Kunstig intelligens vil ikke ta over de kjedelige jobbene, men våre mest verdifulle evner
18 eksperter deler sine tanker og spådommer om mobilkrigen, teknologitrender og sosiale medier.
Hva vi har i vente i 2013 når det kommer til sosiale medier, teknologi og mobil. Hvordan vil bruken av sosiale medier utvikle seg, hvilke nyvinninger på teknologifronten vil vi se, og hvem vil være vinner og taper i mobilkrigen mellom Apple, Google og Microsoft.
Jeg har spurt 18 kjente personligheter fra store og små selskaper, norske og internasjonale, fra teknologisiden til konsulentselskaper. I stedet for å sortere bidragene alfabetisk eller basert på selskapsstørrelse, etc, har jeg valgt å sortere det på vedkommendes Klout-score. Den enkeltes online-innflytelse altså. (Er du ukjent med Klout, les det eksklusive Klout-intervjuet mitt.)
Personlig synes jeg det her er veldig spennende lesing. Det er store forskjeller å merke seg her – spesielt når det kommer til mobilkrigen. Hvem blir vinner, hvem taper, og hvordan vil det gå med Microsoft sitt siste mobil-initiativ. Mens noen spår en ny storhetstid for Microsoft, er andre svært negativ, om ikke like pesimistisk som Hallvard Lunde i HjemmePC, som tror at Windows 8 vil bli «erklært som en katastrofe av styret i Microsoft», noe som vil føre til at Steve Ballmer trekker seg tilbake. Videre tror Lunde at Nokia vil offentliggjøre at de vil kaste seg på Android-bølgen – og det allerede i februar under Mobile World Congress i Barcelona.
Uansett hvem som får rett er det ingenting som tyder på at ikke 2013 kommer til å bli et spennende år. Om det er mange av oss som har vært mobile og sosiale i 2012, kommer enda flere til å bli det i 2013. Sosiale medier vil økes i bruk – og da gjerne i en mer profesjonell forbindelse. Mens noen spår kroken på døren for Facebook, virker det som en klar konsensus for en sterk økende bruk av Twitter og ikke minst LinkedIn. Jeg tror antallet kanaler som allerede er store gjør det vanskelig for nye å etablere seg – så fremst det ikke byr på noe helt nytt og unikt, slik mange opplevde Instagram i løpet av 2012.
Tusen takk til alle 18 bidrag – tusen takk til at dere tok dere tid til å svare på mine spørsmål i løpet av romjulen, og tusen takk for alle samtaler og diskusjoner vi har hatt via sosiale nettverk i løpet av 2012. Jeg gleder meg til nye og givende samtaler og diskusjoner i tiden fremover!
Hva tenker du om disse tre områdene, legg gjerne igjen en kommentar.
Godt nytt år ønsker jeg deg uansett og velkommen til et spennende 2013!
Vennlig hilsen, Hans-Petter
_________________
Selskap: Telenor Business Norway
- Navn: Henriette Høyer
- Stilling: Digital content & marketing manager
- Facebook-side: TelenorNorge
- Twitter: @henriettehoyer
- LinkedIn: Henriette Høyer
- Klout-Score: 69 – https://klout.com/#/HenrietteHoyer
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i 2013
Sosiale medier:
Mer fokus på personal branding, LinkedIn vokser. Bedre helhetlig markedsføring
Teknologiske trender:
Hybrid-PC
Mobilkrigen:
Microsoft vil overraske mange!
_________________
Selskap: Visma – snart Iteo Consulting
- Navn: Erik Eskedal
- Stilling: Rådgiver
- Facebook-side: Iteo Consulting
- Twitter: @Eskedal
- LinkedIn: Eskedal
- Klout-Score: 66 – https://klout.com/#/Eskedal
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i 2013
Sosiale medier:
Mer business mindre tull. Jeg har mer tro på at det å skape leads blir viktig i 2012. Folk vil se at likes og followers er vanskelig å sette verdi på, og at man derfor blir tvunget til å gjøre bedre analyser, som igjen vil føre til at det å synliggjøre kundetilførsel og leadsgenerering gjennom sosiale medier blir viktigere. Mange bedrifter (og spesielt bedriftledere) vil fortsatt være skeptiske til sosiale medier fordi de ikke ser hvordan de kan skape verdi. Dette er nok grunnet deres fokus på kort sikt. Har de ikke startet nå, vil de slite med å komme etter, men toget har ikke gått. Det trengs å synliggjøres. Samtidig er det de som har kommet i gang som kommer til å nyte godt av forspranget sitt i lang tid. Jeg tror 2013 vil bli LinkedIn sitt år. Det er nok mas og fjas på Facebook. Skal man drive business så er LinkedIn stedet. Folk har blitt vant til å dele på Facebook. Nå kommer folk til å ønske å dele faglig kompetanse, bygge bedre nettverk i jobbsammenheng, og der tror jeg LinkedIn kommer til å få sin ny-renessanse gjennom alle endringene de har og vil komme med.
Teknologiske trender:
Behovet for analyse vil bli viktig og dette fordrer kontroll på dataene. Jeg tror vi vil se mange disksusjoner og fremvekts av løsninger som kan gi oss bedre oversikt over de viktige dataene på tvers av plattformer. Slik at det kan sammenstilles og settes i sammenheng. Det vil sikkert komme enda flere nisjeløsninger og utvikling av eksisterende løsninger. Men jeg tror at det vil være stort fokus på de løsningene som kan hente data fra eksisterende løsninger og gjøre dem til verdi. Altså de som kan vise oss mer business value av det vi gjør på de ulike plattformene.
