fbpx

Blir ikke Twitter oppfattet som et viktig markedsverktøy hos våre største IT-selskaper?

Norges største IT-selskaper er ikke noen ivrige twittere.

Blir ikke Twitter oppfattet som et viktig markedsverktøy hos våre største IT-selskaper?

Twitter er det raskest voksende SoMe-verktøyet med 1,8 millioner nye brukere hver uke, og over 100 millioner tweets hver dag og spørsmålet som mange spør seg nå er om Twitter kan nå 1 milliard medlemmer raskere enn Facebook som allerede har passert 500 millioner.

I Norge derimot ser ikke Twitter til å ta av – iallefall ikke blandt våre største norske IT-selskaper hvor engasjementet ser ut til å være relativt begrenset skal vi tro analysen jeg har laget.

Twitter er, i sin enkle form, et fantastisk mikroblogg-verktøy som selskaper nå i et stort tempo tar i bruk for å få ut sine markedsbudskap. Jeg har i tidligere bloggposter skrevet at norske bedrifter nøler i forhold til å ta i bruk sosiale medier, og også kommet med oversikt over hvilke fordeler og forskjeller feks våre to mest sosiale media-tjenester som Facebook og Twitter har.

Twitter kan kanskje virke litt vanskelig å komme i gang med – verktøyet skiller seg kraftig ut fra Facebook – og meg inkludert fant det ekstremt vanskelig å forstå med engang, men som jeg også skrev i «5 tips for å komme i gang med Twitter» så er det viktig å vite (etter at man har bestemt seg for å ha en Sosial Media strategi) hvilket verktøy som egner seg til hva.

Twitter er i så måte et genialt verktøy for de kjappe, korte og rett-på-sak meldingene bedriften ønsker å dele med sine «følgere» hvis strategien er å generere «snakkis», eller interesse. Og med 1,8 millioner nye medlemmer hver uke er det tydelig at veldig mange har lyst til å lytte, lære og delta i «snakkissen».

Twitter mer enn doblet på et år

I Europa bor det ca 813 millioner mennesker, hvorav ca 58% av disse har Internett-forbindelse. For et år siden brukte færre enn 3% Twitter, mens denne andelen nå har vokst til over 5% – eller 22,5 millioner medlemmer. Dette er en vekst på 106% fra juni 2009, hvilket står i samme forhold som verden forøvrig hva gjelder Twitter vekst. Derimot – som du kan lese av bildet over – har antall twitter-meldinger 10-doblet seg på et år!

Vi kan også lese at 75% av alle Twitter-meldinger ikke blir lest, men det er hele «beauti’n» med Twitter – det er en mikroblogg, og det som skjer på Twitter skjer akkurat nå, derfor er det også helt akseptert at de samme meldingene blir sendt flere ganger, slik at følgerene skal få mer enn en sjanse til å få med seg budskapet.

Strategien er egentlig ikke noe annerledes enn det den er på våre andre medier – en radio-annonse blir ikke spilt av bare en gang, men repetert ofte, slik at folk flest (de som lytter på radio) skal få med seg reklamen. På TV helt likt, med Internett-bannere akkurat det samme. På Facebook er det ikke slik i samme grad, fordi en melding på Facebook har rett og slett lengre levetid.

På bakgrunn av denne veksten og fremtidsutsiktene til Twitter som det fremdragende markeds- og informasjonsverktøyet det er har jeg tatt en kikk på noen norske selskaper – De 10 største IT-selskapene i Norge (ref Computerworlds artikkel fra september 2010)

Jeg har valgt å ikke fremheve noen verken positivt eller negativt, men sett på noen enkle faktorer for å fastslå hvor de står i forhold til å ta i bruk Twitter som et strategisk virkemiddel i deres markedskommunikasjon;

Til å gjøre denne analysen har jeg brukt Twitter selv, samt det fantastiske SoMe-verktøyet Sprout Social som jeg har tidligere omtalt.

Ved bruk av Sprout Social kan jeg følge selskapenes aktiviteter på Twitter, og får målt deres engasjement og påvirkning – som blir gitt med en skala fra 1 til 100. 1 lavest, og 100 høyest. Jeg får også gitt anledning til å følge utviklingen over antall følgere og enda viktigere – antall samtaler som skapes, selve konversasjonen.

På bakgrunn av dette sitter jeg dermed igjen med følgende oversikt – etter å ha sammenfattet Twitter-statusen til våre 10 største norske IT-selskaper:

Hovedtrekk fra analysen:

Er Netcom norges beste IT-selskap på Twitter?

Nå er forsåvidt ikke dette en konkurranse, men Netcom går igjen som det selskapet blandt disse 10 som kommer veldig godt ut på samtlige analysepunkter.

De har flest følgere (kvantitet), men de konverserer også mest (nærmere 40% av totalen i denne anlysen) og kommer godt ut også i forhold til følgerenes interesse, lojalitet og påvirkning av hva som twitres. Netcom har også en noe bedre fordeling av kvinner og menn blandt sine følgere med henholdsvis 76% mot 24%, og de har også størst aldersspredning av følgere som spenner seg fra 19 år og helt opp til 60.

Twitter er som sagt et fantastisk effektivt verktøy for å nå ut til massemarkedet med kjappe og korte meldinger, men engasjementet krever sitt. Det er de som sier at du vil miste følgere hvis du tvitrer for mange meldinger om gangen, men da snakker de om mer enn 20 meldinger i timen!!! ….. Det er flere som forlater selskapet ditt hvis du ikke tvitrer, tvitrer om kjedelige ting, eller feks ikke svarer når noen svarer på dine tweets. Verktøy for å holde oversikt over dine SoMe-samtaler er derfor kritisk, i tillegg til at du har tid til det. Ingenting er gratis her i livet, men belønningen med å fokusere på twitter kan være stor.