobbel av diverse tekniske dingser for å dokumentere det hele så langt det lot seg gjøre – uten å belaste mobilen ALTFOR mye, og uten å fremstå som en komplett idiot. I begge tilfeller skulle det vise seg å bli vanskelig derimot….

Teknologimessig sett inneholdt kofferten min følgende:

La meg ta for meg det viktigste først – slalombrillen fra Zealoptics – Transcend GPS

Dommen og konklusjonen er at dette er et produkt for de spesielt interesserte – og jeg må innrømme at den største skuffelsen dukket opp når jeg kom hjem. Tilkobling av brillen til programvaren og tjenesten som du laster ned på din Windows- eller Mac-baserte datamaskin stod rett og slett ikke til forventningene.

MEN – når det er sagt så er det her en kanonbra slalombrille – I BRUK! Selve brillen i seg selv er behagelig å ha på, den sitter godt og leverer det som er forventet av en slalombrille, og vel så det. Skjermen som gir deg innsikt i hvordan det står til med kjøringen er også god – og batteriet holder hele dagen gjennom. Jeg synes ikke skjermen er distraherende, tvert i mot så er det fasinerende å ta en rask kikk ned på skjermen for å få sanntids-oppdatering av høyden din mens du kjører – ikke minst når du kjører som fortest og du suser ned i over 100 kmt….dette er forøvrig siste året jeg kjører uten hjelm etter at jeg tryna i 104 kmt… «Man lærer mens man lever!» er det vel noe som heter.

Knappene på høyre-siden av brillen er såpass store at de kan håndteres uten at du behøver å ta av deg hanskene. Tre knapper alt i alt, av og på, opp og ned på menyvalget og så valg – som er den samme knappen som slår «brillen» av og på. Synes du det blir for mye med skjermen på hele tiden, så kan du slå av skjermen mens brillen fortsetter å ta opp GPS-informasjonen sin.

Det som trekker ned som sagt er opplevelsen når du kommer hjem.

Programvaren fra Recon HQ var rett og slett ikke kul nok til å få en følelse av «ahh, der var jeg, og der var det så fett å stå…» osv. Til tross for at du kan se hastighetene og turene fra A til Å ble det rett og slett for kjedelig. Opplevelser offline som skal deles etterpå – online eller ikke – må nok bære preg av større bruk av bilder og video for at det skal ha noe effekt. Du kan også eksportere alle GPS-koordinatene dine til din maskin, slik at du feks kan importere de inn i Google-maps. Man skal jo aldri si aldri til at det ikke kommer en app her som tar GPS-koordinatene dine og gir det et POW (Point-of-View) grensesnitt hvor du kjører ned slalom-bakken din virtuelt…det hadde jo vært noe.

Pust i bakken på toppen av Zurs. Bildet tatt med iPhone 4S. Fotoeffekt fra Instagram.

Derimot koster brillen mer enn det smaker – spesielt den utgaven her. Fra Zealoptics.com betalte jeg 399 dollar, og i tillegg kom frakt og toll. Komplett.no har denne brillen til den nette sum av 4,995 kroner ink moms, og det må jeg si det virkelig ikke er verdt, dessverre.

Til den neste skituren skal jeg derimot ta meg med den nye slalombrillen fra Zealoptics – ION HD – som virkelig kan gjenskape din skiferie. Med denne nye brillen har Zealoptics integrert et 8MP-kamera, et 1020P HD-video kamera og i tillegg lagt til deling av bilder og video mot de mest populære sosiale nettverkene som Facebook, Twitter, YouTube, med flere. Enda bedre er det at prisen er den samme som for min Transcend.

Ta en kikk for deg selv på videoen her:

Mange bilder og mye video gir mye glede etter endt tur

Som de fleste reiser man ikke alene på en slik tur, og jeg var en av åtte – hvorav syv av oss hadde iPhone, og en hadde en HTC-basert Android-telefon.

Vi knipset som gale bilder hele tiden, og tilbake igjen i gamle-landet opprettet jeg en delt Dropbox-konto slik at vi kunne få lastet opp bildene for felles deling, men også fordi jeg ønsket å produsere en bok av det hele, via Blurb Bookify, som jeg hadde brukt ved en tidligere anledning til å lage en bok av mine Instagram-bilder fra vår sommerferie i Portugal.

I tillegg til alle bilder vi delte med hverandre, og bok vi fikk produsert via Blurb-tjenesten, så begynte vi også på en produksjon av en aldri så liten video-film som prikken over ien.

Konklusjon:

Det er ingen tvil om at man kommer langt egentlig alene med en god smarttelefon – den inneholder på mange måter de viktigste egenskapene til å kunne dele offline-opplevelser online etterpå, i form av bilder som inneholder GPS-kordinater, muligheter til å filme, applikasjoner som for eksempel Instagram som lar en legge på flotte effekter, samt iMovie-applikasjonen som i dag er tilgjengelig på alle Apple plattformer. Zealoptics brillen var en nyttig og morsom gadget der og da, men tilførte ikke så mye i etterkant syntes jeg selv. Til neste turen vil nok garantert ION HD-brillen følge med, hvor utfordringen først og fremst vil bli – vil jeg tro – batterikapasiteten på selve brillen gitt at man vil ta opp hele dagen i form av GPS-koordinatene hvor man kjører, samt at brillen nok veldig hyppig vil bli brukt til å både ta film og bilder.

Batterikapasiteten er forøvrig en av to utfordringer med å «ta opp» en offline-opplevelse – batteriet på iPhone tømmes raskt når man skal filme og ta bilder hele tiden, bruke apps, logge seg inn på forskjellige steder, laste opp bilder på Instagram med mer, og her kommer også den andre utfordringen inn – mobilkostnaden! Det er fortsatt altfor dyrt å bruke data i utlandet med et norskt mobil-abonnement. Til neste tur håper jeg på rimeligere mobil-data-abonnementer i utlandet, alternativt må jeg gå for et mobil-data-skrapekort slik at ikke kontoen tømmes fullstendig.