Mobilkrigen:
Når jeg ser på operativsystem-konkurransen velger jeg også å se på det i sammenheng med de terminalene/devices disse leveres på. Iphonenen har fått sin posisjon gjennom design, sammen med et enkelt og intuitivt OS, som også fungerer uten forskjeller på nettbrett av 2 ulike størrelser. Android leveres på gode kvalitetstelefoner fra Samsung ++ mens Microsoft ofte forbindes med gigantselskapet som sovnet i timen – Nokia. Med mindre Microsoft kan komme seg på bedre enheter så er jeg redd de vil tape terreng. Så jeg tror fortsatt krigen vil vil være mellom Apple og Google, men at Microsoft vil fortsatt ha en stor andel av late adopters. Men forhåpentligvis overleve allikevel.
_________________
Selskap: Hewlett Packard Norge
- Navn: Anita Krohn Traaseth
- Stilling: Adm Dir
- Facebook-side: HPNorge
- Twitter: @KrohnTraaseth
- LinkedIn: Anita Krohn Traaseth
- Klout-Score: 65 – https://klout.com/#/krohntraaseth
- Har Windows på nettbrett og kommer til å bytte i løpet av 2013.
Sosiale medier:
Økende bruk og forståelse uten tvil. Vi vil se flere norske brukere og selskaper på de ulike applikasjonene, spesielt Instagram og Twitter. Kommer helt sikkert nye applikasjoner på markedet også, kanskje noen fra Norge? Næringslivet vil øke sin deltagelse. Flere ledere og selskaper vil få et mer bevisst forhold til hvordan man kan bruke sosiale medier i sin øvrige forretningsstrategi.
Teknologiske trender:
Jeg har tro på flere store endringer, som blant annet hybride skyløsninger og multisource-strategier i B2B. Smarttelefoners økte betydning som mobil enhet. Økning i antall mobile applikasjoner i B2B, og flere løsninger for håndtering av Big Data og lagring.
Mobilkrigen:
Det er nesten umulig å svare brennsikkert på hvem som vil vinne og tape her. Jeg tror det er plass til alle tre og mener også det er sunt med alternativer. Dog, fremtiden er ikke lysende for properitære løsninger.
_________________
Selskap: Good Morning
- Navn: Thomas Moen
- Stilling: Byråleder
- Facebook-side: GoodMorningno
- Twitter: @thomasmoen
- LinkedIn: sosialethomas
- Klout-score: 63 – https://klout.com/#/thomasmoen
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i 2013.
Sosiale medier:
Dette er året hvor både forbrukere setter strengere krav til verdien av sosiale medier. Merkevarer må slutte å gi ut iPad’er og annet tull for å skape falsk engasjement som ingen husker og i stedet for få i gang gode relevante og givende samtaler – som går kontinuerlig, over tid. Forbrukere vil være mer selektive med hva de liker, hvem de anser som venner og hva de deler. Dette er en god utvikling, som forhåpentligvis vil fjerne støy og øke verdien av vår digitale hverdag.
Teknologiske trender:
Jeg tror kombinasjonen av offline og online verktøy vil øke. At ting man gjør på den ene siden, påvirker den andre. Jeg håper også at merkevarer endelig får mobiltilpassede nettsider og forstår hvor viktig det er å være tilgjengelig med relevant innhold til forskjellige kontekster.
_________________
Selskap: CecilieTS
- Navn: Cecilie Thunem-Saanum
- Stilling: Foredragsholder & rådgiver
- Facebook-side: CecilieTS
- Twitter: @CecilieTS
- LinkedIn: CecilieTS
- Klout-Score: 63 – https://klout.com/#/CecilieTS
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i løpet av 2013
Sosiale medier:
Skillet mellom analog og digital viskes ut: Vi samhandler med hverandre, samtidig, IRL og i sosiale medier. Jeg tror Brian Solis har rett når han forteller om sin «Generasjon C», som er en livsstil, fremfor en aldersgruppe: Vi skiller ikke lenger mellom analog og digital kommunikasjon, de blir likestilte og skjer samtidig, side og side. For mange er dette allerede hverdagen. Men den tidligere «content»-tanken er ikke nok: Selvsagt skal vi ha godt innhold. Men det sier seg selv. Nå er det «context» som blir fokuset: Hvem vil vi snakke med, når, og hvor når vi dem? Kontekst blir avgjørende i jungelen av kanaler. Uansett hvor bra innhold vi har, er det lite verdt om ikke noen hører oss. Da er det kontekst som avgjør. Jeg har provosert noen med mitt fokus på «timing», som sammen med tre andre T`er er min oppskrift for å få gehør i sosiale medier: De fire T´ene er jo nettopp innholds- og kontekst-baserte: Tekst (innhold/»content», timing, tilstedeværelse og tid). Jeg er sikker på at context-marketing/context-kommunikasjon raskt blir en sterkere begrep. Litt om de ulike kanalene: Mail avtar, chat-funksjoner og DM i ulike kanaler erstatter e-posten.
