Slik kan en toppleder hoppe ut i sosiale medier – med suksess

I mai 2012 etterlyste jeg flere synlige kvinner i IT-bransjen og i august ble jeg hørt!

Under ODA-nettverket sitt arrangement i mai på Latter holdt jeg foredrag om kvinner i IT-bransjen og bruk av sosiale medier. En utfordring denne bransjen har hatt i en årrekke har blant annet vært et lavt rekrutteringsnivå av kvinner inn i bransjen, og derfor var det også et av mine viktigste punkter under foredraget: Engasjerte kvinner vil engasjere kvinner!

Gjennom utstrakt bruk av blogging og sosiale medier kan man vise seg frem, få frem personene bak selskapet og på den måten vise frem selskapet og IKT-bransjen på en mye mer interessant og spennende måte. Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth var en av over 800 kvinner som var til stede den dagen – og ikke bare var hun til stede, men hun stakk i tillegg av med prisen som årets kvinnelige leder i bransjen.

Du må jo bare blogge, Anita!

Anita er ei fantastisk flott jente som jeg har kjent i mange år. Vi begge er like gamle og kommer begge fra Sandefjord. Litt nettverking opp gjennom årene har det blitt – de siste årene først og fremst på Facebook – og etter ODA-samlingen ble vi enige om å nettverke litt mer, treffes og snakke mer om blant annet blogging og sosiale medier, og om hvordan ledere kan inspirere, motivere og lede gjennom disse nye kanalene…. og så kom sommerferien, og det hele ble lagt litt på hyllen.

I begynnelsen av august derimot kom vi inn på samme spor igjen, og denne gangen utfordret jeg henne direkte i en epost og skrev blant annet:

Tinte meg her og guri meg der

Torsdag 2. august – DAGEN etter at jeg hadde sendt Anita mailen over dukket plutselig lederbloggen Tinteguri opp, med den første bloggposten «90 dager som sjef for HP Norge»På det tidspunktet hadde hun svært liten erfaring med Twitter og sosiale medier generelt, hvilket er tydelig i og med at hun i løpet av lanseringsdagen ikke bruker Twitter til å markedsføre det hele.

Før disse tre meldingene på lanseringsdagen hadde hun tvitret en gang i juli og fire ganger i juni. Bloggen skulle vise seg å bli det som også måtte til for at Twitter skulle taes i bruk, og i løpet av uken måtte Anita Google litt – først for å finne ut hva #SoMe (sosiale medier) og dernest hva #ffnor (Friday Follow Norway) – og hva pokker dette rutertegnet hadde å gjøre inne i en Twitter-melding. Øvelse gjør mester.

Responsen lot ikke vente på seg.

Før helgen var omme hadde bloggen raskt blitt delt, omtalt og diskutert i alle sosiale kanaler, men kanskje mest på Twitter. Antall sidevisninger gikk mer eller mindre rett i taket med nesten 6,000 sent søndag kveld. Da hadde hun allerede rukket å publisere fire innlegg, deriblant det som sålangt har blitt det mest populære og omtalte bloggpost – «slik tabbet jeg meg ut etter en måned i sjefsstolen».

Uken etter tok Anita den «helt ut» og la like så godt ut hele søknaden hun hadde skrevet til jobben som administrerende direktør i HP Norge, noe som fikk både blogg og andre medier til å eksplodere i interesse, med blant annet disse sakene:

Fredag morgen meldte også Dagens Næringsliv seg på i debatten rundt denne nye lederbloggen, dog ikke med samme grad av entusiasme:

Klikk på bildet for å lese kommentaren i DN

På det tidspunktet hadde Anita akkurat sluppet sin siste bloggpost hvor hun blant annet nevner at «bloggen min resultert i over 25 000 sidevisninger etter en uke…» og i stedet for å bli sur for negativ omtale fra DN, skriver i stedet Anita følgende fantastiske Twitter-melding:

#SoMeBlomsten

Omtrent samtidig – og tro meg, dette henger til slutt sammen – kommer det inn en Twitter-melding fra Erik Eskedal i Visma, som skriver:

På det tidspunktet sitter jeg på jobben, hos Geelmuyden.Kiese – som holder til i Lille Grensen – med andre ord i nærheten av Stortinget. Jeg svarer Erik raskt tilbake på Twitter, og han kommer innom og låner min adapter. Erik er på vei til Gulesider for å holde et foredrag og lover å komme innom etter seminaret for å levere adapteren tilbake. Når han så kommer tilbake har han med seg en blomst som han fikk etter sitt innlegg, en blomst som han gir til meg, og som vi i god fredagsånd velger å kalle #SoMeBlomsten. Med hjelp fra Marius Eriksen hos oss får vi knipset det hele – det er tross alt #ffnor – så hvorfor ikke ha det litt gøy.

