fbpx
Schibsted

Schibsteds toppleder Sunde er sint. Uten at det hjelper.

Schibsteds Ole-Jacob Sunde er sint på de fleste og krever at Facebook og Google blir skattlagt. Som om det er nok til å redde Schibsted og norske mediehus.

Samme dag som Mark Zuckerberg kunngjør at de har nådd en ny milepæl; to milliarder månedlige brukere, er Schibsted-toppen Ole-Jacob Sunde sint igjen på Facebook. Mest sint er han denne gangen på norske politikere. Politikere som han kaller dobbeltmoralske i Klassekampen. Årsaken er at de på den ene siden kritiserer Facebook for å ikke skatte av inntektene sine i Norge, mens de på den andre siden bruker Facebook aktivt i valgkampen.

– Politikerne viser en dobbeltmoral når de på den ene siden er opptatt av mediemangfoldet og setter ned utvalg som skal vurdere dette spørsmålet, mens de på den andre siden er opptatt av å bruke Facebook for å vinne stortingsvalget. De ser ut til å glemme at selskapet ikke betaler skatt i Norge og gjemmer overskuddet i skatte­paradis, uttalte Sunde til Klassekampen

Det er mediekrise må vite, og Facebook (og Google) har all skyld. Det er lett å glemme alle andre amerikanske selskaper som siden 90-tallet har operert med  akkurat samme selskapskultur, men som ikke har «truet» norske mediehus. Det handler åpenbart ikke at skatte-unndragelsen er et problem, så fremst det ikke dreier seg om selskaper som Sunde og Schibsted føler seg truet av. Disruptet av.

Les også: Schibsted-topp vil ha «nasjonal dugnad» til felles kamp mot globale giganter som Google og Facebook (Medier24)

For ordens skyld; Facebook, Google og alle andre selskaper som gjør «business» i Norge, bør betale skatt. Punktum.

Når det er sagt, så vil ikke skatten verken Facebook eller Google «redde» norsk mediebransje. Ikke mer penger heller, skal vi tro Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik. Hun var klar i sin tale under fremleggelsen av Mediemangfoldsutvalgets rapport tidligere i år;

– Det fins ikke nok penger til å redde dere.

Les også: Digital markedsføring via Facebook og Google vokser fryktelig raskt

Facebook og Googles omsetning vil sannsynligvis ende opp på et sted mellom fire og fem milliarder i år. Jeg estimerte i januar i år at Facebook og Google ville ende opp i løpet av 2017 på et sted mellom seks og syv milliarder, gitt at de vokser like raskt i 2017 som de gjorde i 2016.

Og la det også være «klinkende» klart; Facebook og Google vokser ikke så raskt fordi de ikke betaler skatt, men fordi produktene deres er fryktelig mye bedre enn hva noe nasjonalt eller internasjonalt mediehus har klart å utvikle. Derfor har de selv også gjort seg fryktelig avhengig av Facebook og Google selv.

 

Schibsted

Schibsteds aviser er blant de største og mest ivrige selv på Facebook

Sunde sine aviser er blant landets mest ivrige på Facebook. Totalt har avisene hans over 1 million Facebook-fans, og de legger ut i gjennomsnitt over 100 Facebook-poster hver eneste dag, skal vi tro analyseverktøyet Fanpagekarma. Det er grunn til å anta at de bruker Facebook av samme årsak som norske politikere; det «funker». Det blir dobbeltmoralsk å påstå at norske politikere er dobbeltmoralske fordi de på den ene siden bruker Facebook samtidig som de vil redde mediemangfoldet i Norge.

Det er lov (og fullt mulig) å ha to tanker i hodet samtidig; å bruke verdens største nettverk for å nå sine velgere og publikum, samtidig som de vil jobbe for å rette opp i skattespørsmålet. Noe de bør gjøre. Men å slutte å bruke Facebook er like «hodeløst» av norske politikere som det antakeligvis vil være av Schibsted. I alle fall så lenge ikke Schibsted – eller noen andre norske mediehus kan komme opp med et like godt alternativ.

Les også: Facebook og Google får mine reklamepenger

Kan Schibsted (eller Amedia, Polaris, eller andre) tilby Erna og Co en plattform hvor de kan snakke direkte – med tekst, bilde og video – til nesten hele Norges befolkning? I praksis helt kostnadsfritt?

Nei, jeg trodde ikke det.