Blogging? Ja, blogging henger med: Korte bloggposter er vinnerne. Facebook er spennende. Det sies jo at de i 2013 kommer med egen søkefunksjon, som skal ta opp konkurransen med Google. Og vi er forespeilet at 20% av alle oppdateringer på veggen vår vil være reklame/betalt. Jeg tror Facebook overlever, og at denne kanalen blir hovedkanal for de mange bedriftene (også norske) som i 2013 blir nødt til å opprette dialog i sosiale, digitale kanaler. Det er hva jeg tror. De mest aktive av oss finner nok andre/flere/supplerende kanaler. Men folk og bedrifter flest satser nok på Facebook, og i noen grad på LinkedIn sin nye bedriftsside. Bedrifter må i større grad være tilgjengelige og i dialog i sosiale medier. For privatpersoner tror jeg det blir motsatt: Vi trenger flere pauser, det blir slitsomt å være «på» hele tiden. Tipper de fleste vil ha 2-3 hovedkanaler hvor deg er innom jevnlig, mens resten er mer sovende profiler. Twitter: De unge (Generasjon Z) stormer inn på Twitter. Fordi det har preg av chat/kort her-og-nå-kommunikasjon. Men for andre brukere tror jeg Twitter endres lite. Og selvsagt; film som kanal blir enda mer vanlig og dermed effektfullt: Youtube får nok sterk konkurranse fra nye kanaler. Men, som med Facebook, noen er blitt så store og så brukervennlige at de forblir markedsledere en stund til. Det gjelder nok Youtube også.
Vi blir mer utilgjengelige, tror jeg. Med det mener jeg at vi får større behov for å logge av/forholde oss til en kanal om gangen. Dermed må vi «gå ut av rommet», altså unnlate å være tilstede i en kanal (les; som et rom) i perioder i løpet av dagen, for å klare å kommunisere analogt, eller gjøre andre ting som krever tanker og kapasitet. Dette gjelder selvsagt ikke bedrifter som har kundedialog via SoMe. La meg utdype dette litt: Det snakkes om information overload». Jeg tror vi kommer til å se «communication overload» som er årsaken til at vi må ta pauser, logge av enkelte kanaler. Jeg gjør det allerede: Svarer i en kanal, lar en annen vente til annet tidspunkt. Fordi selv om vi ikke sitter ansikt-til-ansikt (med mindre er i hangout), blir vi ansett slitne av å konstant kommunisere. Spesielt når det skjer parallelt analogt og digitalt. Motreaksjonen synes jeg vi ser allerede nå i SoMe, i julen 2012: De som «alltid» er der har tatt fri: SoMe-folket er analoge, mindre tilstede. Jeg tipper at dem som er mye «på» i julen, enten er «late adapters» eller har mindre analog sosial omgang i julen.
Teknologiske trender:
Smarttelefon og laptop vil vike for lesebrett. Selvsagt skal vi ha smarttelefonen. Men kun for å ringe/raske meldinger. Nettbrett kommer til å eksplodere, også i jobbsammenheng. Å dra rundt på en stor laptop blir avlegs, for de mest digitale. Og i 2014 kommer resten etter, tipper jeg. Se bare på Samsung sin store lansering av laptop med avtagbart tastatur: Vips så har vi et lesebrett. Et fjærlett et. Jeg testet denne før den ble lansert (Samsung ATIV smart PC), og ja: For en luksus! Det er luksus vi vil ha: Alt som sparer oss for tid og forflytninger, mer enn noen gang. Skillet mellom jobb og privat er kanskje der mentalt, for noen. Men for folk flest vil vi uansett kunne bruke samme dingser til ulike formål – jobb eller privat. Der ønsker vi ikke å skille. Brukermønsteret vi har privat blir implentert i jobbsammenheng, og vi bruker i større grad personlige «dingser» også på jobb. Forskning viser visstnok at vi er mer fleksible og mer villige til å jobbe ekstra, om arbeidsgiver betaler for et nettbrett, telefon, laptop etc som vi kan bruke 100% som vi lyster.
Mobilkrigen:
Den dansen, eller kampen, er jeg mindre opptatt av. Ergo har jeg lite å sii. Ingen hemmelighet at jeg er Apple-fan, men jeg tror dessverre ikke at Apple er den store vinneren i 2013. Google har gjort noe smart; vi er jo delvis tvunget til å bruke dem for å bli google-bar. Jeg tror det vil bli enda tydeligere i 2013. Microsoft? Ingen sterk mening…
_________________
Selskap: God Praksis
- Navn: Per Thorsheim
- Stilling: Sikkerhetsekspert
- Facebook-side: GodPraksis
- Twitter: @thorsheim
- LinkedIn: Thorsheim
- Klout-Score: 63 – https://klout.com/#/thorsheim
- Har Android på telefon og iOS på nettbrett, vet ikke om jeg kommer til å bytte i 2013
Sosiale medier:
Stadig flere kommersielle aktører vil gjøre sitt inntog i sosiale medier. De store blir større – og mer kommersielle med tanke på salg av reklameplass. Jeg velger å ta høyde for en eller flere «jokere» som kan dukke opp i markedet – tjenester de fleste av oss enda ikke kjenner, men bare «må ha» i 2013. Misbruket vil også øke i omfang, spesielt når bruk av sosiale medier som en handelsplass også øker. Dette gjelder spesielt mobile plattformer, hvor digital lommebok og brukerplattform for sosiale medier møtes i en og samme dings. Vil vil se flere & større kompromitteringer av store og velkjente tjenester, også i Norge.
Teknologiske trender:
Bring Your Own Device (BYOD) øker i omfang. Nedgang i salg av desktop/laptop, stadig flere mobile enheter tas i bruk. Smarttelefon & nettbrett øker stadig, og vil bli preferert plattform for mange også innen bedriftssegmentet.
Mobilkrigen:
Apple vil i stor grad opprettholde sin status for nettbrett med iPad, mens Google/Android vil ha et overtak på smarttelefon markedet. Nettbrett skyldes brukerkrav, apputvalg og brukervennlighet, smarttelefon OS skyldes innkjøpskost pr enhet. Microsoft levner jeg ingen muligheter innen hverken brett eller smarttelefon – toget er gått.
