
12 år og 2354 artikler senere, står Morten Bergh sitt råd seg like godt. Om ikke bedre
ROI – Avkastning på Investering… Mye mas synes noen, et nødvendig onde synes andre, helt naturlig vil kanskje de aller fleste mene at det er. Jeg tilhører den siste delen. Bruker man penger på noe, så bør resultatet bli at man får mer tilbake… Enkel forretningsstrategi og i all sin enkelhet. Det som ikke er like enkelt er å regne ROI på sosiale medier, og grunnen til det er at sosiale medier er så mangt. Sosiale medier, sosiale kanaler, digitale flater, sosial business, sosial omsetning (commerce) som Paal Fure snakket om på Social Media Days 2012 er bare noen eksempler på mange begrep.
For noen vil det være økonomisk fornuftig å bruke Facebook som et sosialt nettverk for å kostnadseffektivisere kundeservicen. Det er fult mulig å regne seg frem til en ROI i så måte. Andre vil feks bruke Twitter utelukkende til å tiltrekke trafikk til sin hjemmeside for økt eksponering – og som et supplement til utsendelse av pressemeldinger via tradisjonelle kanaler. Også her kan man regne seg frem til en ROI, gitt at man har innført gode rutiner og analyseverktøy for å se hvor trafikken kommer i fra, og dernest kan følge opp evnt prospekts som blir konvert til salg og omsetning.
En enkel ROI for hele virksomhetens tilstedeværelse i sosiale medier er like unaturlig som å be om tilsvarende for hele virksomheten….Den må deles opp i like mange deler som resten av organisasjonen. Innsatsen i sosiale medier bør integreres med den øvrige innsatsen bedriften gjør – være seg innenfor salg, markedsføring, kundeservice, HR, innovasjon, med mer.
Som tidligere nevnt, sosiale medier bør forankres fra toppen.
Når jeg skulle lage en ROI-kalkulator for en bedriftsblogg vurderte jeg flere parametere for hva jeg skulle regne som verdi – verdi av et besøk på bloggen feks. Kunne verdien av en person som besøkte bloggen være tilsvarende kostnaden for et PPC (pay per click) kampanje på Facebook feks? Til syvende og sist valgte jeg å droppe den tanken og heller se på hva formålet med en bedriftsblogg skal være….vise frem de ansatte, øke troverdigheten, fremme kompetansen og bygge tillitten – til selskapet, gjennom de ansatte. Gevinsten i så måte bør være økt omsetning som en konsekvens av økt tillitt.
Forutsetningen for å måle ROI-en med en bedriftsblogg vil da være at man kan følge veien fra et besøk til et salg.
En mindre bedrift som har som mål å skrive to relevante og gode bloggposter i måneden, kombinert med den innsatsen som kreves for å distribuere innholdet, holde engasjementet i gang på de utvalgte sosiale nettverkene, svare på kommentarer og innspill, formidle potensielle prospekts til de rette kontaktpersonene, osv, vil fort se at timene renner unna.
Du kan laste ned denne kalkulatoren selv og fylle inn de røde feltene etter beste evne. Hvor mye omsetter dere for, hvor mange ordre har dere i snitt hver måned? Hvis dere blogger, hvor mange flere leads tror du at dere vil kunne få? Tilsvarende spørsmål er naturlig å stille når man kjører DM-kampanjer, så hvorfor ikke på en blogg? Hubspot har i sine analyser (for amerikanske bedriftsblogger) estimert at antallet leads øker med hele 126 prosent. Hvor mange av disse vil dere igjen klare å konvertere til nye kunder?
Hvor mange besøk har dere på nettsiden, og hvilke ambisjoner har dere for bloggen? Hvor mye vil dere betale for PPC-kampanjer, og hvor mange besøk vil komme via PPC? Hvor mange vil jobbe med bloggen og de sosiale aktivitetene tilknyttet bloggen, hva er timesprisen for den enkelte ansatte, og hvor mange timer tror du hver vil bruke i løpet av en uke?
Hva synes du? «Brukanes» eller ubrukelig?