fbpx
historieforteller

12 år og 2354 artikler senere, står Morten Bergh sitt råd seg like godt. Om ikke bedre

HansPetter.info er 12 år. I løpet av disse årene har verden endret seg (nesten) til det ukjennelige. På godt og vondt. Det eneste som står seg, er hvor viktig det er å være en god historieforteller.

En viktig trend de siste årene har vært knyttet til vår egen mulighet til å bli hørt. Ved hjelp av internett-teknologi, sosiale medier og ikke minst smarttelefoner, ble mange tidligere begrensninger opphevet. Som for eksempel muligheten til å bli din egen publisist og i så måte bli din egen merkevare og etablere deg som en profil; en opinionsleder, en tankeleder, en influenser, osv. 

Personlig merkevarebygging i 12 år

24. august 2010 startet min reise i så måte. Da lanserte jeg denne nettsiden her, HansPetter.info. Og med det begynte jeg å jobbe – først ubevisst, deretter bevisst – med personlig merkevarebygging.

I løpet av disse 12 årene har jeg skrevet om mye forskjellig, selv om fellesnevneren alltid har vært teknologi. Om hvordan teknologien og digitaliseringen har bidratt og bidrar til å endre måten vi lever, leker, lærer og jobber på. Den første artikkelen jeg publiserte, handlet derimot ikke så mye om teknologi, men om historiefortelling. Om hva som kreves for å bli en god foredragsholder. 

Tittelen «Bli like flink som Apple-sjefen til å holde foredrag» hadde jeg nok endret på om jeg skulle ha skrevet den på nytt i dag. Blant annet av hensyn til SEO. 

Det er dog ikke det viktigste. Det jeg derimot finner fascinerende, er derimot det jeg skriver innledningsvis:

Morten Bergh – en tidligere kollega av meg i Cisco – sa en gang for mange år siden, at det å holde en god presentasjon dreier seg 100 prosent om å fortelle en historie – på en god måte.

Jeg skrev det her i 2010, mens rådet til Morten Bergh kom mange år før den tid. Flere år før blogging var en greie. Lenge før vi snakket om web 2.0 og sosiale medier. Og lenge før Apple og Steve Jobs hadde lansert iPhone og iPad.

Da Morten Bergh fortalte meg om viktigheten av å fortelle gode historier, var det ikke mange – i alle fall ikke i IT-bransjen – som snakket (eller skrev) om det. Det eneste vi var opptatt av – når vi skulle holde foredrag, var jo å snakke om produktene våre. Om oss selv og vår egen fortreffelighet.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Innholdsmarkedsføring uten å vite det

Unntaket var Morten Bergh, og det var kanskje også derfor han ble viden kjent i IT-bransjen som en veldig god foredragsholder; fordi han var en god historieforteller. Det gikk rett og slett historier om Morten Berghs foredragsevner. Det Morten Bergh gjorde på den tiden, uten at vi hadde et ord på det, var å levere innholdsmarkedsføring på scenen. 

Jeg synes det er litt rart å tenke på, at jeg for 12 år siden, 4 år før jeg selv skulle begynne å leve som foredragsholder, at min første artikkel skulle nettopp handle om det å være en god foredragsholder. Om det å selge drømmer og ikke produkter. Om det skape engasjement i publikum ved å være engasjert selv. Om det å snakke stort, men være relevant. 

Og ikke minst, om hvor viktig det er å øve. 

Aldri utlært. Alltid noe å endre på og gjøre bedre eller annerledes

Øvelse gjør mester. Og for å bli virkelig god, må man øve mye – og over lang tid. Og selv etter mye øving over lang tid, blir man aldri ferdig utøvd. Historiene kan alltid fortelles bedre, og ikke minst – med tanke på at jeg mest av alt snakker om teknologi og digitalisering – og teknologien hele tiden utvikles og endres – må også historiene endres og tilpasses den tiden vi lever i. For at historiene skal være relevante og aktuelle. 

Alt er endret

Derfor er det ingen som har hørt to helt identiske foredrag med meg. Det er alltid noe nytt, for det er alltid noe nytt å fortelle om. Og det kommer det til å være fremover også. For 12 år siden så vi starten på hvordan teknologiutviklingen var i ferd med å påvirke alt og alle. I dag gjennomsyrer teknologiutviklingen alle samfunnslag; fra våre liv, til vårt næringsliv. 

Det eneste som ikke har endret seg på disse 12 årene, er viktigheten av å være en god historieforteller.

Det har vært viktig helt siden vi ble mennesker. Ikke minst siden vi oppdaget ilden og samlet oss rundt bålet for å fortelle hverandre historier. Historier som den gang var som dagens nettaviser og sosiale medier. Derfor er jeg også overbevist om at det vil fortsatt være viktig å fortelle gode historier fremover, uavhengig av teknologiutviklingen. Eller kanskje til og med på grunn av teknologiutviklingen og de uheldige konsekvensene det har ført med seg. 

For selv om vi aldri har hatt like stor tilgang til informasjon og kunnskap som vi har i dag, opplever vi at fakta blir utfordret av følelser og at sannheten blir utfordret av alternative sannheter. Og at følelser og alternative sannheter som provoserer, sjokkerer, splitter, polariserer og juger «best» når også ut til flest, ved hjelp av teknologien.

Det er ett av mange paradokser og farer ved dagens teknologiutvikling. Den største faren derimot, er hvis vi slutter å snakke om det. Hvis vi overlater historiefortellingen til de som provoserer, sjokkerer, splitter, polariserer og juger «best«.

Det var i alle fall aldri dem Morten Bergh tenkte på da han ga meg det rådet for mange, mange år siden.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Se og hør historien

Du finner Teknologtrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

Abonner på YouTube-kanalen min nå