_________________
Selskap: Valen-Utvik
- Navn: Astrid Valen-Utvik
- Stilling: Daglig leder
- Facebook-side: VU Valen-Utvik
- Twitter: @AstridVU
- LinkedIn: AstridValenUtvik
- Klout-Score: 63 – https://klout.com/#/AstridVU
- Har iPhone og iPad, og kommer ikke til å bytte i 2013
Sosiale medier:
Jeg har svart mer utfyllende om dette i spørsmålet rundt mobilkrigen, men for sosiale medier spesielt har jeg følgende tanker; Jeg tror vi kommer til å se to trender fremover. Det ene er at vi er godt fornøyd med at de eksisterende plattformene vi er på, utvikler seg videre, gir oss flere muligheter og blir et bedre produkt – og at vi dermed har høyere og høyere krav til eventuelt nye sosiale nettverk vi vil bli med på. Vi har bygd opp sosiale nettverk som fungerer, og vi har opplevd hvor mye det å bygge opp slike nettverk krever av oss. Det jeg derimot tror vi kommer til å se en fremvekst av, er mer spesielle sosiale nettverk / tjenester / muligheter, som ikke har som mål å få komplett «verdensherredømme», men som ønsker å skape verdi for en mer snever gruppe mennesker. Mennesker vil knyttes sammen, over interesser, fag, yrker, sosiale relasjoner o.l. Om man da kan benytte en tjeneste / nettverk som tilgjengeliggjør slik kommunikasjon, på tross av vanlige grenser som geografi, språk o.l., da tror jeg vi som forbrukere kan tenkes å ville betale for slike tjenester.
Teknologiske trender:
Det 2013 vil handle om på den teknologiske fronten, tror jeg er at det blir fokusert på å lage apper, programmer, tjenester, enheter eller sosiale nettverk, som 1) tilfører ny og vesentlig verdi, 2) gjør hverdagen lettere for folk i vesentlig grad og 3) omhandler relasjoner og hvordan gjøre det enklere å utvikle nye og vedlikeholde eksisterende relasjoner, både mennesker i mellom, bedrifter i mellom og mellom mennesker og bedrifter. Kanskje ikke spesielt forutseende, men jeg tror likevel det er dette 2013 kommer til å handle om. Vi har hatt noen år nå hvor det har handlet om å forklare hvilke muligheter teknologien og sosiale nettverk har, og det tror jeg de aller fleste nå har erkjent. De siste årene har også, for en god del, handlet om å gjøre fantastisk store ting, det ene større enn det forrige, og med disse nye, teknologiske mulighetene og plattformene, er det blitt laget fancy, kreative og spektakulære kampanjer og løsninger.
Jeg tror 2013 kommer til å handle om balanse, relasjoner og genuin verdi. Jeg tror vi som forbrukere har fått så mange muligheter, så mange tjenester og produkter å velge fra, at vi begynner å velge mer med omhu fremover. Nyhetsverdien av en ny app, en ny telefon, et nytt sosialt nettverk, tror jeg har lagt seg litt nå – folk flest er godt fornøyd med situasjonen slik den er. Brorparten av befolkningen (oss nerder ekskludert) har telefoner som gjør mer enn de trenger at de gjør, de vet de har et hav av apper å velge mellom og de er med på mange nok av sosiale nettverk. Om noe nytt skal dukke opp, noe som vil kreve en innsats av forbrukeren, vil det vurderes nøye om det er verdt det. Det vil dermed kreve mer av alle som produserer / lager tjenester, produkter, sosiale nettverk, og det igjen vil gi oss forbrukere bedre og bedre løsninger. Tid er definitivt en knapp ressurs for folk, og jeg tror at det vil bli tydeligere at folk forventer effektivitet, hurtig tilgjengelig informasjon, at tekniske ting fungerer 100% og vel så det, når vi som forbruker ønsker det. Men samtidig; at vi som forbrukere også tillater oss å ta pauser, slå av, koble oss ut, og forventer at det blir respektert.
Jeg tror derfor det kan dukket opp tjenester, grupper, apper o.l. som har dette som fokus, å roe ned, balansere og variere. Vi har sett mange slike allerede. OmmWriter, et tekstbehandlingsprogram á la Word, men som blocker ut alle varslinger, spiller beroligende musikk og «tar» hele skjermen din, er ett eksempel – og det finnes mange flere og jeg blir ikke overrasket om det dukker opp andre av mer og mer avansert variant i 2013. At man setter telefon / mac / nettbrett i «Hjemme-modus» og dermed kan sile lett og effektivt hvilke type varslinger som slipper gjennom, kanskje? Jeg tror også at en teknologisk trend for 2013, er at stadig flere bedrifter skjønner og erkjenner at det ikke er selve teknologien det handler om, men menneskene som deler og benytter teknologien. Jeg tror stadig flere, både forbrukere og bedrifter, forstår at teknologien kun er et hjelpemiddel, en teknologisk mulighet, som legger til rette for at det det virkelig handler om, kan få plass. Det å skape relasjoner, knytte forbrukere til seg (og sin merkevare) og det å kunne gi noe tilbake, både til samfunnet, sine venner, andre forbrukere, andre bedrifter – det tror jeg kommer til å stå i fokus det kommende året.
Og jeg tror stadig flere bedrifter vil ha bedre grunnlag for å få «mykere» strategier godkjent i styrene sine, ettersom stadig flere av de «harde» verdiene nå kan måles og gjøres lettere tilgjengelig for evaluering og forankring. Jeg tror 2013 kommer til å bli et godt år for folk og bedrifter som evner å sette andre foran seg selv, i raushetens tegn – og dermed være med på å skape et sunnere og bedre samfunn.
