fbpx
Grohe Sense Guard

Skaff deg Grohe Sense Guard før du opplever vannlekkasje

Unngå vannlekkasje og -skade med smart lekkasjestopper og smarte sensorer med Grohe Sense Guard. Da har du full oversikt og kontroll over vannforbruk, fuktighet og varme i huset ditt. Rett fra smarttelefonen.

Kaldt gulv i første etasje

Sist vinter opplevde jeg det mange av oss frykter. Vannlekkasje og påfølgende skader. Hadde jeg hatt Grohe Sense Guard installert i forkant hadde lekkasjen vært oppdaget og avverget lenge før det ble en reel skade.

I mitt tilfelle tok det flere dager før vannlekkasjen ble oppdaget. Og da ble det samtidig oppdaget en vannlekkasje og –skade til.

Huset vårt er forholdsvis nytt, men ikke så nytt at det var installert med vannsensorer. Ikke så nytt at hovedkranen var installert med utstyr som kunne skru av vannet hvis det ble oppdaget lekkasjer eller uvanlige svingninger i vannforbruket.

I huset vårt har vi vannbåren varme i alle tre etasjer. Varmen reguleres av termostater som justerer varmen basert på temperaturen i rommet. Dysene blir således justert ”automatisk” av en sentral enhet i hver etasje.

En kald desember morgen var det derimot ikke varmt på gulvet. Det var iskaldt. Den sentrale enheten i første etasje hadde ”takket for seg”. Rørleggeren som var med å bygde huset ble tilkalt for å erstatte den defekte enheten med en ny. Derimot hadde ikke rørleggeren en enhet på lager, og løsningen – siden det var så kaldt – ble å fjerne den defekte enheten, og la varmen slippe til via manuelle dyser.

Det skulle vise seg i ettertid at en av pakningene på anlegget røk, noe som førte til at små mengder av vann begynte å ”piple” ut av det ene røret og ned på tregulvet. Alt dette skjedde inne i et eget lite skap, inne i klesskapet i første etasje.

 

Begynte å komme vann inn på kontoret mitt i kjelleren

Det skulle gå noen uker før vi oppdaget at pakningen hadde røket. Rørleggeren hadde fortsatt ikke kommet tilbake med en nyhet. Årsaken til oppdagelsen stod jeg for selv.

Mitt kontor har jeg hjemme. I kjelleren. Rett innenfor vaskerommet vårt, og ganske så rett ovenfor klesskapet hvor det hadde ”piplet” vann ut av det ene røret konstant siden pakningen røk.

Og det var akkurat slik jeg oppdaget lekkasjen. Lyden av vanndråper som traff flisene på vaskerommet. Og deretter synet av gipsplatene i taket over mitt eget kontor som hadde begynt å ”gi etter”.

 

vannlekkasje

 

Kontor uten gulv, vegg og tak

For å gjøre en lang historie kort, så ble enden på visa at store deler av taket på mitt kontor og vaskerom måtte rives opp. I tillegg måtte veggen mellom vaskerommet og kontoret mitt også erstattes. Og hele gulvet måtte også byttes.

 

vannlekkasje

 

Og det var da vi oppdaget den andre vannlekkasjen. Den kom fra kjelleren. I det samme ”rørsystemet” som i første etasje.

 

vannlekkasje

 

Lekkasjen hadde mest trolig alltid vært der, men vannet som kom ut og rant ned på gulvet – mellom betongen og gulvbelegget, var så begrenset at varmekablene i stor grad absorberte vannet.

To lekkasjer er to forskjellige forsikringssaker. Og dermed også to egenandeler. Ikke et vondt ord om forsikringsselskapet mitt. If levde så til de grader opp til sitt eget slagord; slapp av, det ordner seg.

Verre var det med rørleggerselskapet jeg brukte. De var mest av alt opptatt av å fraskrive seg alt ansvar. Og samtidig fakturere så mange timer som mulig. Og mange av timene som rørleggeren var hjemme hos meg, var vi ikke hjemme. Ring Doorbell og mine overvåkningskameraer inne i huset kunne derimot ”avsløre” at det ikke ble jobbet like mange timer som det ble fakturert for.

Uten å generalisere ”for mye” ble det brukt blant annet litt tid til å slappe av med en sigg eller to i ny og ne. Derfor ble vi også enige til slutt å ”kappe” av noen timer fra regningen.