Bildet poster vi – som alle andre gjør om dagen – på Instagram selvsagt.

Blomsten burde skifte eier tenker jeg – og som den #SoMeBlomsten den er, er det kun en person jeg kan komme på som virkelig fortjener den…Anita selvsagt.

Bloggen er en uke gammel, antall sidevisninger – etter DN-oppslaget – er i ferd med å nå utrolige 30,000 – så hvorfor ikke runde av dagen og uken ved å stikke innom HP, gratulere Anita med vel oversått blogg-uke, og overrekke henne #SoMeBlomsten….

Og her kommer jeg til sakens kjerne – for Anita er ikke som alle andre ledere. Det har hun helt klart demonstrert gjennom sin karriere, og ikke minst delt for alle andre gjennom den siste uken på Tinteguri. I stedet for å takke for blomsten, bli avbildet og lagt ut på Instagram, bestemmer «selvsagt» administrerende direktør i et av verdens største IT-selskaper å dele blomsten videre – med hele HP – hvilket ender opp i et stort antall bilder av blomsten sammen med en rekke medarbeidere etterhvert som den blir delt og får nye eiere.

Det hele kunne minne litt om deling i sosiale medier, men denne gangen på «orntli» – inne i kontorbygget til HP. Under kan du se noen av bildene som ble tatt og delt før helgen kom over oss…og hvor blomsten er i dag vites ikke… kanskje du finner den hvis du søker på Twitter etter #SoMeBlomsten … kanskje ikke….

En moderne leder viser vei gjennom forståelse, prioritering og omstilling

Anita er helt åpenbart ikke som alle andre ledere, hvilket også er en stor del av grunnen til at Tinteguri har blitt den enorme suksessen det har blitt. Jeg er ikke på jakt etter noe som helst ære for det – annet enn at jeg hadde et stort ønske om at hun skulle begynne å blogge, fordi jeg ville at andre enn hennes kollegaer i HP og de som kjenner henne fra IT-bransjen skulle få anledning til å bli kjent med henne, og hvordan hun er som en leder. For at bedrifter skal lykkes med sosiale medier, må ledelsen ta ansvar. Sosiale medier er ikke et IT-prosjekt, men et kulturprosjekt. Bedrifter som ikke har et åpent kommunikasjonsmiljø vil aldri lykkes i å utnytte det potensialet som ligger i å bruke sosiale mekanismer for organisatoriske, økonomiske og omdømmemessige hensyn, og det ansvaret har Anita Krohn Traaseth tatt – og det med storm!

Nå har det altså gått litt over en uke siden Tinteguri ble lansert, og akkurat nå viser sidevisnings-telleren hennes at antall visninger nå er på vei mot 34,000. PÅ EN UKE! På den samme tiden har hun fått over 200 nye følgere på Twitter, og i samme sosiale nettverk har hun blitt omtalt, kommentert og re-tweetet nesten 200 ganger også.

Har det noe for seg at en leder deltar i sosiale medier og gir fra seg informasjon, kunnskap og erfaring i form av en blogg? Lønner det seg for dagens ledere å bruke sosiale medier for å komme i tettere dialog med relevante målgrupper, eller er det best – slik det alltid har vært – å holde avstand – ikke snakke med, men til?

Personlig synes jeg ikke det er det spor merkelig at Tinteguri ble raskt en hit i sosiale medier, for hun tar med seg til bordet noe vi har sett alt for lite av. En leder som byr på seg selv, som helt åpenbart viser frem sine sterke og svake sider, og som samtidig gir uttrykk for at det er lov å feile, for å lære, for å bli bedre. Anita Krohn Traaseth er ikke bare en utrolig flott person, en god venn og helt åpenbart en god leder, men hun er en leder som også viser vei, for dette tror jeg ikke er den første og eneste lederbloggen i sitt slag.

«Sharing is caring» – tusen takk for at du kastet deg ut i det, Anita – og for en suksess det ble også, gratulerer!