Mobilkrigen:
Jeg for min del, er storfornøyd om konkurransen her vil tilspisse seg – det tror jeg nemlig er et gode for oss som forbrukere. For min egen del ser jeg ikke for meg at jeg kommer til å gå vekk fra Apple noen gang, som operativsystem, for til det er jeg nok for glad i at mine macer, telefoner, nettbrett og tv-fremvisere virker sømløst og nydelig sammen. Men, jeg bruker flere tjenester fra Google i dag, og jeg ser absolutt for meg at om konkurransen her vil tilspisse seg, så tvinger det seg frem noen nye løsninger som jeg godt mulig vil ta i bruk på den ene eller andre måten. Alt handler om å skape noe som tilfører verdi og gjør hverdagen enklere. Jeg er ikke blant dem som er mest engasjert i operativsystemkonkurransen, og er heller ikke mest oppdatert på den, men jeg tror Apple har tatt en så god og stor posisjon nå, at Google og Microsoft skal kjempe godt om de vil klare å ta den ledende posisjonen. Men at de kan ta deler av markedet, det er jeg ikke i tvil om.
_________________
Selskap: Halogen
- Navn: Jørgen Helland
- Stilling: Senior Digital Rådgiver
- Facebook-side: HalogenAS
- Twitter: @jorgenhelland
- LinkedIn: Jørgen Helland
- Klout-Score: 58 – https://klout.com/#/jorgenhelland
- Har iPhone og iPad, vet ikke om jeg kommer til å bytte i 2013
Sosiale medier:
For virksomheter tror jeg det vil bli mye mer fokus på mennesker og mindre på teknologi. Mer målsettinger og mer måling. Bedre staffing, mindre hallelujah, mindre offentlig debatt om sosiale medier. Færre vil fortelle mye om det de gjør i sosiale medier og færre busser vil være på Facebook!
Teknologiske trender:
4G hvis de får det skikkelig i gang. Hvis ikke er det de store one-screen-tankene som dominerer, og ikke minst den papirløse frostskrapen :)
Mobilkrigen:
Ingen formening om hvem som vinner og hvem som taper, jeg driter i operativsystemer. De skal bare funke. Men valg av operativsystemer er et verdivalg, ikke et praktisk.
_________________
Selskap: Itera Gazette
- Navn: Stein Arne Nistad
- Stilling: Direktør for rådgivning
- Facebook-side: Itera Gazette
- Twitter: @Senorc
- LinkedIn: Stein Arne Nistad
- Klout-Score: 52 – https://klout.com/#/senorc
Sosiale medier:
Social Business fokus. Nytteverdi gjennom sosiale virksomhetsnett. B2B communities. Facebook viktigere som «landingssider» for bedrifter.
Teknologiske trender:
2013 blir et motbakkeår for Apple. Jobs-magien på hell – og selskapet innoverer ikke på samme måte. Ytterligere brett fokus. Windows-baserte nettbrett tar markedsandeler. Hybridløsninger Brett og PC i ett (ala Samsung PCene). Mobilitet ruler – mer fokus på responsiv web – mindre på apper.
Mobilkrigen:
Tror Windows og Android vil øke. Windows kan lett bli en overraskelse – pga. transparens (Pc, brett, Mobil) mellom enheter i bedriftsmiljøer.
_________________
Selskap: Avanade
- Navn: Bjørn Unndersaker
- Stilling: Markedssjef
- Facebook-side: Avanade Norway
- Twitter: @bunners
- LinkedIn: Bjørn Unnersaker
- Klout-score: 51 – https://klout.com/#/bunners
- Har Windows telefon og iOS-basert nettbrett. Vet ikke om jeg vil bytte i 2013
Sosiale medier:
Jeg tror Facebook taper moment i Norge. Den eksperimentelle fasen, hvor millioner ble pøst inn i Facebook-kampanjer, med mål om å samle antall fans, er forbi. Jeg tror mange bedrifter har blitt skremt av at de nå ser at Facebook skal ha betalt for at de skal kommunisere med mer enn en brøkdel av sin egen fanbase, og da blir det tydelig at mange har investert dyrt i en kommunikasjonskanal de har lite kontroll over. Det bidrar forhåpentligvis til mer debatt om suksesskriterier. Markedet profesjonaliseres og måleverktøy, som Sysomos, får et godt år. LinkedIn utviklet seg mer i 2012 enn alle de foregående år tilsammen. Jeg tror alt ligger til rette for at LinkedIn blir en vinner i 2013.
Teknologiske trender:
Vi er fortsatt midt inne i Consumerization of IT-bølgen, og den fortsetter med uforminsket styrke i 2013. De fleste bedrifter er skikkelig bakpå når det kommer til å tilpasse seg mobile enheter og BYOD. Det er for eksempel et stort sprik mellom hvor mange som ønsker å handle fra mobile enheter, og antall tilbydere av mobil netthandel. Mange har ennå ikke tilgang til mobil nettbank, og tjenester som BankID og Verified By Visa bremser mulighetene for mobil netthandel. Selv de store nyhetsnettstedene har store begrensninger på sine mobiltilpassede sider. Og bedrifter har i liten grad tilrettelagt interne systemer, for eksempel fagsystemer og Sharepoint, for mobile enheter. Innenfor mobilitet er næringslivet fortsatt på krabbestadiet, og i 2013 vil vi se en forrykende utvikling. For nå har alle fått opp øynene for at mobilitet endrer alt. Mobilitet går som hånd i hanske med cloud. Programvareutvikling handler i dag om HTML5 eller apper, og skyen er navet som binder alt sammen.