 

Hadde jeg bare hatt Grohe Sense Guard

Jeg burde jo ha visst bedre. Jeg burde jo ha skaffet meg Grohe Sense Guard fra før av. Da hadde all frustrasjon, tid og ikke minst penger vært eliminert. Grohe hadde oppdaget vannlekasjen lenge før det hadde blitt en skade, for hovedkranen hadde blitt stengt.

Men bedre sent enn aldri. Jeg lærte ”the hard way”. Nå sitter det en sensor i alle tre etasjene – inne i de respektive skapene hvor vannrørene til gulvvarmen er plassert.

vannlekkasje

I tillegg til sensorene er det installert en ”vakt” – en vannstopper – som stenger hovedkranen om det oppdages en lekkasje, om et toalett drypper over lengre tid eller om jeg bruker uvanlige mengder med vann. Som for eksempel hvis ungene er hjemme alene og glemmer å skru av vannkranen til badekaret. Eller hvis jeg vanner plenen ”uforholdsmessig” lenge.

vannlekkasje

Kan du gjette fra bildet under når jeg vannet plenen i slutten av august?

 

vannlekkasje

 

”There’s an app for that”

Og det er selvsagt også det geniale med Grohe Sense Guard. Alle enhetene er tilkoblet mitt trådløse nettverk og ”snakker” med Grohe Ondus-appen på min smarttelefon (app til både Android og iOS).

 

vannlekkasje

 

Fra appen kan jeg se hvordan det står til med batterikapasiteten på sensorene. Grohe Guard (vannstopperen) er tilkoblet strøm, så der trenger jeg ikke å bekymre meg. I tillegg kan jeg få løpende oversikt over hvordan det er med fuktighet og temperatur. Og her stiller jeg selv inn minimum og maksimumsnivå, slik at jeg blir ”notified” hvis disse brytes. Hvis det er mer/mindre fuktig enn det bør være, eller for kaldt eller varmt.

 

vannlekkasje

 

I mine tilfeller, hvor sensorene er plassert inne i et skap, hvor det skal være tørt, vil du sette opp andre verdier, enn om du plasserer en sensor inne på et baderom eller vaskerom.

 

vannlekkasje

 

 

Skaff deg Grohe Sense Guard før uhellet er ute

Det er egentlig ikke så mye å lure på. Alle hjem bør ha en slik løsning. Grohe Sense Guard koster ikke noe særlig mer enn en egenandel. I tillegg sparer du all den tid, jobb og frustrasjon som følger med en vannskade.

Her hjemme føler vi oss langt mer tryggere på å slippe tilsvarende uhell igjen, etter at vi fikk installert Grohe Sense Guard-løsningen som består av lekkasjestopperen og 3 vannsensorer.

Prisen er heller ikke avskrekkende. Et Google-søk gir deg en pris på rett i underkant av 6.000 kroner inkludert moms. I tillegg kommer kostnaden for å få installert lekkasjestopperen. Resten av jobben med å installere den, samt sensorene gjør du enkelt selv via Grohe Ondus-appen. Det hele tar kun noen få minutter.

 

 

Skru av og på vannet, uansett hvor du befinner deg

Har du glemt å skru av vannet før du dro på ferie? Da er det bare å skru det av via mobilen din. Glemte du å skru av vannet på hytta før du stengte den for vinteren. Grohe Ondus-appen løser det med fingertuppen din.

Skal du fylle opp bassenget og vet du kommer til å bruke mer vann enn normalt? Da kan du enkelt justere opp maks. nivået før Grohe oppdager ”unormaliteten” og skrur av vannet for deg.  Eller skru av ”autoclose”-funksjonen, fordi du vet du kommer til å bruke mye mer vann enn hva maksimalt nivå tillater.

 

vannlekkasje

 

Har du tidsinnstilte intervaler på når du vanner plenen, kan du enkelt konfigurere sprinkler-modus fra appen.

Kort oppsummert; Alle hjem bør ha en Grohe Sense Guard-løsning!

 

 

GROHE Sense Guard fungerer sammen med Nest

Ved å koble Sense Guard til Nest gjør du det mulig å oppnå et enda høyere nivå av vannsikkerhet ved å slå av vannet hver gang du forlater hjemmet ditt. Ved å kommunisere hjemme/borte-status fra Nest er det mulig å slå av vannet automatisk, enten umiddelbart eller med en tidsforsinkelse (for eksempel hvis du forlater vaskemaskinen). Når du kommer hjem igjen bli vannet automatisk slått på igjen.

Les mer om Grohe Sense Guard her. Her finner du også en oversikt over forhandlere som selger Grohe Sense Guard.