fbpx
autonome biler

Panasonic og Trend Micro sikrer selvkjørende biler mot hackere

Teknologien i selvkjørende biler kan gjøre oss sårbare for hackerangrep. Det vil Panasonic og Trend Micro gjøre noe med.

Partnerskapet mellom Panasonic og Trend Micro har som mål å utvikle IT-sikkerhetsløsninger som skal oppdage og hindre angrep fra cyberkriminelle som forsøker å ta over kjøreegenskaper som akselerasjon, styring og bremsing, inkludert bilnavigasjonssystemer og infotainment.

– Målet med samarbeidet er å heve sikkerheten til alle selvkjørende biler og dermed alle som sitter i dem. Om det er et kjøleskap, en kaffetrakter eller en bil som kobles til internett, er det ikke gitt at sikkerheten sitter i førersetet. Det kan gjøre oss potensielt sårbar for angrep fra cyberkriminelle. Og en bil som blir utsatt for cyberkriminelle kan være langt mer kritisk enn et kjøleskap som blir angrepet, sier Karianne Myrvold, kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge.

autonome biler

* Kommunikasjon- og markedssjef i Trend Micro Norge, Karianne Myrvold.

Internet of Everything – inkludert bilen din

Samarbeidet vil utnytte egenskapene mellom Panasonics Control Area Network (CAN) sin inntrengingsdeteksjon og forebyggende teknologi, med Trend Micro sin IoT (Internet of Things) sikkerhetsløsning. Panasonic sin teknologi vil kunne oppdage eventuelle uautoriserte kommandoer sendt til bilens ECU (Electronic Control Unit) som styrer selve kjøreoperasjonen.

Teknologien fra Trend Micro vil bli implementert på bilens IVI-enheter (In-Vehicle Infotainment), som bilnavigasjonssystemer, for å oppdage angrep som forsøker å utnytte sårbarheter i bilen via internett. Gjennom partnerskapet skal data samles inn og sendes til en analyseplattform i skyen for å oppdage og blokkere mistenkelig datatrafikk.

– Det er viktig å forholde seg til selvkjørende biler med det største alvor. Her snakker vi ikke om tapt omdømme eller penger, men om menneskeliv. I verste fall kan cyberkriminelle bryte seg inn i bilens eget sikkerhetssystem og forårsake dødsulykker. Biler kan bli «kidnappet» eller bli brukt til terrorangrep, noe som ikke er utenkelig, påpeker Karianne Myrvold.

FBI advarer om skadelig programvare i biler

I mars 2016 sendte FBI ut en advarsel om at cyberkriminelle kan potensielt skjule skadelig programvare i biler. Programvare som kan gi dem kontroll over bilen. Risikoen for at cyberkriminelle kan overta kjøreegenskaper er reel, mener Henrik Schärfe. Han er direktør i Autonomous, som jobber med teknologiutvikling for selvkjørende biler.

Panasonic og Trend Micro vil jobbe sammen om løsningen som forventes å bli kommersielt tilgjengelig etter 2020.

Bilde: Denys Nevozhai via Unsplash