Mobilkrigen:
Hva gjelder pc vil Microsoft beholde sin dominerende markedsandel. Jeg tror nye pc-modeller med pent design og Windows 8 gjør at færre forbrukere kommer til å ville hoppe over til Mac, som inntil nå har fått være i en egen klasse på design. På smarttelefon har Google 75% av markedet globalt, mens oljedrevne norske lønninger gjør at Apple har høyere markedsandel i Norge enn de 15% Apple har globalt. Jeg tror hovmod står for fall. Når Eric Schmidt i Google går ut i mediene og sier at de har vunnet smarttelefonkrigen, så minner det meg om tidligere vinnere som Word Perfect, Palm, MSN Messenger, AOL, MySpace og Nettby. Er det en ting som bransjen bør ha lært, så er det at ingenting varer evig. Android har rimelig stor fallhøyde nå. De har vunnet på å simelthen ha det eneste brukbare alternative smarttelefon-OS-et til iOS. Men fryktelig innovativt har det aldri vært, og for apputviklere er det et mareritt. Siden manglende åpenhet vil gjøre at Apple er dømt til å forbli en nisjespiller i høyendemarkedet, slik de også er på pc, finnes det bare en troverdig konkurrent, nemlig Microsoft. Jeg har selv en HTC 8X, og anbefaler gladelig Windows Phone 8. Det er nyskapende, effektivt og rålekkert. Microsoft har en markedsandel på et par prosent, og det er akkurat som fortjent.
Nye Windows Phone 8 fortjener en langt høyere markedsandel, noe både Gartner og IDC tror at Microsoft kommer til å få. På nettbrett har jeg ingen problemer med å forstå at iPad er barnas førstevalg, med de hundretusener av spill som finnes. iPad Mini er den perfekte julegaven til 8-åringen. Og noe av det smarteste Apple noensinne har gjort har vært å ikke lage brukerpålogging på iPad-en, slik at man faktisk trenger en enhet per person. Jeg har huset fullt av dem. Jeg har vanskelig med å finne et eneste argument for å heller velge Android fremfor iPad, og registrerer at man får Android-nettbrett kastet etter seg når man kjøper alt fra bil til kamera eller tv, samtidig som trafikklogger viser at de knapt brukes til å surfe på nett. Og da kan man jo lure på om de brukes til noe som helst… Jeg kjenner mange som har en i skuffen. Jeg tror iPad vil beholde en dominerende posisjon også i 2013, men også innen nettbrett har Microsoft et avgjørende år foran seg. Veien til forbrukeres hjerter er veldig avhengig av produsentene, og spørsmålet blir om hardware og pris blir nok attraktivt til å ikke velge iPad, som har hatt en meget hyggelig pris for å være et Apple-produkt. Microsoft blir avhengig av at leverandørene for kanon-testresultater i mediene, og fornøyde brukere som deler sine erfaringer, slik at de kan få en snøballeffekt. For bedrifter har Windows-nettbrett mye for seg, og jeg har snakket med flere IT-direktører som håper at Windows 8-nettbrett kan bli deres anbefalte eller supporterte alternativ for mobile arbeidere. Her har Microsoft en kjempemulighet, men dette markedet beveger seg langt tregere enn forbrukermarkedet.
_________________
Selskap: Telekompetanse
- Navn: Eivind Jonassen
- Stilling: Avdeling- & Produktsjef
- Facebook-side: Selskapet har ingen Facebook-side
- Twitter: @ejonassen
- LinkedIn: Eivind Jonassen
- Klout-Score: 50 – https://klout.com/#/ejonassen
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i løpet av 2013
Sosiale medier:
Jeg tror vi fortsatt vil være litt avholdende og skeptiske til de sosiale kanalene, med mindre bedrifter åpner seg mer opp og deler av sin kunnskap. Vi må tørre mer og vise hvem vi er for at sosiale medier skal «ta av» i bedrifts sammenheng.
Teknologiske trender:
Innenfor unified communications tror jeg nok de store mobil leverandørene, som f.eks. Telenor med sin satsning på MS Lync vil gjøre et stort innhugg i SMB markedet. Jeg tror veldig mange vil få dekket et behov de ikke har kunne få tilfredsstilt tidligere, samtidig til en meget gunstig pris. Kampen mellom de største UC leverandørene vil nok være på samhandling og video. Jeg tror derimot ikke samhandling eller video for den sakens skyld er ment for den mobile brukeren — uavhengig av hva produsentene mener om saken. Jeg oppfatter samhandling og video på mobile enheter som «nice-to-have» for den genrelle bruker. Det finnes selvfølgelig egne nisjer hvor video på mobile enheter er høyst aktuelt.
Mobilkrigen:
Microsoft vil tape med sitt Windows 8. De ser ut til å ha feilet med desktop-varianten som gjør at helheten de satset på ser ut til å floppe fullstendig. Google vil nok fortsette å vokse med sin Android, mest fordi prisen og utvalget av modeller passer til hvermansen. Apple vil kanskje stagnere litt i sin vekst. Mye av innovasjonen og drivkraften i selskapet ser ut til å ha blitt borte med Steve Jobs. Samtidig skuffet de veldig med iPhone 5, og det ble mye bråk med to lanseringer av iPad i samme kalenderår. iPhone 5 mangler samtidig 4G støtte i Norge, men det vil kanskje komme i 2013.
_________________
Selskap: Cisco
- Navn: Jørgen Myrland
- Stilling: Adm dir
- Facebook-side: CiscoNorway
- Twitter: @jmyrland
- LinkedIn: Jørgen Myrland
- Klout-Score: 50 – https://klout.com/#/~953092
- Har Android smarttelefon og nettbrett og kommer sannsynligvis ikke til å bytte i løpet av 2013
Sosiale medier:
Facebook og Twitter vil fortsatt dominere privatmarkedet, selv om vi etter hvert vil få nye sosiale medier med mer spesialisert fokus. Identifikasjon vha. Facebook og Twitter vil bli de vanligste måtene å ta i bruk nye eksterne tjenester. Sosiale medier vil ta over for sms og epost, men disse mediene sliter med å skape inntekter, bl.a. fra annonsører. De må finne nye inntekter, og rettighetsbråket rundt Instagram nylig er bare en sped begynnelse på hva vi kan vente oss i den sammenheng.