Norsk mediebransje krever at Facebook og Google blir skattlagt

I midten av juni 2017 la Medietilsynet frem en tilstandsrapport, som viste at norske avishus har mistet to tredeler av sine annonseinntekter de siste ti årene.

Er det egentlig så rart? Facebook eksisterte omtrent ikke for 10 år siden. Ikke smarttelefoner eller nettbrett heller. Ikke innholdsmarkedsføring eller native advertising. Ikke hadde vi Instagram, Snapchat, Twitter, WhatsApp eller Messenger. Netflix og HBO var kun en drøm. For 10 år siden kjøpte vi papiraviser, så på lineær TV og hørte på lineær radio via FM-nettet.

Monopolet er død. Lenge leve duopolet.

Mediehusene var innholds-monopolister. I dag er realiteten en helt annen. Monopolet er opphevet. Mediemakten er fordelt, og de kommersielle mulighetene som følge av at «alle» har tilgang til internett, smarttelefoner, skytjenester og sosiale medier, er altomfattende. Det har disruptet mediehusenes forretningsmodell.  Det har flyttet inntekts-fokuset blant annet fra annonser til abonnement. Blant annet fordi de tradisjonelle annonseformatene som mediehusene har tatt seg godt betalt for, falt i verdi, men ikke minst i effekt.

Vi blokkerer de tradisjonelle annonsene. Vi har blitt «banner-blinde». Vi kjøper ikke lenger papiraviser. Vi ser ikke like mye på lineær-TV. Vi spoler over reklame. Vi betaler oss fri og vekk fra reklame. I stedet abonnerer vi på Netflix, HBO og Spotify. Og vi konsumerer mer og mer innhold på mindre og mindre flater. Flater som ikke rommer like store annonser som før. Små skjermer hvor Facebook-postene til Trine Skei-Grande får like mye plass som Facebook-postene til Aftenposten og VG. Små skjermer hvor vi får direkte tilgang til alt og alle – uten at vi må gå via norske mediehus.

Monopolet som de norske mediehusene hadde er borte. Dessverre for de samme norske mediehusene er det erstattet av et amerikansk duopol. Et duopol som vokser rekordraskt i både brukere og inntekter.

Skatt fra Facebook og Google er ikke redningen

Om Norge skulle følge den britiske modellen, og kreve inn 25 prosent særskatt for internasjonale selskaper,  som unndrar nasjonal beskatning, vil Norge kunne kreve inn om lag 400 millioner kroner fra Facebook og Google. Om fordelingen av disse midlene blir likt fordelt slik resten av norsk stønad til norske medier blir fordelt, vil mediehusene – etter at NRK har fått sine 75 prosent – sitte igjen med 100 millioner kroner ekstra i året. Det er naivt å tro at det vil løse noe som helst.

Sunde må gjerne være sint. Og han kan med rette være sint på at han må betale skatt, men at Facebook og Google slipper.

Norske politikere gjør det eneste riktige ved å være på Facebook

Men det er ikke den manglende skatten som er årsaken til at Sunde ikke selger flere annonser. Det er Schibsted sine egne kommersielle produkter som ikke er gode nok. Og det tror jeg Sunde vet innerst inne. Norske politikere gjør det eneste riktige ved å føre store deler av sin valgkamp i sosiale medier, og da spesielt på Facebook. Det er «der vi er». På samme måte som at NRK også er ivrige brukere av Facebook. Og på samme måte som Schibsteds egne aviser er svært aktive på Facebook. Det er ikke dobbeltmoralsk. Det er bare sunn fornuft. Det er sikkert kipt, men det er realiteten. Verden har endret seg fryktelig i løpet av de siste 10 årene. Det er ikke bare på annonseinntektene vi kan se det. Og skal Sunde og resten av Schibsted overleve de neste 10 årene, bør de bruke mindre tid på å være sinte på «alle andre», og heller konsentrere seg mer om hva som kommer.

Det neste grensesnittet vil være usynlig

For hvordan vil Sunde og Schibsted håndtere det neste grensesnittet. Det grensesnittet vi ikke kan se. Det grensesnittet som vil bestå av kunstig intelligens, chatboter og personlige assistenter fra Apple, Facebook, Google, Microsoft og Amazon som du kan snakke med. Vil Sunde være like sint da? På Google Home, Alexa, Cortana og Siri?

Kanskje det, men det vil ikke hjelpe. Og det tror jeg Hadia Tajik er enig med meg i.