fbpx

NO MORE #RAUSEMENN

Det går ikke å ha en  konstruktiv diskusjon om netthets og sjikane på nett. Det blir trolla ihjel.

Mandag 27. januar skrev jeg bloggposten #RauseMenn hvor jeg fortalte om tanken bak initiativet #RauseMenn som en Facebook-gruppe. Ideen kom under et foredrag i Verdal om digital mobbing og med et utgangspunkt i at voksne lærer barn å mobbe. Initiativet ble raskt fanget opp og det hele så ut til å bli en suksess. Gjennom den åpne Facebook-gruppen skulle vi samle likesinnende som ville bidra til et sunnere debattmiljø hvor formålet var enkelt: Gå foran med et godt eksempel på en saklig debattarena.

[Tweet «#RauseMenn ble kanskje trolla ihjel, men intensjonen lever videre.»]

Det enkle er ofte det beste, men ikke denne gangen.

om-rausemenn

Facebook-gruppens intensjon & regler

Det skulle derimot vise seg å ikke bli så enkelt. I løpet av kort tid var det ingen tvil om at gruppen ikke bare hadde tiltrukket seg voksne mennesker som vil bidra i positiv forstand, men i stor grad et miljø som hadde alle andre hensikter.

Fra en åpen gruppe hvor alle kunne bli medlemmer og alt var synlig for alle, måtte jeg raskt utvide med flere administratorer, lukke gruppen og kun tillate nye medlemmer etter at vi som administratorer hadde godkjent dem. Formålet ble omformulert og ble mye strengere, rett og slett for å kunne sikre videre eksistens for de som ønsket å bidra i positiv forstand.

Undervurderte oss voksne

#RauseMenn feilet. Tanken var god, men jeg undervurderte rett og slett oss voksne. Kall meg gjerne naiv. Kanskje jeg skulle startet det hele som en lukket og hemmelig gruppe, men nå er det for sent.

Ikke bare er gruppen infiltrert av miljøer som ikke vil bidra med det #RauseMenn handler om, men bruk av hashtagen #RauseMenn som en signatur i debattforum har også begynt å bli misbrukt.

I løpet av de to ukene Facebook-gruppen har eksistert har jeg blitt kjent med miljøer og ytringer som ikke fortjener mer oppmerksomhet enn minst mulig.

Tilgi dem, for de kan ikke moderere seg selv

Det er et paradoks i dagens nettsamfunn at voksne må bli moderert, redigert, sensurert og blokkert, fordi vi ikke klarer å moderere oss selv. Selv vil jeg ikke slutte å kjempe for moderasjon og saklighet, og jeg håper at gruppens grunnleggende ide kan bli en signatur for et idefellesskap ved aktivitet og at flere vil bidra.

[Tweet «Støtt moderasjon og saklighet i norske debattfora ved bruk av #RauseMenn som signatur»]

Jeg bærer ikke noe nag, jeg er bare lei meg for at initiativet ikke livets rett og at det gikk så fort fra start til slutt. Vi som har administrert det hele sitter igjen med en læring – det går ikke å ha en  konstruktiv diskusjon om netthets og sjikane på nett. Det blir trolla i hel.

Inspirasjon fra Arne Næss

Tusen takk til alle som ville det hele vel, men nå er det altså NO MORE #RAUSEMENN.

[Tweet «Trollene vant første runde, men #RauseMenn kommer tilbake.»]

Ikke på Facebook i alle fall, men jeg håper intensjonen og tanken bak kanskje kan ha vært starten på noe……