Teknologiske trender:
Smarttelefoner vil bli like viktige som PCer for bruk av Internett. – Vi får veldig mange nye ‘dingser’ med sensorer og aktivatorer som alle skal på nett. Det vil bli vanlig med sanntid overvåking av kroppen vår, både for trening og ellers. – De fleste vil ta i bruk private betalbare skytjenester som Dropbox o.l. for automatisk backup og deling mellom mobile enheter, PC, lesebrett og TV. – Bedriftene vil la sine medarbeidere selv få velge både type smarttelefon og type PC eller Mac. IT-avdelingene vil legge til rette for valgfrihet.
Mobilkrigen:
Blant smartmobiler kommer Android til å øke det globale lederskapet til over 80% målt i antall, opp fra 75% i 3. kvartal 2012. Apple vil trolig stabilisere seg rundt 15%. Windows8 vil kapre 3-4% av volumet. Apple vil fortsette å dominere markedet for lesebrett, etterfulgt av Android og Kindle, Det kan tenkes at Windows 8 kan gjøre et visst inntog her med de nye hybride ultrabook’ene. På PC-fronten vil Mac vil for alvor gjøre sitt inntog i bedriftene etter hvert som IT-sjefene finner ut at levetidskostnadene totalt sett er lavere for Mac, og fordi brukerne blir mer tilfredse. Windows8 kan være en oppgraderingsvei, men mange bedrifter vil nok teste Windows8 grundig før man utsetter brukerne for det nye brukergrensesnittet som har fått en blandet mottakelse. For øvrig vil vi se massiv overgang til Ultrabooks med SSD lagring. Overgangen vil bidra til at PC’ene jevnt over blir litt dyrere; og brukerne blir langt mer tilfredse.
_________________
Selskap: Nordskar Kommunikasjon AS
- Navn: Nils Petter Nordskar
- Stilling: Superhelt
- Facebook-side: Ingen egen Facebook-side
- Twitter: @Nils_P_Nordskar
- LinkedIn: Nordskar
- Klout-Score: 49 – https://klout.com/#/Nils_P_Nordskar
- Har iPhone og iPad og vet ikke om jeg kommer til å bytte i løpet av 2013
Sosiale medier:
Jeg håper og tror at stadig flere virksomheter går fra å være aktive på sosiale medier til også å integrere hele sosiale medier logikken i sin egen hverdag og virksomhet. I USA ser vi eksempler på dette og prosjekter som Fab.com tøyer strikken lengst for tiden. Det skal bli spennende å se om norske selskaper klarer noe i nærheten, selv om Fab.com er en helt spesiell forretnignsidé. Det er uansett mye å lære.
Teknologiske trender:
Jeg er ingen teknolog, men det vil vel ikke overraske noen om mobile løsninger ligger i bunn for mye av det som skjer i 2013. Streaming av musikk og filmer blir stadig enklere – jeg tenker det også vil bli behov for teknologi som gjør slike tjenester stadig mer tilgjengelig.
Mobilkrigen:
Til tross for Apples forsprang mht brukervennlighet, vil nok Android fortsette å spise av eplekaken i 2013. Microsoft+Nokia blir en slager, tror jeg. Det blir å gjette, men jeg gjetter allikevel at Microsoft vil lykkes med Windows og får suksess med sine mobile løsninger fremover.
_________________
Selskap: DIFI
- Navn: Eirik Andersen
- Stilling: Kommunikasjonsdirektør
- Facebook-side: Ikke egen Facebook-side
- Twitter: @EirikAndersen19
- LinkedIn: Eirik Andersen
- Klout-Score: 43 – https://klout.com/#/EirikAndersen19
- Har Android smarttelefon og iPad nettbrett. Kommer sannsynligvis ikke til å bytte i løpet av 2013
Sosiale medier:
Utviklingen går aldri så raskt som early adopters sier det vil gjøre. Ergo, som for 2012 vil vi i 2013 se at folk sakte men sikkert blir mer bevisst sin bruk av sosiale medier og skillet privat og jobb. De delene av offentlig sektor som har brukernære tjenester vil i 2013 høste enda mer erfaring av sitt arbeid med sosiale medier som vil gi økt brukertilfredshet.
Teknologiske trender:
Samhandlingsteknologi integrert på mobile løsninger. Ungdommen gjør det helt naturlig allerede, og det er dags for at virksomheter tar skrittet fullt ut. Folk har høye forventinger til ledere, og ønsker personlig, direkte kontakt med toppen, enten det er ansatte, kunder, konkurrenter, samarbeidspartnere, kandidater eller andre viktige målgrupper. Tiden strekker ikke til for å nå alle, så vi vil derfor se flere eksempler på ledere som tar i bruk nettmøter, videokanaler (feks youtube), blogger, podcasts og lydfiler via Twitter/RSS feeds for å engasjere til dialog.
Mobilkrigen:
Muligens naivt, men kundene vinner. Disse 3 aktørene vil jobbe svært hardt for å finne de beste løsningene. Skillet jobb/privat er ikke er like tydelig lenger, så avanserte mobile løsninger som folk opplever som enkle å bruke vil fortsatt være viktig. Samtidig forventer folk at «alt» man trenger når man trenger det er tilgjengelig, så de som lykkes med «sømløs integrasjon som funker» vil ligge godt ann i løypa. Dette markedet er faktisk fortsatt relativt ungt, så vi vil helt sikker se konsolidering og noen spektakulære fusjoner/oppkjøp/samarbeidsformer.
