fbpx

Optimaliser bildene dine med ShortPixel

Optimalisering av bilder er en av de mest effektive teknikker for å redusere tiden det tar å laste ned din nettside. Med WordPress-innstikket ShortPixel reduserte jeg størrelsen på bildene mine med over 50% i gjennomsnitt.

En treg nettside er en sikker måte å få besøkende til å forlate nettsiden. I følge en undersøkelse fra KISSmetrics forventer 47% av besøkende at en nettside skal lastes ned i løpet av to sekunder. 40% forlater en nettside som bruker mer enn tre sekunder å laste ned.

Hastighet er en viktig faktor for bærbare maskiner, men enda viktigere når det kommer til mobile brukere. Her er nedlastningstiden en avgjørende faktor. Først og fremst fordi det mobile Internett er ofte tregere enn det stasjonære, men også fordi de fleste av oss betaler for data som overføres over det mobile Internett. Er nettsiden stor og tung å laste ned, koster det rett og slett mer penger å lese nettsiden din over det mobile Internett. For å «bøte» på disse utfordringene har Facebook lansert Instant Articles, mens Google har AMP på sin side. Jeg har testet ut begge deler, men synes brukeropplevelsen først og fremst minner meg om en kjedelig RSS-feed. I tillegg mister du mange potensielt mange funksjoner – og andre tjenester fra din nettside, hvis du velger å gå for Facebook og/eller Google sin tilnærming.

Les også: Mobilt Internett er i ferd med å bli en kjedelig RSS-feed

ShortPixel: Ingen over, ingen ved siden

Det finnes heldigvis mange andre muligheter for å redusere nedlastningstiden på din nettside, og ett av tiltakene er blant annet å redusere og optimalisere størrelsen på bildene dine. Tidligere har jeg brukt Smush.it og et par andre innstikk, men ingen av de kan måle seg med ShortPixel.

Innstikket er gratis, dog med noen begrensninger. Med gratisutgaven kan du optimalisere 100 bilder hver måned. Har du i tillegg – slik som tilfellet var med HansPetter.info – mange bilder fra før av, som du ønsker å få optimalisert, kan du kjøpe en «bulk» som en engangskostnad. 30,000 bilder kostet 20 dollar. ShortPixel har en grei oversikt over de forskjellige prisene på sin nettside. Jeg gikk for engangskostnaden på 20 USD, og fikk optimalisert 23,273 bilder. Etter endt prosess, satt jeg igjen med en gjennomsnittlig optimalisering på 52,29%.

For meg løste ShortPixel mye av mitt forbedringspotensial på HansPetter.info. Jeg har fortsatt noe å gå på, ikke minst hva gjelder mine Javascript. Her er det derimot litt vanskelig å få til altfor mye, da mye henger direkte sammen med mine samarbeidspartnere Cxense og Meltwater, som bidrar med en oversikt over anbefalte- og populære artikler, samt en oversikt over hvilke medier jeg er nevnt i. Skrur jeg disse av, øker hastigheten på HansPetter.info ytterligere. Via gratistjenesten til Pingdom fikk jeg i alle fall bekreftet at nettsiden min – etter at jeg hadde tatt i bruk ShortPixel – var nå innenfor den «magiske» grensen på to sekunder:

pingdom-HansPetter

* Funfact: ShortPixel-innstikket reduserte størrelsen på bildet med 58,12%

Test ShortPixel på din nettside før du tar det i bruk

Er du usikker på om ShortPixel er noe for deg og din nettside, kan du enkelt teste det ut i forkant – direkte fra ShortPixel sin egen hjemmeside. Jeg tok en test på Medier24.com, som er samarbeidspartner til Marius Karlsen og min egen podkast, MediaPuls. ShortPixel laster da inn flere bilder fra nettsiden, og kalkulerer hvor mye bildene kan komprimeres og optimaliseres.

Resultatet taler for seg selv:

ShortPixel-test-Medier24-HansPetter

* Funfact: ShortPixel-innstikket reduserte størrelsen på bildet med 76,53%

ShortPixel kan optimalisere PNG, JPG og GIF-bilder, i tillegg til PDF-dokumenter. Test ut ShortPixel du også, og skriv gjerne hva resultatet ditt ble i kommentarfeltet under.

Disclaimer: Tusen takk til Jan Sandtrø for tipset om ShortPixel.