_________________
Selskap: IBM Norge
- Navn: Arne S Nielsen
- Stilling: Collaboration and Social Business Evangelist
- Facebook-side: IBMNorge
- Twitter: @mynotesblog
- LinkedIn: Arne S Nielsen
- Klout-Score: 43 – https://klout.com/#/mynotesblog
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i løpet av 2013
Sosiale medier:
Vi vil se noen åpne sosiale forbrukermedier forsvinne fordi brukerne etterhvert mister interessen og fordi man blir mer bevisste på vern av sitt privatliv. Så vil vi se sterkt økende interesse for bruk av lignene teknologier og arbeidsmetoder i profesjonell sammenheng, både internt og eksternt.
Teknologiske trender:
Mobile løsninger på håndholdte enheter vil komme enda sterkere. Kravet til åpenhet på tvers av plattformer vil også øke. Brukerne vil ønske seg bort fra proprietære løsninger som binder dem til å velge alt fra en og samme leverandør.
Mobilkrigen:
På lang sikt vil Microsoft se en synkende tendens fordi de binder brukeren til å velge alt på deres plattform i langt større grad enn andre leverandører. Apple vil stige sterkt på grunn av håndholdte enheter og vekst i bedriftsmarkedet, mens Google ikke vil oppleve bærekraftig vekst på OS-siden.
_________________
Selskap: Microsoft Norge
- Navn: Børge Hansen
- Stilling: CTO MIcrosoft Norway
- Facebook-side: MicrosoftNorge
- Twitter: @Borge3000
- LinkedIn: Borge3000
- Klout-Score: Ikke registrert
- Har Windows OS på telefon og nettbrett og kommer ikke til å bytte i løpet av 2013.
Sosiale medier:
I 2013 vil vi se at sosiale medier bredder seg ut til enda flere plattformer og dingser. Men i år tror jeg vi ser en oppblomstring av «singlepurpose» sosiale nettverk. Suksessen til Pinterest og Instagram har vist at det er mulig å kunne konkurrere med Facebook, om man spisser tematikk og funksjonalitet.
Teknologiske trender:
Mobilen komplettert av nettbrett overtar som internetts største plattform, også i Norge. Med nettskyen i ryggen kommer mobile tjenester til å være ryggraden i utviklingen. (Personlige)Økosystemer av tjenester knyttet til plattformen kommer til å bli avgjørende, og vil i større grad også bli levert av OS leverandørene som kompliment til hardwaren. Annonsering og andre forretningsmodeller kommer til å måtte revideres. 2013 blir året der nettbrett må bli produktive og for alvor blir en del av arbeidsverktøyet vårt.
Mobilkrigen:
På mobil og nettbrett kommer Apple til å tape marked til både Google og Microsoft. På PC siden kommer Microsoft til å vinne terreng, og fremdeles være den største aktøren.
_________________
Selskap: McAffe
- Navn: Leif Sundsbø
- Stilling: Territory Manager Iceland & Norway
- Facebook-side: McAfee
- Twitter: @LeifSundsbo
- LinkedIn: Leif Sundsbø
- Klout-Score: Ikke registrert
- Har iPhone og iPad og kommer ikke til å bytte i 2013
Sosiale medier:
Kommer til å bli økt bruk, samtidig som det blir mer «personifisert».
Teknologiske trender:
Økt bruk av mobiltelefon, BYOD trenden fortsetter, andelen PCer synker til fordel for nettbrett. Betalingsløsninger for mobiltelefon begynner å ta av. «Internet of Things» Personlig cloud Apper tar over for applikansjoner, også i bedrifter.
Mobilkrigen:
Apple vil fortsatt ha sine tilhengere, men miste markedsandeler. Microsoft vil fortsatt tape markedsandeler og Google vil få økt markedsandel basert på at det blir flere tilbydere av Google sitt operativsystem.
_________________
Selskap: TV Vest AS
- Navn: Alain Fassotte
- Stilling: Salg- & Markedssjef
- Facebook-side: TVVest
- Twitter: @selgeren
- LinkedIn: Alain Fassotte
- Klout-Score: Ikke registrert
- Har iPhone og iPad og kommer sannsynligvis ikke til å bytte i 2013
Sosiale medier:
Sosiale medier vil få en enda større samfunns- og næringsrolle i 2013. Relasjonsgenerasjonen (post internett) tar over flere og flere ledende stillinger. Dette vil prege både samfunns- og næringslivet. Min spådom er at LinkedIn vil bli det store sosiale mediet i 2013 og ta over mye av deling av fagstoff som finnes på Twitter i dag. 2013 blir også året da flere bedrifter tar i bruk video både for intern og ekstern kommunikasjon. Google + vil bli platform for videodeling slik Instagram er for bilder.
Teknologiske trender:
2013 blir året da video/levende bilder eksploderer på nett. 2013 blir året da flertallet tar i bruk streaming basert (ip)TV. (HBO, Netflix, etc.) Nettbrett og smarttelefon vil være primær skjerm.
Mobilkrigen:
Apple kommer til å bli «taperen» mens Microsoft 2013 kommer til å bli «vinneren». Når det er sagt, ser jeg samtidig en utgjevning av operativsystemene hvor alle tre har sine styrker og svakheter. Apple vil bli taperen grunnet at de vil tape terreng i forhold til kvalitetsomdømme. Microsoft blir vinneren grunnet deres markedsandel, samt deres nye profil.